logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić histerezę i moc startową w pompie New Energy 20kW?

sunhouse 07 Cze 2020 13:19 115755 655
Najlepsze odpowiedzi

Jakie parametry w pompie New Energy odpowiadają za histerezę i ograniczenie mocy startowej, skoro po kilku minutach pracy pojawia się błąd E08 przy zbyt dużej różnicy temperatur zasilania i powrotu?

Histerezę grzania w tej pompie ustawiają parametry P4 dla CWU i P5 dla CO, ale błąd E08 nie wynika z samej histerezy tylko zbyt dużej różnicy temperatur między wlotem a wylotem po starcie pompy obiegowej (≥13°C, 10 razy z rzędu po 1 minucie), więc trzeba przede wszystkim poprawić przepływ i uruchamiać pompę obiegową wcześniej lub zostawić ją w pracy ciągłej [#19076410] Jedno z praktycznych rozwiązań z wątku to dołożenie zewnętrznego sterownika (Tech) do pompy obiegowej CO i ustawienie właściwego zakresu załączania/wyłączania – po tym problem ustąpił [#19082245] Jeśli chcesz ograniczyć „moc startową” sprężarki, można zmienić P18, bo ten parametr ogranicza maksymalną częstotliwość falownika, a więc także moc i ciśnienie czynnika; autor ostrzegał jednak, że takie grzebanie może unieważnić gwarancję [#19095251] W dyskusji padło też, że warto sprawdzić reżim pracy pompy obiegowej (P15) i ogólnie nie kombinować z parametrami, tylko najpierw upewnić się, że instalacja zapewnia odpowiedni przepływ [#19076509]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 18744339
    sunhouse
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich serdecznie
    Posiadam pompę ciepła New Energy 20kW. Niestety mam problemy z nastawami serwisowymi. Nie wiem który parametr jest za co odpowiedzialny. Pompa po załączeniu zaczyna pracować i po kilku minutach gdy wraca woda z bufora wyskakuje błąd 08 który oznacza za dużą różnicę w temperaturze wody wychodzącej w stosunku do temperatury wody powracającej.. muszę kilkakrotnie wyłączać ją bezpiecznikiem, aby woda w miarę się wyrównała i dopiero pracuję. Czy ktoś wie który parametr z 51 parametrów serwisowych odpowiada za histerezę pomiędzy tą różnicą? Czy być może zmianę mocy podczas startu pompy? Proszę uprzejmię o pomoc gdyż jest to dość duży dyskomfort, zwłaszcza gdyż chcę ustawić załączenie czasowe i niestety podczas nieobecności w domu wyskakuje ten błąd. A nie ma potrzeby aby pracowała non stop.
  • #2 18952191
    Prezes_bmw1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,

Mam ten sam problem, proszę o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam.
  • #3 18952592
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Napisz do producenta pompy może ci pomoże ,tych pomp jest mało i dlatego jest mało informacji.
  • #4 18966895
    sunhouse
    Poziom 10  
    Nic w dalszym ciągu się nie dowiedziałem...
  • #5 18989611
    dido1974
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Witam
    Trochę z innym tematem ale może podpowiecie mi posiadam pompę New Energy BKDX-30 10kW jeszcze jej nie odpaliłem ale widzę że sterownik jest bardzo prosty ale nie widzę żadnego przewodu ani miejsca gdzie można podłączyć zawór trójdrogowy aby podgrzać C.W.U są tylko przewody do sterownika i drugi przewód to czujnik myślę że własnie do zbiornika z C.W.U , jak to rozwiązać bo gdzieś czytałem ż pompa grzeje najpierw C.W.U a potem C.O.
  • #6 18990828
    Prezes_bmw1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Musisz zastosować dwa elektrozawory tak jak jest w instrukcji opisane.
    Patrz poniżej.
    Podobny zawór tylko na 230 V bez prądu zamknięty.

Jak ustawić histerezę i moc startową w pompie New Energy 20kW? Jak ustawić histerezę i moc startową w pompie New Energy 20kW? Jak ustawić histerezę i moc startową w pompie New Energy 20kW?
  • #7 19064470
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam. Żeby odpowiedzieć na pytanie odnośnie błędu w pracy pompy proszę powiedzieć jak jest zainstalowana. Jaka jest instalacja? W jakim trybie pracuje pompa obiegowa?
  • #8 19076410
    bp
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Witam
    Wg instrukcji jeśli się nie mylę P4 nastawa histerezy CWU,
    a P5 histereza CO.
    Tak to przynajmniej wgląda wg instrukcji
    10.14.2. Po 1 minucie uruchomienia pompy obiegowej, jeśli różnica temperatur między wlotem a wylotem wynosi ≥13 ℃ 10 razy z rzędu
    system natychmiast przestanie działać, a na ekranie pojawi się kod błędu „E08”. Jeśli ta usterka występuje ciągle w ciągu 60 minut 3 razy,

Kłopot to chyba nie to.
    Ja bym się przyglądnął czy nie jest zbyt mały przepływ i temperatura się nie zmienia.
    Uruchom ręcznie pompę obiegową wcześniej niech pracuje cały czas,poczekał 3-5min potem uruchomił pompę ciepła

Miałem podobnie wyskakiwał bład E02 lub E 08 i trzeba było restatować
    Załączniki:
    • BKDX Setting.en.pl.pdf (717.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Manual split inverter heat pump(2).en.pl.pdf (1020.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19076509
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    Witam.
    Trzeba wiedzieć parę rzeczy żeby nie wróżyć z fusów.
    W jakim reżimie pracuje pompa obiegowa parametr P15?
    Jak jest pompa obiegowa i jak zainstalowana?
    Jakimi rurami i jakiej długości podłączona jest pompa ciepła z buforem?
    Ile litrów ma bufor? Jaki jest bufor szeregowy czy równoległy?
    Gdzie jest zainstalowany czujnik CWU. (Bardzo ważne aby nie pozostał w niskich temperaturach nawet jeżeli funkcja CWU jest nie używana)
    Czy budynek jest zamieszkany na stałe?
    Te pompy mają bardzo przejrzystą konfigurację parametrów i problemy z reguły są szczegółach montażu.
  • #10 19082245
    sunhouse
    Poziom 10  
    Dzień dobry panowie. Bardzo dziękuję za zainteresowanie oraz za wszelakie pomocne sugestie. Przyjechal pan instalator i zamontowaliśmy Tech-a,
    który steruje pompą obiegową centralnego ogrzewania. Nastawiliśmy odpowiedni zakres temperatur załączania i wyłączania tej pompy. Pomogło. Pompa od dwóch miesięcy pracuje widzę idealnie...
  • #11 19082798
    bodi66
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam mam kłopot z pompą ciepła 20 kW a mianowicie po kilku minutach pracy jest błąd e08, instalator nie może z tym sobie poradzić, instrukcja która jest do pompy jest w języku angielskim. Nie ma w niej podanych żadnych nastaw. Proszę o pomoc w zdobyciu lepszej instrukcji. Ewentualnie o podanie jak nastawićparametry aby pompa się nie wyłączała
  • #13 19083342
    bp
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Instrukcja dotyczy pomp New Energy BKDX50 , ale poza drobnymi różnicami w schemacie połączeń również pozostałych
    BKDX30-95 A+
  • #14 19084109
    bodi66
    Poziom 8  
    Pompa monoblok BKDX50 3 fazowa.
  • #16 19084697
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    bodi66 napisałem wyżej kilka pytań dotyczących instalacji. Jak można Ci pomóc jak nic nie wiemy o twojej instalacji?
  • #17 19085640
    dido1974
    Poziom 15  
    Panowie możecie mi doradzić czy w pompie ciepła New Energy 10kW którą przyjechała z chin jest nowa oryginalnie zapakowana może znajdować się w układzie woda ( po odkręceniu korków
    zaślepek niby jest sucho ) chodzi mi o to czy mogę ją zostawić na zimę w garażu w którym temperatura spada poniżej zera zamontuje ją dopiero na wiosnę a nie bardzo mam ją jak wnieść do domu.
  • #18 19086331
    bodi66
    Poziom 8  
    Rajnold Franke napisał:
    bodi66 napisałem wyżej kilka pytań dotyczących instalacji. Jak można Ci pomóc jak nic nie wiemy o twojej instalacji?

220m2 do ogrzewania, pompa CO parametr P15 nastawiony jest na 2,, z pompy ciepła rurami plastikowymi o przekroju 1 cala(przekrój wewnętrzny) zasilany przez zawór trójdrożny bojler oraz wymiennik ciepła firmy WTK model P7-60 SF/_(rury napełnione glikolem do wymiennika ciepła ok 21 litrów, długość rur około 10m, pompka na glikolu firmy leszno 25/40-70) , z wymiennika jest zasilany bufor (podłączony równolegle)o pojemności 300l, z bufora zasilanie grzejników CO
  • #19 19086923
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    bodi66 domyślam się że grzejniki są w układzie otwartym stąd pomysł z wymiennikiem. Według mnie ten układ nie może działać poprawnie.
    1. Pompa ciepła wymaga odpowiedniego zładu przypuszczam że dla 20 kW to jest ok 100l. (u Ciebie 21l, żeby ten układ mógł ruszyć w takiej konfiguracji trzeba by dołożyć szeregowy bufor o poj. min 100l).
    2. Przeanalizować czy zastosowana pompa nie jest za słaba. Pompa ciepła wymaga spełnienia właściwego przepływu realizowanego przez pompę obiegową (Twoja wymaga w warunkach skrajnej temperatury 3.5 m3/h) Dobór pompy obiegowej powinien zapewnić ten przepływ przy prędkości < 0,8m/s. Charakterystyki wydajności pomp obiegowych są z reguły dla wody i przy zastosowanym glikolu należy skorygować możliwości pompy. Glikol propylenowy posiada 4 x większą lepkość kinematyczną od wody, glikol etylenowy dużo mniej ale przy układzie pracy na zbiornik CWU musisz zastosować propylenowy bo nie jest trujący. Należy stosować odpowiednie proporcje aby lepkość cieczy była max. większa o 20% i wystarczająca jest granica krzepnięcia -10 st. C. Przesadne stężenie zwiększa opory pompy i obniża wydajność cieplną cieczy obiegowej.
    3. Właściwe przepływy są wymagane także przez zastosowany wymiennik aby było możliwe przekazanie max. energii (nie analizowałem poprawności doboru).
    4. Praca pompy ciepła poprzez wymiennik jest obarczona stratami kilku stopni C. na Buforze. Przy grzejnikach trzeba walczyć z kolei o każdy stopień żeby praca pompy była ekonomiczna. Grzejniki trzeba sporo przewymiarować aby pracowały na niskim parametrze i tak samo przepływy muszą być przynajmniej 2 x większe poprzez grzejniki aby grzejniki mogły oddać ciepło. Najlepiej zastosować kilka obwodów i zestawów pompowych.
    To są moje bieżące uwagi. Może dałoby się wyeliminować bufor i połączyć pompę bezpośrednio do bufora (zrobić układ zamknięty na grzejnikach) było by bez problemu. Nie miej mi za złe, że tyle tego tych mądrości wypunktowałem ale coś Ci to na pewno rozjaśni. Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

bodi66 napisz jeszcze jak jest połączony bufor z wymiennikiem bo równolegle rozumiem ale chyba nie grawitacyjnie bo to by mogło tłumaczyć error E8. Chodzi o to co wymusza obieg z wymiennika do bufora.
  • #20 19087460
    bodi66
    Poziom 8  
    między wymiennikiem a buforem jest zamontowana pompka 25/40-70

Dodano po 20 [minuty]:

grzejniki są w domu przewymiarowane z buforu odchodzi 2 oddzielne obwody 1)na grzejniki CO jest pompka która jest sterowana termostatem pokojowym, załącza się gdy w buforze jest temp. min 35stopni, 2) obwód z następną zasilaniem pompką podłogówki do łazienek. do bufora jest także podłączony piec CO na pelet
  • #21 19087885
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    bodi66 Bufor szeregowy jest koniecznością w obwodzie wymiennika i pompy ciepła w istniejącym układzie. Ja użytkuję podobny układ hybrydowy ale inaczej skonfigurowany. Pompa ciepła BKDX 30-95 chodzi bezpośrednio na bufor 200 l z wężownicą. W obwodzie grzejnikowym 3 obwody i dwa zestawy pompowe z zaworami mieszającymi. Kocioł na paliwo stałe współpracuje z wężownicą. Taki układ nie potrzebuje pompy między wymiennikiem i buforem bo wężownica jest w buforze. Pompa chodzi na parametrach domyślnych bez problemowo. Reguluję tylko histerezą no i jeszcze wykorzystuję styk "Linkage switch" parametr P25 w okresach jesiennych i wiosennych aby korzystać tylko z nocnej taryfy.
  • #22 19087960
    bodi66
    Poziom 8  
    a czy jest możliwe przesłanie jak nastawić wszystkie parametry pompy tych parametrów u mnie jest 51 i 21 parametrów do podglądu nie wiem który za co odpowiada

Dodano po 8 [minuty]:

jeszcze jedno jak można zmniejszyć histerezę na pompie ciepła na ogrzewaniu jest standardowo nastawione na 5 stopni celsiusza
  • #23 19087997
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    Parametry są opisane w załączniku zamieszczonym w wpisie bp. BKDX Setting.en.pl tabela nr 8. Uważam że pompa musi chodzić na parametrach domyślnych i nie ma co kombinować. Czy error wyskakuje jak grzeje także zasobnik CWU?

Dodano po 9 [minuty]:

bodi66 U mnie za histerezę grzania i chłodzenia odpowiada parametr P5 ,w tabeli jest błąd tłumaczenia.
  • #24 19088051
    bodi66
    Poziom 8  
    error wyskakuje także przy grzaniu bojlera E2 i E8

Dodano po 3 [minuty]:

bp napisał:
    Witam
    Wg instrukcji jeśli się nie mylę P4 nastawa histerezy CWU,
    a P5 histereza CO.
    Tak to przynajmniej wgląda wg instrukcji
    10.14.2. Po 1 minucie uruchomienia pompy obiegowej, jeśli różnica temperatur między wlotem a wylotem wynosi ≥13 ℃ 10 razy z rzędu
    system natychmiast przestanie działać, a na ekranie pojawi się kod błędu „E08”. Jeśli ta usterka występuje ciągle w ciągu 60 minut 3 razy,

Kłopot to chyba nie to.
    Ja bym się przyglądnął czy nie jest zbyt mały przepływ i temperatura się nie zmienia.
    Uruchom ręcznie pompę obiegową wcześniej niech pracuje cały czas,poczekał 3-5min potem uruchomił pompę ciepła

Miałem podobnie wyskakiwał bład E02 lub E 08 i trzeba było restatować

Mam pompe ciepła monoblok i występuje także błędy E02, E08 i E31, jak z tym sobie poradzić
  • #25 19088322
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    Jeżeli występują te 3 błędy to ewidentny jest problem przepływu.
    1. podmienić pompę na inną.
    2. sprawdzić czy nie masz odwrotnego przepływu.(inlet zamieniony z outlet lub pompa obrócona niewłaściwie).
    3. czy układ wymiennika jest drożny np. przedmuchać powietrzem.
    4. czy sitko filtra nie jest czymś zatkane.
    5. czy obwód wymiennika jest ciśnieniowy i jest naczynie przeponowe z właściwym ciśnieniem (pompy wykrywają brak obiegu przez pomiar
    ciśnienia.).
    6. może w obiegu jest zawór zwrotny odwrotnie.
    7. czy pompa ciepła i pompa obiegowa jest poprawnie odpowietrzona.
    Błąd E31 to skutek braku odbioru mocy z wymiennika pompy.
    Jak sprawdzisz te 7 pkt. to możesz dopiero szukać przyczyny w parametrach.
    Nic więcej dodać do tematu nie można.
    Pozdrawiam.
  • #26 19088389
    bodi66
    Poziom 8  
    [quote="Rajnold Franke"]Jeżeli występują te 3 błędy to ewidentny jest problem przepływu.
    1. podmienić pompę na inną.
    2. sprawdzić czy nie masz odwrotnego przepływu.(inlet zamieniony z outlet lub pompa obrócona niewłaściwie).
    3. czy układ wymiennika jest drożny np. przedmuchać powietrzem.
    4. czy sitko filtra nie jest czymś zatkane.
    5. czy obwód wymiennika jest ciśnieniowy i jest naczynie przeponowe z właściwym ciśnieniem (pompy wykrywają brak obiegu przez pomiar
    ciśnienia.).
    6. może w obiegu jest zawór zwrotny odwrotnie.
    7. czy pompa ciepła i pompa obiegowa jest poprawnie odpowietrzona.
    Błąd E31 to skutek braku odbioru mocy z wymiennika pompy.
    Jak sprawdzisz te 7 pkt. to możesz dopiero szukać przyczyny w parametrach.
    Nic więcej dodać do tematu nie można.
    Pozdrawiam.[/quo
    Sprawdziłem te punkty, założona pompka 80 i nic nie dało dalej wyrzuca błąd E08, ciśnienie na glikolu 2bary, podłączenie poprawne, zawór zwrotny wyrzucony w ogóle z obiegu, sitko czyste
  • #27 19088474
    dido1974
    Poziom 15  
    W mojej okolicy facet zamontował taką pompę chyba 20kw postawił bufor w domu w nim wymiennik płytowy połączony z pompą ciepła a w układzie glikol ok 25l z bufora pompa na co. na dom i ten sam temat wywala te same błędy przewalił internet pytał wszystkich fachowców i nic wszyscy mowią że to chińczyk i on tak ma. Jego brat ma pompę tej samej firmy tylko że 10kw dom chyba 170m2 gdzieś wyczytał że ta pompa jest czuła na mały przepływ wody w układzie i bez przeróbek wpiął ją bezpośrednio w układ co. grzejniki ma stare panelowe założył zwykłą pompę za 200zł i wszystko działa pompa bez problemu daje radę nie taktuje gość jest mega zadowolony .
  • #28 19088491
    Rajnold Franke
    Poziom 12  
    W moim pierwszym punkcie napisałem : 1. Pompa ciepła wymaga odpowiedniego zładu przypuszczam że dla 20 kW to jest ok 100l. (u Ciebie 21l, żeby ten układ mógł ruszyć w takiej konfiguracji trzeba by dołożyć szeregowy bufor o poj. min 100l). To są parametry wymagane przez wszystkie pompy ciepła nie tylko przez chińczyki. Aby pompa mogła modulować mocą musi posiadać w obiegu minimalną ilość wody która odbierze nadmiar ciepła jak jest go chwilowo za dużo.
    Aby się przekonać czy z pompą jest wszystko OK trzeba ją podłączyć do bufora bezpośrednio choćby prowizorycznie innej drogi niema. Producent nie podaje takiego sposobu podłączenia jaki macie.
  • #29 19088999
    bodi66
    Poziom 8  
    Rajnold Franke napisał:
    W moim pierwszym punkcie napisałem : 1. Pompa ciepła wymaga odpowiedniego zładu przypuszczam że dla 20 kW to jest ok 100l. (u Ciebie 21l, żeby ten układ mógł ruszyć w takiej konfiguracji trzeba by dołożyć szeregowy bufor o poj. min 100l). To są parametry wymagane przez wszystkie pompy ciepła nie tylko przez chińczyki. Aby pompa mogła modulować mocą musi posiadać w obiegu minimalną ilość wody która odbierze nadmiar ciepła jak jest go chwilowo za dużo.
    Aby się przekonać czy z pompą jest wszystko OK trzeba ją podłączyć do bufora bezpośrednio choćby prowizorycznie innej drogi niema. Producent nie podaje takiego sposobu podłączenia jaki macie.

Nie mogę podłączyć pompy bezpośrednio do bufora bo w obiegu z pompy ciepła jest glikol a w buforze jest woda która zasila CO. nie mogę załądować buforu glikolem bo boje się o uszczelki na zaworach grzejnikowych i wszystkie połączenia . Jeśli chodzi że jest mały odbiór energii z pompy ciepła , to za wymiennikiem na powrocie do pompy ciepła jest duża różnica temperatur nawet ponad 14 stopni celsiusza między zasilaniem a powrotem do PC
  • #30 19089235
    dido1974
    Poziom 15  
    To spuść glikol z układu omiń wymiennik i podłącz pompę ciepła z buforem tak na próbę . Sam na wiosnę będę podłączał taką pompę to aż mnie to przeraża co wyjdzie ale zobaczymy jak narazie to dużo czytam o pompach najlepiej fora bo tu dużo ciekawych tematów, jak dla mnie prostego człowieka to pompa 20 kw i tylko 21lit. glikolu ( czy jakiego kolwiek płynu ) nie będzie w stanie tego ciepła poprawnie oddać .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawień histerezy i mocy startowej w pompie ciepła New Energy 20kW, w szczególności problemów z błędem E08, który oznacza zbyt dużą różnicę temperatur między wodą zasilającą a powrotną. Użytkownicy wskazują, że błąd ten często wynika z niewłaściwego przepływu wody, niewystarczającej objętości bufora (zalecane minimum około 100 litrów dla 20 kW) oraz nieprawidłowej konfiguracji pompy obiegowej i instalacji. Zalecane jest stosowanie bufora szeregowego, odpowiednio dobranej pompy obiegowej (np. Leszno 25/40-70 lub Circula Galio 25/100 180), oraz poprawne odpowietrzenie układu. Parametry histerezy są zwykle ustawiane w parametrach P4 (histereza CWU) i P5 (histereza CO), a moc startowa i częstotliwość pracy sprężarki można regulować parametrami P15, P18, P21, P23 i P31. Włączenie trybu automatycznego (auto) i prawidłowe podłączenie czujnika temperatury CWU jest kluczowe dla prawidłowej pracy pompy i przełączania między CO a CWU. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność właściwego doboru i ustawienia parametrów, aby uniknąć częstego taktowania pompy i nadmiernego zużycia energii (około 30-80 kWh/dobę w zależności od warunków i izolacji budynku). Problemy z hałasem sprężarki przenoszonym na instalację można ograniczyć przez zastosowanie elementów antywibracyjnych i rur plastikowych. Wskazano także, że pompa New Energy jest czuła na przepływ i wymaga odpowiedniej konfiguracji instalacji, a błędy E02, E08 i E31 najczęściej wynikają z problemów hydraulicznych. Defrost działa automatycznie co około 45 minut, a ręczne wymuszenie defrostu odbywa się przez przytrzymanie przycisku na panelu sterowania. Wymiana sterownika na bardziej zaawansowany jest rozważana przez niektórych użytkowników, jednak większość korzysta z oryginalnego, prostego panelu. W dyskusji pojawiły się także pytania o podłączenie zaworu trójdrogowego i sterowanie CWU, które wymaga prawidłowego podłączenia siłownika i czujnika temperatury.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA