logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja BIOS Phoenix dla Samsung R530/540 - Gdzie znaleźć?

elektroPC 04 Cze 2020 14:14 1968 6
REKLAMA
  • #1 18738593
    elektroPC
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Cześć,

Poszukuję BIOS-u do płyty głównej tego laptopa, model płyty to Bremen-C 10012.
    Na stronie producenta niestety... jest niby program który ma "opalić" za nas robotę bo pobierze BIOS, lecz po jego odpaleniu mam taki komunikat i stoi w miejscu:
    Szukałem poza tym "producentem" inie ma nigdzie (przynajmniej nie trafiłem) na najnowszą wersję, chyba z 2011. Aktualnie mam z 2010, to jest Phoenix.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18741044
    elektroPC
    Poziom 13  
    spy napisał:
    Mam R580 i najbardziej aktualny jest z 2010. Może nie ma nowszego?

Hmm... Sprzedający twierdził że bym sobie ze strony producenta pobrał wersję z 2011 roku i tak kontakt zanikł z nim, kupowałem od niego PG do tego modelu lapka.
  • REKLAMA
  • #4 18753140
    elektroPC
    Poziom 13  
    Moderowany przez dt1:

Nie ma potrzeby mnożyć tematów o tym samym, wątki zostały scalone.

Witam Serdecznie,

Laptop Samsung R530/540.

Specyfikacja
    Procesor - Core i3 2x 2.5 GHz
    RAM - 4 GB
    Grafika - Intel HD Graphics
    Płyta główna - Bremen-C 10012.

Jest na tym laptopie problem z Windowsem 10. Nie wiem, czy to wina starszej wersji BIOS-u ale nigdzie nie idzie nowej znaleźć - jak ktoś będzie chętny pomóc w znalezieniu - podaruję punktów i będę wdzięczny. :)
    Jeżeli chodzi o inne wersje to bez problemu się instalują i uruchamiają za każdym razem, a Windows 10 podczas instalacji stanie ---> uruchomię ponownie laptopa ---> pójdzie, oraz kiedy już zainstaluję to podczas całkowitego wyłączenia laptopa i uruchomienia ---> stanie, i będą te okienka aż do usranej, i kiedy zrestartuję to znów to samo, a kiedy jeszcze raz wyłączę i włączę to pojawia się kółeczko ładowania pod okienkami, tak więc jest tak jakieś z 3/4 razy, w sensie uruchomi się raz na 3 razy powiedzmy. Nie wiem, czy może jest to wina jakiegoś ustawienia w BIOS-ie? Patrzyłem ale niestety, sprawdzałem też co oznaczają poszczególne opcje w BIOS-ie i nie dało nic włączenie czy wyłączenie. Czy to jest wina płyty tej? Dysk jest dobry, nie ma bad sectorów, na Windows 7 nie ma żadnego problemu, idzie za każdym razem. A Windows 10 miałem też swoją instalkę oraz pobrałem czystą od producenta i to samo. Staje na "okienkach", pod nimi nie pojawia się kółeczko ładowania. A uparłem się na 10-tkę ponieważ m,am sentyment, podoba mi się grafika i Wszystko, i chciałbym używać go, ale niestety, coś ten laptop z tym systemem nie współgra... Kurcze.. bardzo proszę o jakieś sugestie...
  • #5 18754229
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    elektroPC napisał:
    Jest na tym laptopie problem z Windowsem 10

Wsparcie dla tego sprzętu zakończyło się na Windows 7 i tyle w temacie.
  • #6 18754257
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Wyprodukował Kolega dwa wątki, ale w żadnym nie ma podanego dokładnego modelu laptopa. Jest to któryś z laptopów z serii R530, może R540. Serie te mogły mieć płyty główne w różnych wariantach i z różną obsadą, więc wypadałoby podać poprawny i pełny model laptopa, np. NP-R530-JT01PL - i wtedy można próbować szukać BIOSu.
  • REKLAMA
  • #7 18757288
    elektroPC
    Poziom 13  
    Płytę główną w nim zmieniałem, nie siedzi tu płyta z grafiką dedykowaną, i myślałem że może pochodzi z modelu R530, ale jednak nie.
    No i już coś takiego przeczytałem gdzieś, że karta WiFi wpływa na to, ale nie bardzo chciało mi się wierzyć. Lecz teraz się przekonałem. Jak ją wyjąłem to za każdym razem 10-tka się uruchamia, instaluje się szybciej. A jak ją włożyłem… już nie ma tego kółeczka pod okienkami:
    Zainstalowałem Driver Booster ale nie znalazł żadnych sterowników, spróbowałem w Menadżerze urządzeń i tam pobrało dla niej, jest to jakaś tam “broadcom 802.11n”, ale po ich zainstalowaniu jest to samo, okienka cały czas widnieją i system dalej nie idzie, a przynajmniej nie za 1 razem. Najwyraźniej 10-tka nie wspiera tego urządzenia, spróbuję jeszcze jedną rzecz ale nie wiem czy da coś, jeszcze pewne sterowniki. A co do modelu to jednak płyta główna pochodzi z modelu R540, bo na Allegro ktoś taką samą sprzedawał (jest to Bremen C-rev 1.1, 10012) bo myślałem że z 530. System nie podaje mi modelu jej, tylko jak widać, i taki i taki.
    No i co do BIOS-u, to chyba najnowsza wersja jest z października z tego samego roku (2010) teraz mam wersję z czerwca 2010, co widać na zrzucie. Próbowałem zaktualizować pobierając ze strony Samsung, dla laptopa R540-JA07PL (bo ta płyta pochodzi z tego modelu lapka) ale niestety nie daje się, może dlatego, że odpalam ten plik na Windows 10?
    A może ten plik wrzucić na boot’owalny pendrive? O ile da się tutaj zrobić taką metodę...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje aktualizacji BIOS dla laptopa Samsung R530/540 z płytą główną Bremen-C 10012, ponieważ napotkał problemy z instalacją systemu Windows 10. Na stronie producenta dostępna jest jedynie wersja BIOS z 2010 roku, a użytkownik słyszał o wersji z 2011 roku, której nie udało mu się znaleźć. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że wsparcie dla tego sprzętu zakończyło się na Windows 7. Dodatkowo, pojawiły się problemy z uruchamianiem systemu, które mogą być związane z kartą WiFi, co potwierdziło wyjęcie karty z laptopa. Użytkownik rozważa również, czy ustawienia BIOS mogą wpływać na problemy z systemem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA