logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vario/Atego 815 - Funkcja kroczków przy głowicy silnika obok wtrysków

pawelwoj90 07 Cze 2020 10:19 1554 7
REKLAMA
  • #1 18743932
    pawelwoj90
    Poziom 14  
    Ocena: 112
    Witam. Może ktoś zorientowany w silniku w mercedesie atego lub vario na PLD podpowie do wykorzystywane są te 4 krocce wystające z głowicy obok przewodów prowadzących do wtryskiwaczy. Przekładam silnik do Vario i poprzedni tego nie miał w sprawny silnik dostałem na palecie i nie mam pojęcia gdzie ten przewód powinien być wpięty. Raczej nie jest to związane z paliwem bo węże i krocce są suche w środku. Dziękuję za pomoc

Vario/Atego 815 - Funkcja kroczków przy głowicy silnika obok wtrysków
  • REKLAMA
  • #2 18745173
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 353
    Według mnie wygląda to jak przelew z wtrysku.
    Może silnik leżał długo i dlatego jest sucho.
  • REKLAMA
  • #3 18745401
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    Oczywiście, że to powrót paliwa z głowicy.
  • REKLAMA
  • #4 18745446
    pawelwoj90
    Poziom 14  
    Takie tez bylo moje pierwsze skojarzenie tylko dlaczego inne nie maja tego a oznaczenie silnika to tez OM904LA. Szperajac w necie znalazlem takie cos: Vario/Atego 815 - Funkcja kroczków przy głowicy silnika obok wtrysków

Ten osobnik tego nie ma:Vario/Atego 815 - Funkcja kroczków przy głowicy silnika obok wtrysków

Wychodzi na to ze to cos z hamulcem gorskim powiazane, otwieraja sie zawory zeby wspomoc hamowanie. Jakby ktos mogl potwierdzic go byloby mile widziane. Pytanie czy zostawic to niepodlaczone jesli u mnie nie ma hamulca gorskiego czy nalezaloby to podlaczyc wlasnie zeby bylo ok jesli tak to gdzie (gdzies w okolice turbiny?)
  • #5 18746814
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 353
    pawelwoj90 napisał:
    Pytanie czy zostawic to niepodlaczone jesli u mnie nie ma hamulca

Chodzi Ci o przelew paliwa z wtrysku czy sterowanie hamulca ?
  • REKLAMA
  • #6 18747090
    pawelwoj90
    Poziom 14  
    O przewody zaznaczone na czerwono na ilustracji. Silnik wlozony, pracuje poprawnie, przewody ktore sa zaznaczone nie sa nigdzie podlaczone, zakonczenie wlozylem do banki zeby miec pewnosc co z nich wylatuje i sucho po jezdzie probnej. Takze przelewy to nie sa poniewaz jest sucho a i te om904 ktore do tej pory obslugiwalem tych kroccow w glowicy nie mialy, tylko ten jeden egzemplarz je ma. Jezeli ktos jest pewny na 100procent i zna dokladna zasade dzialania tych kroccow to poprosze o wyjasnienie bo patrzac na to pierwszy raz bylem pewny ze przelew jest inaczej realizowany w tym egzemplarzu.
  • Pomocny post
    #7 18749420
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3607
    pawelwoj90 napisał:
    dlaczego inne nie maja tego a oznaczenie silnika to tez OM904LA

Bo to jest wyposażenie dodatkowe - a nie seryjne.
    Dzisiaj namierzyłem takie auto i wg VIN ma kod SA "MB1" - właśnie taki hamulec silnikowy sterowany identycznymi króćcami.
    Jak masz silnik już zamontowany, to podaj tam sprężone powietrze w czasie pracy silnika - powinien zgasnąć.
    Prawdę mówiąc, to nigdy jakoś nie było konieczności baczniej się temu układowi przyjrzeć, a w programie warsztatowym informacji nie ma wcale. W necie znalazłem, że w silnikach serii 904/906 układ zezwala na sprężanie powietrza w cylindrze, ale w momencie gdy tłok jest w GMP zawór się otwiera i upuszcza ciśnienie do wydechu. Oczywiście jednocześnie jest odcinany dopływ paliwa. Dodatkowo układ działa z tempomatem - jak auto za bardzo się rozpędzi w czasie jazdy na tempomacie (np. z górki) to ten hamulec je przyhamuje żeby zbyt długie przekroczenie maksymalnej dopuszczalnej prędkości nie zostało zarejestrowane przez tachograf.
  • #8 18754375
    pawelwoj90
    Poziom 14  
    Gerri bardzo dziekuje za odpowiedz. Ten silnik co dostalem od klienta do zamontowania byl juz troche rozszabrowany wiec elementu ktory steruje tym hamulcem tez nie ma, wiec poinformuje klienta i zaslepiam to. Poza tym silnik ladnie pracuje. Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o funkcję czterech króćców wystających z głowicy silnika w Mercedesie Atego/Vario, które sąsiadują z przewodami wtryskowymi. Odpowiedzi sugerują, że mogą one być związane z systemem hamulca górskiego, a nie z przelewem paliwa, ponieważ są suche. Użytkownik zauważa, że silnik OM904LA, z którego pochodzi, nie miał tych króćców w poprzednich egzemplarzach. Wskazano, że te króćce mogą być wyposażeniem dodatkowym, a ich funkcja polega na otwieraniu zaworów w celu wspomagania hamowania. Użytkownik postanawia zaslepić te króćce, ponieważ brak jest elementu sterującego hamulcem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA