logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłaczenie: panel fotowoltaiczny - regulator napięcia - odbiornik DC 12V.

madiz08 07 Cze 2020 13:59 2172 3
REKLAMA
  • #1 18744436
    madiz08
    Poziom 14  
    Ocena: 172
    Chciałbym zrobić niezależną cyrkulację wody basenowej, która pobierana z basenu, przechodzi przez Pompe 12V 30W, dalej przez weżownicę i wraca do basenu.
    Zastanawiam się nad zakupem panelu jak na powyższym zdjęciu, a moje pytanie dotyczy regulatora. Na wszystkich aukcjach widzę, że służy do ładowania akumulatora. Zastanawiam się czy wyjście takiego regulatora mógłbym podłączyć bezpośrednio do pompki bez użycia akumulatora?
    Czy działało by to tak, że jeżeli nasłonecznienie jest wystarczające i odpowiednia moc wyjściowa jest uzyskana, to pompka będzie się kręcić, a gdy wytwarzana moc będzie zbyt słaba wówczas regulator odłączy napięcie wyjściowe?
    Regulator daje na wyjściu sygnał PWM, Czy można go podłączyć bezpośrednio do silnika DC?

Dodano po 10 [minuty]:

Czyli czy zadziała bez akumulatora?

Dodano po 16 [minuty]:

A może moje pytanie jest bezpodstawne i taki panel ma w sobie stabilizator napięcia i zawsze będzie podawał stałą wartość, chyba, że moc odbiornika będzie wyższa i wtedy odłączy wyjście?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18744568
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    Żaden panel nie ma w sobie stabilizatora napięcia
    A co do regulatora to bez akumulatora nie działa
  • REKLAMA
  • #3 18744712
    madiz08
    Poziom 14  
    Ocena: 172
    Rozumiem, to czy mógłbyś doradzić mi dobór akumulatora do tak prostego rozwiązania jak poniżej:

Chciałbym wykorzystać dodatkowy sterownik, może nawet Arduino, które będzie pobierał temperatury z basenu i wężownicy. Jeżeli temperatura na wężownicy będzie >35 stopni oraz większa o ileś stopni niż temperatura w basenie to ma się rozpocząć cyrkulacja przez załączenie K1.
    Chciałbym też zapytać czy z takich komponentów uda mi się osiągnąć mój cel:
    1. regulator:
    https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-12v-24v-kontroler-solarny-30a-8374767005
    2. Panel:
    https://allegro.pl/oferta/panel-solarny-bateria-sloneczna-150w-12v-24-mc4-9336030332
  • #4 18744760
    Wilktor
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    Pompa pobiera 12V 30W czyli 2,5A
    Więc gdybyś miał akumulator 55Ah to taka pompka mogła by pracować ciągle przez ok 20 godzin
REKLAMA