logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crashy gier na laptopie Dream Machines RG2060-17PL56

Marcel2165 06 Cze 2020 20:31 996 17
REKLAMA
  • #1 18743146
    Marcel2165
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Dzień Dobry,
    Mam problem nie mam pojecia z jakiego powodu Posiadam laptopa z RTX2060 Intelem i7-8750 pierwszy raz jak odpaliłem koputer odrazu zainstalowałem fortnite posiadałem 250-300 fps co jest wystarczające dla mnie lecz po kilku od 160 do 100 .Na początku mi to nie przeszkadzało później dopiero kiedy ale to nieważne . Zaczalem grzebac w systemie i gra ktora sie crashowała to byl priorytet wysokiej wydajnosci czy to na panelu sterujacym nvidi czy w systemie wszedzie ale nic nie pomagało zorientowałem sie ze to przez throtthling zobaczylem w menedżerze zadan o co chodzi i okazalo sie ze to przez to ze karta RTX byla uzywana w 25 % a reszta to procesor wiec karta procesora jest uzywana w 50% lub nawet 70% dalej idac w panelu sterowania w nvidii ustawilem ten priorytet i bylo lepiej wchodze do gry jest 200 fps czyli dla mnie wystarczająco i wywala mnie z gry przywracałem początoke ustawienia panelu aż zdecydowałem się na fabryczne ustawienia lecz dalej nie działa ale zobaczyłem bardzo ciekawą rzecz mianowicie na drugim monitorze ustawiłem menedżer zadań i karta rtx vhodz 50 a procesora tam 30-40 % i gdy występuje crash to wszystko CPU karta grafczna rtx tak jak procesora oprocz dysku bo tam nie wskoczyło na 100
    Dziekuje za wszelką odpowiedź,
    Marcel
  • REKLAMA
  • #2 18743156
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Kolega raczy przetłumaczyć swoją wiadomość na język zrozumiały dla ogółu, a następnie powiedzieć, z czym problem.
    Jakie temperatury masz na GPU i CPU?
    Czy laptop jest używany w łóżku?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18743172
    Marcel2165
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    Kolega raczy przetłumaczyć swoją wiadomość na język zrozumiały dla ogółu, a następnie powiedzieć, z czym problem.
    Jakie temperatury masz na GPU i CPU?
    Czy laptop jest używany w łóżku?
    Temperatura około po 80 do 90 stopni a w łóżku nie jest używany.
  • REKLAMA
  • #4 18743175
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Od kiedy posiadasz komputer?
    Jak rozumiem - na początku wszystko było w porządku?
    To są temperatury pod obciążeniem, a bez obciążenia?
    Mimo wszystko - nawet jak na laptopa - to jest trochę za dużo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18743189
    Marcel2165
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    Od kiedy posiadasz komputer?
    Jak rozumiem - na początku wszystko było w porządku?
    To są temperatury pod obciążeniem, a bez obciążenia?
    Mimo wszystko - nawet jak na laptopa - to jest trochę za dużo.

Posiadam go od około listopada.
    Tak na początku było okej później trochę spadła wydajność
    laptop w tempie natychmiastowym osiąga takie temperatury wiec nie mam jak tego sprawdzić
    tutaj wstawię jeszcze zdjęcia jak to wygląda .
    Nie wiem czy w dobrej kolejności to wstawiłem ale wskoczyło na 100 po czym wszystko znów spadło do 20 około po minucie znów wskoczyło do stu i nastąpił crash gry.
    Załączniki:
    • Crashy gier na laptopie Dream Machines RG2060-17PL56 IMG_20200606_203558 pt.jpg (4.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Crashy gier na laptopie Dream Machines RG2060-17PL56 IMG_20200606_195522_1.jpg (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18743214
    Marcel2165
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    Kiedy czysciłeś chłodzenie i wymieniałeś pastę termoprzewodzącą?

Czyściłem go 2 razy około tydzień temu i wczoraj a pastę wymieniłem jak czyściłem go tyg temu.
  • #8 18743226
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Jakiej pasty użyłeś?
    Czy wymieniłeś pastę i na procesorze i na karcie?
    Czyli mówisz, że 80-90 stopni bez obciążenia?
    To nie jest normalne, zwłaszcza na świeżej paście.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 18743236
    Marcel2165
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    Jakiej pasty użyłeś?
    Czy wymieniłeś pastę i na procesorze i na karcie?
    Czyli mówisz, że 80-90 stopni bez obciążenia?
    To nie jest normalne, zwłaszcza na świeżej paście.

szczerze nie wiem co to za pasta ale z tego co wiem to ona nie jest najlepsza lecz nie jest też słaba
    80-90 stopni z obciążeniem a bez obciążenia około 45-60.
  • #10 18743250
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Chłopie masz tyle kasy na laptopa a nie potrafisz podać co za pasty użyłęś? Albo nie udolnie jej użyłeś tak jak piszesz albo musisz kupić lepszą i dać to komuś do przepastowania.

Jakieś screeny z hwinfo64 sensors only podczas grania?
  • #11 18743258
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Warto powiedzieć, co za pasty użyłeś.
    Poza tym - w laptopach gamingowych NIE WOLNO oszczędzać na paście.
    To są często straszne grzejniki, mocno wysilone podzespoły - trzeba dbać o dobre odprowadzanie temperatury, inaczej taki sprzęt szybko nam się przegrzeje.
    Warto by także wrzucić zdjęcie samego chłodzenia oraz tego, jak wygląda pasta po zdjęciu radiatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18743355
    Marcel2165
    Poziom 5  
    piotrkol7 napisał:
    Warto powiedzieć, co za pasty użyłeś.
    Poza tym - w laptopach gamingowych NIE WOLNO oszczędzać na paście.
    To są często straszne grzejniki, mocno wysilone podzespoły - trzeba dbać o dobre odprowadzanie temperatury, inaczej taki sprzęt szybko nam się przegrzeje.
    Warto by także wrzucić zdjęcie samego chłodzenia oraz tego, jak wygląda pasta po zdjęciu radiatorów.

Thermal grease 1
    thermal resistance<0.06C-in/W
    thermal conductivity >7.5W/m-k
    Jeśli to coś da .
    I karta procesora działa 20% a graficzna jak obserwowałem to podskoczyło raz do 93%a tak to trzyma się 60-70
  • #13 18743667
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Kolego, pisanie na PW tego samego niezrozumiałego opisu to nie droga do rozwiązania problemu. Poprosiłem o zdjęcia chłodzenia oraz tego, jak wygląda pasta na procesorze oraz karcie graficznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18914951
    Bleriot
    Poziom 6  
    Cześć,

No Panowie mam ten sam problem. Tez ten sam DM. Kupiony w lipcu zeszłego roku. Tez bsod, mrożenie ekranu, wywalanie z gierek na steamie. Temp procka pod obciążeniem do 95 stopni, GPU dobija do 86. Pasta wymieniona tydzień temu na MX4, termopady itp. Komp był 3 razy w serwisie sklepu na x. Za trzecim razem wymienili płytę główną i dalej to samo. Będę się starał o zwrot pieniędzy. Bo w sumie komp do gier ale jednak nie do gier. Aaa i co dziwne na mintku z rzadka wywala na steamie z gierek ichnich. Dodałem od siebie Ram eta do 32GB z 16 bazowych i dysk mp force 510 od Corsaira na nvme. Ciekawi mnie tylko co wspomniany sklep z tym zrobi?
    Życzę Wam masę zdrowia!! Marcin.
  • #15 18915056
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Bleriot napisał:
    Pasta wymieniona tydzień temu na MX4, termopady itp.

Czyli badziewie...
    W jaki sposób skręcałeś śruby - byle jak, czy na krzyż? Bardzo ważne w przykręcanych radiatorach jest skręcanie na krzyż, bo jak skręcisz byle jak, np. najpierw lewa, potem prawa strona, pasta źle się rozprowadzi i nie będzie to dobrze działało. Ważnym aspektem jest czy śrubki mocujące mocno podokręcałeś. Zasadniczo to zrąbałeś temat tak kapkę, ponieważ zamiast gumowych termopadów mogłeś dać miedziane apliklując na obie strony pastę - to bardzo dużo by dało. Sam kiedyś tak zrobiłem z laptopem Fujitsu Siemensa na jakimś tam C2D i temp. spadły 10 stopni w dół! Myślę, że zastosowanie termopadów miedzianych oraz pasty IC Diamond i zaaplikowanie jej w prawidłowy sposób mogłoby poprawić sytuację. Swoją drogą dla mnie to jest w ogóle nieporozumienie kupować laptopa do gier biorąc pod uwagę że za te 3-4 i więcej z palcem w tyłku poskładasz taką wypaśną stacjonarę, że mózg puchnie. Ludzie często właśnie robią ten błąd a potem płacz, że mają wyjący jak turbina piekarnik, którego nie da się użytkować bo thorttluje. Pooglądaj sobie filmy na YT z naprawy laptopów i sam zauważysz, że kupuowanie laptopów gamingowych to jest nieporozumienie, ponieważ producenci dają coraz bardziej wydajne podzespoły, a montują coraz bardziej liche chłodzenia, które niestety ledwo dają radę i potem efekt jest taki, że np. po dwóch latach mobo leci do kosza/na serwis bo ubiło przetwornicę od grafiki, co w gamingówkach jest bardzo częste...
  • #16 18915076
    Bleriot
    Poziom 6  
    Piotr oczywiście, generalnie masz rację. Jednak ciężko ogrywać gierki na stacjonarce ( też posiadam i to trzykrotnie droższego niż ten lapek ale to nie powód do hejtu jak poczytałem powyzej co?) i ciągać ja że sobą po świecie przez średnio 9 miesięcy w roku. Poza tym jak go odebrałem było dokładnie to samo. Zatem od nowości. Dzięki za rady dot. Past, padów etc zapomniałeś jednak o jednym fakcie. Niech i nawet throotluje, ale też niech będzie to powodem szeroko pojętego spadku wydajności a nie crashow. Nie obraz się ale te Twoje rady to szeroko pojęte pitolenie rodem właśnie z cytowanego przez CIEBIE youtuba. Mówisz rzeczy ogólnie znane.
    Jestem po rozmowie z Panem z DM i powiem tak. Pełna kultura i rzeczowość. Po powrocie do kraju wyśle sprzęt bezpośrednio do nich. Z iksem strata czasu, choć obsługa w sklepie rzeczowa i fachowa również.
  • #17 18916001
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Masz rację - hejtuję i będę hejtować, bo laptopy moim zdaniem nie są do gier i do gier się nie nadają. Ideą laptopa jest to, aby mozna było pracować mobilnie a nie granie w gry - tyle ode mnie... Jeżeli chodzi o reklamację to zapamiętaj, że najlepiej zapytać bo czasami llepiej bezpośrednio a czasami przez sklep. Ja na przykład miałem tak z moim Radkiem, że opłaciło mi sie go reklamować przez sklep, ponieważ powiedzieli mi że mają układ z GB i jak wyślę przez nich to karta wróci do 7 dni roboczych a tak poczekam dłużej, ponieważ oni mają układ z GB że ślą bezpośrednio do nich, a tak karta idzie gdzieś tam - mówił, ale nie pamiętam już, reklamacja jest weryfikowana i jak jest zasadna to dopiero idzie do GB i przez to obsługa ticketu znacznie się wydłuża i faktycznie na 5 dzień kartę miałem z powrotem w domu sprawną..
  • #18 18916092
    Bleriot
    Poziom 6  
    Piotr nie o tego rodzaju hejt mi chodziło 😉 I ja się z Tobą w pełni zgadzam w kwestii laptopów gamingowych. Stary już że mnie człowiek i wystarczająco długo pracuje na instalacjach crudowych żeby wiedzieć czym jest ciepło w urządzeniach roznorakich. O zależnościach kubaturowych w temacie wymiany ciepła, entalpii czy entropii też wiem myślę wystarczająco aby zdawać sobie sprawę z ograniczeń w laptopach chociażby. To oczywiste. W kwestii natomiast sposobu załatwienia sprawy. Dziekj za podzielenie się swoimi doświadczeniami w tej materii. Jako że jednak napisałem Ci powyżej na temat mojego wieku to powiem Ci że ma on jedna niezaprzeczalną zalete. Otóż mi się nie spieszy aż tak bardzo. Poza tym sklep na X 3 razy probowal problem rozwiazac, bezskutecznie. Zobaczę zatem jak poradzi sobie producent ( wiem wzburzysz się zatem niech będzie składający i optymalizujący). Pismo z zadaniem zwrotu pieniędzy od mojego prawnika zawsze zdazy wpłynąć do sprzedawcy. Konkludujac, ja mam czas. I nie lubię być, w jakikolwiek sposób, człowiekiem występującym z pozycji sily. Pointless kolego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dream Machines RG2060-17PL56 z kartą graficzną RTX 2060 i procesorem Intel i7-8750 zgłasza problemy z wydajnością w grach, gdzie liczba klatek spadła z 250-300 do 100-160. Po analizie zauważył throttling, gdzie GPU działało na poziomie 25%, a CPU na 50-70%. Temperatura GPU osiągała 80-90 stopni pod obciążeniem, co jest niepokojące. Użytkownik wymienił pastę termoprzewodzącą, ale problemy z przegrzewaniem i crashami gier nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują poprawę chłodzenia, wymianę na lepszą pastę oraz sprawdzenie sposobu montażu radiatorów. Pojawiły się również podobne doświadczenia innych użytkowników, którzy mieli problemy z tym samym modelem laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA