logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 2000 SP4 - Zawieszanie się systemu na dwóch komputerach jednocześnie

Talibanczyk 05 Paź 2005 12:41 2043 14
REKLAMA
  • #1 1874399
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam mam kompa stacjonarnego oraz laptopa na obydwooch zainstalowany win2k SP4 i wszystkie uaktualnienia. I na obydwoch sie dzieje tak samo.. tzn... po nieokreslonym czasie pracy na kompie moze to byc 1 minuta a czasamo dopiero po 2 godz.
    \komp sie zawiesza... tak sie zawiesza ze zadne programy nie dzialaja ALT+CTRL+DEL nie dziala .. ikony znikaja i pasek zadan tez, ale chodzi wskaznik myszki:/ i trzeba zrestartowac kompa powerem bo na nic innego nie reaguje.
    i to na obydwooch kompach tak sie dzieje:/

AUTOSTART - czysty
    Hijackthis - czyste
    AD-AWARE - czyste
    AV - AntiVir - czysty
    CWShredder.exe - czyste

Kurcze co to moze byc ??
  • REKLAMA
  • #3 1874446
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Zadna wina SP4 .. mam go od 4 miechow i nic sie nie dzialo
  • #4 1874482
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 789
    Już dawno w mediach było głośno o tym, że Win 2000 ma dziurę nie do załatania. W sieci od razu pojawiły się odpowiednie "narzędzia" wykorzystujące ten fakt. Trzeba będzie niestety przesiąść się na nowy system lub skuteczniej zabezpieczać komputer (Firewal). SP nie ma tu nic do rzeczy.
    http://newsroom.chip.pl/news_archive.php?b=55840
  • REKLAMA
  • #5 1874483
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Masz firewall? Jak nie masz to zainstaluj.
  • REKLAMA
  • #6 1874597
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    mam ZONE ALARM-a :P zaktualizowanego :)

Dodano po 52 [sekundy]:

Takze to nie jego wina :/
  • #7 1874621
    md
    Poziom 41  
    Jest duży problem w pełnym i skutecznym zabezpieczniu systemu Windows 2000, ale pomocnym są na pewno programy antywirusowe, w skład których wchodzą moduły: monitor rejestru i Firewall. Używam sami instaluję klientom MKS-a lub nowy produkt przez nich oferowany ArcaVir. Jak widać na obrazku, zapewnia on kompleksowe zabezpieczenie systemu. Nie do przecenienia jest minitor rejestru, który sygnalizuje każdorazową ingerencję w rejestr i umożliwia zablokowanie niechcianych zmian w rejestrze. Do tego odpowiednio skonfigurowany Firewall i można spać spokojnie.
    Załączniki:
    • Windows 2000 SP4 - Zawieszanie się systemu na dwóch komputerach jednocześnie avir.gif (14.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1874841
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Nie stac mnie na MKS-a ..anie na SYMANTEC-a ;)
    Pozatym nie lubie ich bo za bardzo obciazaja system.. sa inne programy rezydentne ktore nie tak bardzo obiazaja kompa i i do tego sprawdzone.

Co do logow - to kompletnie nic tam nie ma .. jest 5 logom dotyczacych antywira, firewalla , mobsync-a hmm i chyba to wszo :)
  • #10 1874902
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    A próbowałeś możliwie długo poczekać? Może system na czymś utyka, i musi się coś s'timeout'ować?

Identyczne objawy na obydwu maszynach sugerują jednak działanie `elementu wspólnego' ;) . No, zawsze można zrobić reinstalację ratunkową systemu, a potem obserwować po zainstalowaniu czego robią się kłopoty...
    P.S. piszę to właśnie z Win2k :)
  • #11 1874921
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    czy przy zwisie masz na samej górze takie zielone kreseczki?

czy oba sa podłaczone do sieci?

czy sa jakies dziwne procesy w msconfig?
  • #12 1874937
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    nie ma jakis zielonych kreseczek....

oba sa w sieci

nie ma nic podejrzanego .: /

temp. procka.. max 55 * ale w laptopie to norma
  • #13 1874958
    md
    Poziom 41  
    Talibanczyk napisał:
    Nie stac mnie na MKS-a ..anie na SYMANTEC-a ;)
    Pozatym nie lubie ich bo za bardzo obciazaja system.. sa inne programy rezydentne ktore nie tak bardzo obiazaja kompa i i do tego sprawdzone.

Zawsze pamiętałem, że jesteś uparty - nic się nie zmieniło. Nie chcesz pozwolić sobie pomóc.
    Do n-ru 9/2005 Chipa dołączony jest ArcaVir, który ma działać do końca roku, a ja na własne oczy widziałem, jak po jego zainstalowaniu ważność licencji wskazywana przez program upływa za pół roku. Więc chyba Cię stać na 15 zł na zakup gazetki z programem. Arca Vir i MKS_Vir, to teraz prawie identyczne produkty. Pisałem już, że monitor rejestru na bieżąco sygnalizuje każdą ingerencję, więc nawet jeżeli nie chcesz używać tego programu na stałe, to możesz go użyć jako narzędzia służącego do zdiagnozowania problemu.
    Talibanczyk napisał:
    sa inne programy rezydentne ktore nie tak bardzo obiazaja kompa i i do tego sprawdzone.

MKS-a uważasz za niesprawdzony program?
    -------------------------------------------------------
    Dokładam zrzuty ekranu dla porównania
    Załączniki:
    • Windows 2000 SP4 - Zawieszanie się systemu na dwóch komputerach jednocześnie avir12.gif (49.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1875892
    erikses
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    jeśli masz firewalla , i w miarę poblokowane porty , poza najczęściej używanymi ( spekuluję : gg, www, ftp sa to zaledwie 3 porty , ew proxy) atak z zewnątrz nie posiadając public IP jest na mój gust mało prawdopodobny , domyślam się że net dodatkowo rozdzielasz net poprzez huba przełącznik , bądź router, osobiście stawiam na system , miałem przyjemność bawić się od w95 , w98 nt4 , nt5 itp itd nawet siedziałem na rosyjskiej pre becie 97 , poważnie z takimi kwiatkami się spotkałem iż rzekomo sprawna , bądź dobrze ściągnięta instalka potrafi spowodować wiele kłopotów
  • #15 1876643
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Talibańczyk odepnij siec od nich i sprawdź bez sieci czy się zawieszaja

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa komputery (stacjonarny i laptop) z systemem Windows 2000 SP4 i aktualizacjami, które po różnym czasie pracy ulegają zawieszeniu – brak reakcji na klawisze Ctrl+Alt+Del, znikają ikony i pasek zadań, działa tylko wskaźnik myszy, konieczny jest twardy restart. Autostart, skany programami HijackThis, AD-AWARE, AntiVir oraz CWShredder nie wykazały infekcji. Dyskusja sugeruje możliwe przyczyny: potencjalne błędy lub uszkodzenie pliku SP4, luki bezpieczeństwa w Windows 2000, brak skutecznej ochrony firewall, problemy systemowe lub konflikt oprogramowania. Zalecane jest użycie zapory sieciowej (np. ZoneAlarm, którą użytkownik posiada), antywirusa z modułem monitorowania rejestru i firewall (np. MKS, ArcaVir), analiza logów systemowych, odłączenie sieci w celu testu oraz ewentualna reinstalacja systemu. Wskazano, że problem może wynikać z elementu wspólnego obu komputerów, prawdopodobnie systemu lub konfiguracji sieciowej. Użytkownik nie chce stosować ciężkich programów antywirusowych ze względu na obciążenie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA