logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego

Auroravadem 27 Kwi 2023 19:28 1374 21
  • #1 20557960
    Auroravadem
    Poziom 4  
    Czy do tej pompy mogę podłączyc zestaw solarny wysyłam opis Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego
    Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego Pompa głębinowa solarna podłączenie do zestawu solarnego
  • #2 20558063
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 289
    A gdzie akumulator?Bo o nim nie wspominasz.
  • #3 20558069
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Z tego postu niewiele wiadomo. Na zdjęciach jest nieco sprzecznych informacji. Jest też kontroler ładowania ale nic nie piszesz o magazynie energii. Jaki akumulator zamierzasz zastosować do tego zestawu? A kolei jeśli celem układu ma być zasilanie wskazanej pompy, to falownik jest zupełnie zbędny w tym układzie, bo pompa pracuje na napięciu 12V DC. Wystarczy więc:
    - pompa DC12V
    - akumulator (magazyn energii),
    - kontroler ładowania,
    - panel PV
    Wielkość panela PV najlepiej dobrać do zastosowanego akumulatora. Z tego będzie także wynikał maksymalny prąd dla kontrolera ładowania (wskazany 100A na pewno wystarczy ze sporym zapasem). Z kolei wielkość magazynu (pojemność akumulatora) zależy od ilości energii, którą będzie pobierać ta pompa. Jeśli ma pracować cyklicznie (w układzie hydrofora), warto określić ile razy będzie się włączać i na jak długo. Reasumując, zużycie energii w tym zestawie będzie będzie wprost proporcjonalne do ilości przepompowywanej wody oraz wysokości podnoszenia słupa wody (głębokości zasysania). Bez tych danych trudno nawet o zbliżone wartości. Mniejszy zestaw będzie niewystarczający, z kolei zancznie przewymiarowany będzie także droższy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20558379
    Auroravadem
    Poziom 4  
    Ponieważ nie mam pojęcia otym czytałam wasze posty i przeważnie jest mowa o dużych panelach i mocy.
    Podałam 2 zestawy które opisują sprzedawcy i tam nie ma mowy o akumulatorze wysłałam do nich zapytanie i odbowiedzieli że zestaw ich zasili pompę po czytaniu waszych postów zwatpilam że pawerbank ma taką moc do zasilenia.
    Wodę potrzebuje do podlania ogródka raz dziennie popołudniu i nie chciałbym mega instalacji domowych tylko uruchomić ta małą pompę w najprostrzy i najtańszy sposób. Proszę o pomoc.
  • #5 20558409
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1114
    Tłumacząc prosto- silnik w momencie rozruchu potrzebuje znacznie większy prąd i to wszystko jedno czy indukcyjny czy komutatorowy.
    Wniosek- nie ruszy.
  • #6 20558577
    mietek654
    Poziom 29  
    Regulator solarny nie zadziała bez jakiegokolwiek akumulatora, jak długo chcesz podlewać?Jak głęboko lustro wody w studni?
  • #7 20558803
    Mobali
    Poziom 43  
    Auroravadem napisał:
    wysłałam do nich zapytanie i odbowiedzieli że zestaw ich zasili pompę
    Bezpośrednio będzie to raczej mało realne. Chyba, że mamy na myśli jedynie pompkę do akwarium albo oczka wodnego czy basenową pompkę obiegową. Jednak przy większych podnoszeniu wody ze studni, w tego typu zestawie solarnym w układzie musi być zastosowany całkiem spory akumulator. Warto tez sprawdzić, czy ta pompa poradzi sobie z Twoją studnią. Wciąż nie wskazujesz bowiem żadnych parametrów, nawet tak podstawowych jak głębokość lustra wody czy też planowaną wielkość poboru.

Wskazywana przez sprzedawcę moc to jedynie wartość marketingowa. W praktyce to moc czysto teoretyczna, nieosiągalna w typowych warunkach oświetleniowych. Ponadto, jak zwrócono uwagę wyżej, należy także uwzględnić prądy rozruchowe podłączonych do tego układu urządzeń. A przypadku pomp są one naprawdę spore. Reasumując, do uruchomienia zasilania solarnego pompy musisz posiadać przynajmniej te cztery elementy:
    - panel PV (do ładowania magazynu)
    - kontroler ładowania (do zarzadzania procesem ładowania)
    - akumulator (do gromadzenia pozyskanej energii)
    - pompa DC12V (odbiornik energii wykonujący pracę)
    Ponadto, jeśli chcesz efektywnie wykorzystać pompę do podlewania, znacznie lepszym rozwiązaniem jest układ ze zbiornikiem hydroforowym. W ten sposób pompa będzie pracować cyklicznie, a nie w sposób ciągły. To będzie lepsze zarówno dla pompy jak i układu solarnego z magazynem energii. A jeśli nie hydrofor, to konieczny jest przynajmniej spory zbiornik buforowy, w którym można zgromadzić zapas wody w okresach największego nasłonecznienia. Jeśli zbiornik buforowy będzie wyniesiony, to odbiór wody może się już odbywać grawitacyjnie, czyli bez udziału układu pompowego. W tym celu sprawdzi się na przykład paletozbiornik typu mauser czy nawet spora beczka na odpowiedniej podstawie - tu warto mieć na uwadze fakt, że napełniona beczka to 200-250kg a pełny mauser to około 1000kg.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20574550
    Auroravadem
    Poziom 4  
    Bardzo dziękuję za poradę.
    Moja studnia to 2m wody i 3m od lustra wody na powierzchnię, czyli zużyłam 5m sznurka. Studnia ma korbę z wiadrem, którą używano kiedyś do czerpania wody i zamontowana pompę, która kiedyś podłączona była do silnika i hydroforu w domu.
    Obecnie po podłączeniu do sieci wodociągów jest nie używana. Silnik stary poszedł na złom wraz ze zbiornikiem a pompa została w studni.
    Jak wcześniej pisałam chciałabym mieć mały niezależny system poboru wody
    Do podlewania działki , która jest oddalona od studni 30 m.
  • #9 20574591
    mietek654
    Poziom 29  
    Auroravadem napisał:
    zamontowana pompę, która kiedyś podłączona była do silnika
    Więc, może korzystniej będzie kupić "zwykłą" pompe na gniadko?Ta pompa którą pokazałaś powinna wystarczyć, ale zestaw solarny nie będzie działał bez akumulatora.By można było z niej w miarę często korzystać sam akumulator może kosztować tyle to najtańsza pompa głębiowa na 230v.
  • #10 20574631
    Mobali
    Poziom 43  
    Auroravadem napisał:
    ...chciałabym mieć mały niezależny system poboru wody do podlewania działki , która jest oddalona od studni 30 m.
    Jak "niezależny", to nie obejdzie się bez sporego magazynu energii (akumulatora/akumulatorów) i zbiornika buforowego. Pompa to duży prąd (szczególnie rozruch) i spore zapotrzebowanie na energię. A to oznacza, że budowa takiego zestawu będzie się wiązać ze stosunkowo sporymi nakładami finansowymi. Być może warto więc rozważyć pomysł przedstawiony powyżej, czyli niewielką pompę z ze zbiornikiem buforowym zasilaną sieciowo? Albo niewielki hydrofor, na przykład w wersji przenośnej? Pełnej niezależności niestety nie będzie, ale za to koszty inwestycji będą realne i wielokrotnie mniejsze, a wydajność i efektywność układu nieporównywalnie większe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20574686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20574724
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Maverick73 napisał:
    Pompę podłączasz prosto pod akumulator.

Bym podłączył pod regulator
    Cytat:
    Odłączenie odbiorników przy niskim napięciu:10.8~11.8V
  • #13 20574908
    Mobali
    Poziom 43  
    kmarkot napisał:
    Bym podłączył pod regulator
    Dokładnie. Są tam nawet specjalne wyjścia do podłączenia odbiorników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20575002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20575014
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 736
    Auroravadem napisał:
    Jak wcześniej pisałam chciałabym mieć mały niezależny system poboru wody
    Do podlewania działki , która jest oddalona od studni 30 m.
    Ile tej wody potrzebujesz i jak długo potrzebujesz podlewać?
  • #16 20575023
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Maverick73 napisał:
    może pod LOAD dodatkowy przekaźnik a z niego pompa.

Przy zaproponowanym regulatorze tylko tak - przynajmniej miałaby kontrolę nad rozładowaniem aku. Tyle, że znowu, przed pełnym naładowaniem aku nie miała by możliwości skorzystania z pompy.

Chyba, że żywotność aku nie miałaby większego znaczenia - wtedy podłączyć pompę i jakiś najprostszy samochodowy wskaźnik naładowania aku bezpośrednio do aku, żeby było widać jaki jest jego stan.
  • #17 20575227
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20575480
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
  • #19 20575682
    Mobali
    Poziom 43  
    maurycy123 napisał:
    Cenowo wychodzi podobnie a jest niezależne od słońca.

Zaleciało tanią kryptoreklamą. Ale co tam ;-)
    Parkside wcale nie jest wybitną marką, raczej prezentuje klasyczny "poziom marketowy". Faktem jest że będzie "niezależnie od słońca", ale wyjdzie drogo - policz sobie koszt 1kWh tego rozwiązania w porównaniu z innym akumulatorem. Do tego dojdzie konieczność ładowania i noszenia akumulatora. Do kosztów ich ładowania dojdą jeszcze straty... Oj, pojechałeś z tą "niezależnością". Czy w tej sytuacji nie prościej po prostu podłączyć tani hydrofor do sieci? Wyjdzie taniej, będzie prościej i bardziej niezawodnie. No i też "niezależnie od słońca".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 20575726
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Mobali napisał:
    Czy w tej sytuacji nie prościej po prostu podłączyć tani hydrofor do sieci? Wyjdzie taniej, będzie prościej i bardziej niezawodnie. No i też "niezależnie od słońca".

Byłoby. Ale najprościej to taka zwykła pompka 230V spuszczona do studni i już. Można i podlać ogródek i opryskać samochód w każdej chwili... Tak mamy...
  • #21 20575778
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Mobali napisał:
    Zaleciało tanią kryptoreklamą.
    Żadna kryptoreklama. Mam trochę sprzętu tej firmy i nie narzekam.

Mobali napisał:
    Parkside wcale nie jest wybitną marką, raczej prezentuje klasyczny "poziom marketowy".
    Co to ma do tematu?

Mobali napisał:
    wyjdzie drogo - policz sobie koszt 1kWh tego rozwiązania w porównaniu z innym akumulatorem.
    Jakim? Ołowiowym? Na akumulatory Parkside masz trzy lata gwarancji.

Mobali napisał:
    Do tego dojdzie konieczność ładowania i noszenia akumulatora.
    Tu się z Tobą zgodzę. Ale ręce od tego nie odpadną.

Mobali napisał:
    Czy w tej sytuacji nie prościej po prostu podłączyć tani hydrofor do sieci?
    Na ten temat niech się wypowie autor tematu. Chciał panele, falownik i pompkę od chińczyka. Panel może uszkodzić gradobicie, falownik przestać działać a pompka może się okazać, że ma 180 ale wad a nie Wat. Dlatego takie rozwiązanie zaproponowałem. I proszę mnie nie pomawiać o kryptoreklamę.
  • #22 20575896
    Mobali
    Poziom 43  
    maurycy123 napisał:
    Mam trochę sprzętu tej firmy i nie narzekam.
    A ja ma trochę sprzętu innej firmy i też nie narzekam. Ale co to ma do tego tematu? ;-)
    maurycy123 napisał:
    Na akumulatory Parkside masz trzy lata gwarancji.
    Gwarancje na sprzęt dają także inni. A dają, bo takie jest obowiązujące prawo w UE. I nawet jeśli nie dadzą, to i tak działa ochrona z tytułu rękojmi. Ale problemem nie jest w tej propozycji marka czy gwarancja, ale bardzo wysoka cena za jednostkę pojemności i niewielka pojemność tego akumulatora. Proponujesz akumulator 4Ah za prawie 200zł? To na dobrą sprawę fajne zasilanie do elektronarzędzia, ale nie dla pompy ogrodowej na działkę, szczególnie przy pracy ciągłej. Sprawdź jaki akumulator można kupić za takie pieniądze. Na przykład w tej kwocie da się znaleźć dwa akumulatory o pojemności 18Ah. Zysk byłby taki, że gdy jeden może pracować, ten drugi może być w tym czasie w ładowaniu. I to obojętnie czy z gniazda sieciowego, czy też prostym zestawem solarnym (panel PV plus tani kontroler ładowania). No a pojemność 18Ah czy 20Ah wystarczy przynajmniej na 2-3 godzin pracy takiej pompy. A jak długo zasilisz ją z 4Ah? Ile w praktyce pod obciążeniem popracuje pompa z Lidla z akumulatora 4Ah? No i wyżej mówiliśmy o napięciu 12V a nie 20V. To istotne, szczególnie jeśli posiada się część osprzętu na to popularniejsze napięcie. Oczywiście zwiększanie napięcia ma sens. Ale jeśli już, to zdecydowanie warto iść w kierunku popularnego DC 24V, a pchać się do lidlowego standardu tylko po to, żeby kupować kolejne drogie chińskie gadżety, tym razem w kolorze zielonym ;-)
    maurycy123 napisał:
    Chciał panele, falownik i pompkę od chińczyka. Panel może uszkodzić gradobicie, falownik przestać działać a pompka może się okazać, że ma 180 ale wad a nie Wat.
    Jak sądzisz, skąd pochodzi sprzęt z logo Parkside? Gdzie jest produkowany? Czy aby nie od dokładnie tego samego "Chińczyka"? A awarie mogą dotyczyć zarówno osprzętu firmowanego jako Parkside, ale też każdego innego. A marka z Lidla wcale solidnością nie grzeszy i jak dotąd wcale nie dała się poznać jako jakaś wybitnie niezawodna.
    maurycy123 napisał:
    ...proszę mnie nie pomawiać o kryptoreklamę.
    Przykro mi jeśli poczułeś się dotknięty, nie taki miałem zamiar ale... Tak to właśnie wyglądało ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem pompy głębinowej solarnej do zestawu solarnego. Użytkownik zadał pytanie o możliwość zasilenia pompy bez akumulatora, na co zwrócono uwagę, że akumulator jest niezbędny do działania systemu. Wskazano, że do prawidłowego działania potrzebne są: pompa DC12V, akumulator, kontroler ładowania oraz panel PV. Użytkownik wyraził chęć stworzenia prostego i taniego systemu do podlewania ogrodu, jednak podkreślono, że pompa wymaga znacznego prądu, szczególnie przy rozruchu. Proponowano różne rozwiązania, w tym zakup akumulatora oraz paneli słonecznych, a także rozważano alternatywne opcje, takie jak pompy zasilane sieciowo. Wskazano na konieczność uwzględnienia parametrów pompy oraz głębokości studni, co jest kluczowe dla efektywności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA