logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pneumatyczne sterowanie podnoszeniem osi naczepy zaworem K017224N00

fasttruck 11 Paź 2021 11:01 5394 8
REKLAMA
  • #1 19650252
    fasttruck
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, proszę o pomoc, chcę zbudować podnoszenie osi naczepy Schmitz za pomocą zaworu Knor K017224N00, który jest sterowany ciśnieniem, a nie elektrycznie czy ręcznie. Znając kierowców żadnemu się nie chce wychodzić z kabiny żeby podnieść lub opuścić ręcznie oś a elektryczny to częste awarie czy to związane z ABS czy z samym sterowaniem. Myślę że sterowanie ciśnieniem powietrza będzie mniej awaryjne i niezależne od kierowcy.
    Proszę o podpowiedź jak wysterować tym zaworem, jakiś schemat wyjść tego zaworu.
    Będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19651187
    Under_Pressure
    Poziom 22  
    Ocena: 354
    Kolego a jaki masz system EBS\Abs w tej naczepie moim zdanie lepiej jest zrobić podnoszenie osi z modulatora i po kłopocie tylko musisz mieć tam EBS.
    Schemat wysłałem na priv.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19652242
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 832
    Zawór Knor K017224N00 jest przeznaczony do podnoszenia osi przez modulator Knorr Bremse z wyjściem pneumatycznym takim, jak G2.1. Poniżej schemat.
    Załączniki:
    • Pneumatyczne sterowanie podnoszeniem osi naczepy zaworem K017224N00 układ tebs z podnoszeniem ośi.jpg (369.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19653822
    fasttruck
    Poziom 10  
    Myślę o prostszym rozwiązaniu, w linie zasilania poduszek można by wmontować ciśnieniowy przełącznik elektryczny w zasilanie poduszek środkowej osi i nim sterować zaworem podnoszenia osi. Ten przełącznik jest regulowany i można manometrem dobrać ciśnienie obciążenia przy którym opuści się oś.
    Co Panowie na to rozwiązanie, dość proste ale może okaże się skuteczne, proszę o opinie.
  • #5 19656392
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 832
    Nie wiem czy jest sens przerabiania rozwiązań producenta. Czy nie łatwiej naprawić TEBS w naczepie i mieć spokojne sny.
    Producent zaworu i naczepy tak wymyślił tą funkcje aby była bezpieczna dla użytkownika. Każdy błąd powstający w naczepie wyłącza funkcję aby zachować bezpieczeństwo. Każda przeróbka systemu naczepy prowadzi do złamania prawa o homologacji w przypadku zdarzenia drogowego biegli mogą zarzucić właścicielowi niesprawność pojazdu w wyniku przeróbek odbiegających od wydanej homologacji.
  • REKLAMA
  • #6 19657006
    fasttruck
    Poziom 10  
    Wszystko się zgadza, gdyby producenci robili układy w rozsądnej cenie ale jak już cos do pojazdu użytkowego to musi kosztować x 3. Przewoźnik nie ma nic innego do sfinansowania tylko płacić serwisom.
  • #7 19667767
    marcos5
    Poziom 24  
    Ocena: 151
    Możesz śmiało zamontować taki zawór ,dokładnie jak na schemacie u kolegi wyżej .Wysterowanie możesz zrobić zaworem wabco 963 006 0010

Dodano po 15 [minuty]:

Przepraszam podałem zły numer zaworu ,chodziło mi o zawór wabco 3/2 drożny 463 036 016 0.Numer zaworu który podałem wcześniej dotyczył zaworu zwalniającego przyczepy ,który kompletnie nie nadaje się do twojego patentu.
  • Pomocny post
    #8 19671376
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 314
    Samodzielne przeróbki to tylko do jazdy po kraju. Jak Cie Niemiec w ramach kontroli wyśle na TUV to masz jak w banku holowanie bez tablic do Polski lub przywrócenie stanu pierwotnego w ich warsztacie i przejście TUV na miejscu.
    Narzekasz na rozwiązania oparte o fabryczną instalację EBS, po czym proponujesz własne rozwiązanie, też elektryczne. Jak masz EBS to zastosuj fabryczny sposób. To kilkaset pln. Jak nie, to zawór podnoszenia osi wysterowywany pneumatycznie 463 084 00 00. Zamiennik kupisz za ~350 pln. Ale to rozwiązanie z lat 80-tych ubiegłego wieku. Instrukcę zabudowy i regulacji znajdziesz na stronach WABCO.
  • Pomocny post
    #9 19672357
    diablo23248
    Poziom 28  
    Ocena: 614
    Prostszego rozwiązania niż stosowane fabrycznie nie znam, jeden zawór, jeden przewód el. i kilka metrów tekelana. Bo poduszki lub siłowniki do podnoszenia osi i tak musisz założyć. Za parametryzację dołożonego podnoszenia też majątku nie zapłacisz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w budowie pneumatycznego systemu podnoszenia osi naczepy Schmitz z wykorzystaniem zaworu Knor K017224N00, który ma być sterowany ciśnieniem. W dyskusji pojawiają się różne propozycje, w tym wykorzystanie modulatora EBS/ABS oraz ciśnieniowego przełącznika elektrycznego do sterowania zaworem. Uczestnicy podkreślają, że przeróbki mogą prowadzić do problemów z homologacją i bezpieczeństwem, a także sugerują, że fabryczne rozwiązania są bardziej niezawodne. Wskazano również na alternatywne zawory, takie jak WABCO 463 036 016 0, jako odpowiednie do tego zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA