Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamAuroravadem napisał:Bezpośrednio będzie to raczej mało realne. Chyba, że mamy na myśli jedynie pompkę do akwarium albo oczka wodnego czy basenową pompkę obiegową. Jednak przy większych podnoszeniu wody ze studni, w tego typu zestawie solarnym w układzie musi być zastosowany całkiem spory akumulator. Warto tez sprawdzić, czy ta pompa poradzi sobie z Twoją studnią. Wciąż nie wskazujesz bowiem żadnych parametrów, nawet tak podstawowych jak głębokość lustra wody czy też planowaną wielkość poboru.wysłałam do nich zapytanie i odbowiedzieli że zestaw ich zasili pompę
Auroravadem napisał:Więc, może korzystniej będzie kupić "zwykłą" pompe na gniadko?Ta pompa którą pokazałaś powinna wystarczyć, ale zestaw solarny nie będzie działał bez akumulatora.By można było z niej w miarę często korzystać sam akumulator może kosztować tyle to najtańsza pompa głębiowa na 230v.zamontowana pompę, która kiedyś podłączona była do silnika
Auroravadem napisał:Jak "niezależny", to nie obejdzie się bez sporego magazynu energii (akumulatora/akumulatorów) i zbiornika buforowego. Pompa to duży prąd (szczególnie rozruch) i spore zapotrzebowanie na energię. A to oznacza, że budowa takiego zestawu będzie się wiązać ze stosunkowo sporymi nakładami finansowymi. Być może warto więc rozważyć pomysł przedstawiony powyżej, czyli niewielką pompę z ze zbiornikiem buforowym zasilaną sieciowo? Albo niewielki hydrofor, na przykład w wersji przenośnej? Pełnej niezależności niestety nie będzie, ale za to koszty inwestycji będą realne i wielokrotnie mniejsze, a wydajność i efektywność układu nieporównywalnie większe....chciałabym mieć mały niezależny system poboru wody do podlewania działki , która jest oddalona od studni 30 m.
Maverick73 napisał:Pompę podłączasz prosto pod akumulator.
Cytat:Odłączenie odbiorników przy niskim napięciu:10.8~11.8V
kmarkot napisał:Dokładnie. Są tam nawet specjalne wyjścia do podłączenia odbiorników.Bym podłączył pod regulator
Auroravadem napisał:Ile tej wody potrzebujesz i jak długo potrzebujesz podlewać?Jak wcześniej pisałam chciałabym mieć mały niezależny system poboru wody
Do podlewania działki , która jest oddalona od studni 30 m.
Maverick73 napisał:może pod LOAD dodatkowy przekaźnik a z niego pompa.
Auroravadem napisał:Wodę potrzebuje do podlania ogródka raz dziennie popołudniu
maurycy123 napisał:Cenowo wychodzi podobnie a jest niezależne od słońca.
Mobali napisał:Czy w tej sytuacji nie prościej po prostu podłączyć tani hydrofor do sieci? Wyjdzie taniej, będzie prościej i bardziej niezawodnie. No i też "niezależnie od słońca".
Mobali napisał:Żadna kryptoreklama. Mam trochę sprzętu tej firmy i nie narzekam.Zaleciało tanią kryptoreklamą.
Mobali napisał:Co to ma do tematu?Parkside wcale nie jest wybitną marką, raczej prezentuje klasyczny "poziom marketowy".
Mobali napisał:Jakim? Ołowiowym? Na akumulatory Parkside masz trzy lata gwarancji.wyjdzie drogo - policz sobie koszt 1kWh tego rozwiązania w porównaniu z innym akumulatorem.
Mobali napisał:Tu się z Tobą zgodzę. Ale ręce od tego nie odpadną.Do tego dojdzie konieczność ładowania i noszenia akumulatora.
Mobali napisał:Na ten temat niech się wypowie autor tematu. Chciał panele, falownik i pompkę od chińczyka. Panel może uszkodzić gradobicie, falownik przestać działać a pompka może się okazać, że ma 180 ale wad a nie Wat. Dlatego takie rozwiązanie zaproponowałem. I proszę mnie nie pomawiać o kryptoreklamę.Czy w tej sytuacji nie prościej po prostu podłączyć tani hydrofor do sieci?
maurycy123 napisał:A ja ma trochę sprzętu innej firmy i też nie narzekam. Ale co to ma do tego tematu?Mam trochę sprzętu tej firmy i nie narzekam.
maurycy123 napisał:Gwarancje na sprzęt dają także inni. A dają, bo takie jest obowiązujące prawo w UE. I nawet jeśli nie dadzą, to i tak działa ochrona z tytułu rękojmi. Ale problemem nie jest w tej propozycji marka czy gwarancja, ale bardzo wysoka cena za jednostkę pojemności i niewielka pojemność tego akumulatora. Proponujesz akumulator 4Ah za prawie 200zł? To na dobrą sprawę fajne zasilanie do elektronarzędzia, ale nie dla pompy ogrodowej na działkę, szczególnie przy pracy ciągłej. Sprawdź jaki akumulator można kupić za takie pieniądze. Na przykład w tej kwocie da się znaleźć dwa akumulatory o pojemności 18Ah. Zysk byłby taki, że gdy jeden może pracować, ten drugi może być w tym czasie w ładowaniu. I to obojętnie czy z gniazda sieciowego, czy też prostym zestawem solarnym (panel PV plus tani kontroler ładowania). No a pojemność 18Ah czy 20Ah wystarczy przynajmniej na 2-3 godzin pracy takiej pompy. A jak długo zasilisz ją z 4Ah? Ile w praktyce pod obciążeniem popracuje pompa z Lidla z akumulatora 4Ah? No i wyżej mówiliśmy o napięciu 12V a nie 20V. To istotne, szczególnie jeśli posiada się część osprzętu na to popularniejsze napięcie. Oczywiście zwiększanie napięcia ma sens. Ale jeśli już, to zdecydowanie warto iść w kierunku popularnego DC 24V, a pchać się do lidlowego standardu tylko po to, żeby kupować kolejne drogie chińskie gadżety, tym razem w kolorze zielonymNa akumulatory Parkside masz trzy lata gwarancji.
maurycy123 napisał:Jak sądzisz, skąd pochodzi sprzęt z logo Parkside? Gdzie jest produkowany? Czy aby nie od dokładnie tego samego "Chińczyka"? A awarie mogą dotyczyć zarówno osprzętu firmowanego jako Parkside, ale też każdego innego. A marka z Lidla wcale solidnością nie grzeszy i jak dotąd wcale nie dała się poznać jako jakaś wybitnie niezawodna.Chciał panele, falownik i pompkę od chińczyka. Panel może uszkodzić gradobicie, falownik przestać działać a pompka może się okazać, że ma 180 ale wad a nie Wat.
maurycy123 napisał:Przykro mi jeśli poczułeś się dotknięty, nie taki miałem zamiar ale... Tak to właśnie wyglądało...proszę mnie nie pomawiać o kryptoreklamę.