logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wkręcić wkręty do betonu 7,5mm? Otwór 6mm nie wystarcza

zybex 10 Cze 2020 08:13 14526 85
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie wkręcać wkręty do betonu 7,5 mm, skoro w otworze 6 mm wkręt zatrzymuje się po kilku centymetrach?

Tak — do takich wkrętów zwykła wkrętarka z ograniczeniem momentu często jest za słaba; lepiej użyć wkrętarki/zakrętarki udarowej z odpowiednim bitem, bo ma większy moment i inny mechanizm pracy [#18750281] [#18750369] Przy samym wierceniu warto też zrobić otwór trochę większy niż 6 mm: w wątku padły sugestie 6,5 mm, a nawet 7 mm dla wkręta 7,5 mm, bo 6 mm może być za ciasne [#18751816] [#18751933] Otwór powinien być też nieco głębszy niż długość wkręta, żeby było miejsce na pył, i przed wkręceniem trzeba go przedmuchać/oczyścić [#18842821] Jeśli mimo tego torx przeskakuje, to znak, że dobijasz już do granicy i bez udaru albo mocniejszego sprzętu dalej będzie ciężko [#18750281] [#18750369]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18750194
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Mam pytanie o wkręty do betonu takie jak na zdjęciu. Najczęściej stosuje się je do montażu ościeżnic. Wkręty są różnej długości ( od kilku do kilkunastu centymetrów). Otwór musi być wywiercony w betonie wiertłem 6 mm. Sam wkręt ma 7,5 mm średnicy. Gdy wkręcam go wkrętarką w wywiercony wcześniej otwór, to maksymalnie udaje mi się wkręcić go jakieś 3 centymetry, mimo że otwór mam na przykład na 8 centymetrów. Wkrętarka ma sprzęgło, które nie pozwala na dalsze wkręcanie. Gdy włączę ją na wiercenie, to jeszcze około 1 centymetra z trudem udaje mi się wkręcić ale już torx na tym trochę cierpi, bo mi przeskakuje po śrubie. Czy coś robię źle? Producent nie podaje głębokości otworu wierconego. Być może nie da się ich głębiej wkręcać. Czy ktoś mi coś podpowie na ten temat?

Jak wkręcić wkręty do betonu 7,5mm? Otwór 6mm nie wystarcza
  • REKLAMA
  • #2 18750222
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 381
    Według mnie takie mocowania powinno się wkręcać wkrętarkami udarowymi.
    Mają dużo większy moment niż klasyczne wkrętarki.
  • #3 18750237
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Moja wkrętarka ma udar (Dewalt) ale wykorzystywałem go do tej pory tylko przy wierceniu. W każdym razie zrobię taką próbę.
    Tak przy okazji zapytam o ewentualne jakieś inne sposoby mocowania do betonu. Chodzi o to, że chcę zrobić taras z desek kompozytowych. Mam kupione łaty 4x6 cm. To one mają być mocowane do leżących na płasko bloczków betonowych. Do nich dopiero właściwe deski za pomocą specjalnych klipsów.
    Łaty chcę przewiercać wiertłem do drewna, potem dalej wiertłem do betonu. Przez całość wspomniany wkręt do betonu. Jestem w fazie ustalania jakiej długości te wkręty kupić. Miedzy łatą a bloczkiem chciałbym umieścić podkładki dystansowe, aby drewno nie leżało bezpośrednio na betonie. Przy okazji grubością podkładek wyreguluję poziom całości. Mam jeszcze kłopot z pyłem, który pozostaje w otworze. Dlatego wiercę sporo głębiej.
  • #4 18750270
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Montuj na kołki rozporowe. Unikniesz męczarni z tymi wkrętami. Wkręt o długości 8-10cm dla łaty 4cm wystarczy.
  • REKLAMA
  • #5 18750280
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Rozważam właśnie montaż zwykłych kołków rozporowych, ale musiałyby mieć one znacznie dłuższy wkręt od tej części plastikowej. Nie wiem czy takie dostanę. Robiłem też próbę z kołkami szybkiego montażu ale "średnio" to wychodzi.
    Jedynym minusem zwykłych kołków jest to, że trzeba łatę najpierw przewiercić we właściwych miejscach, potem przez te otwory zaznaczyć miejsca na bloczkach i wywiercić otwory. Tu mogą wystąpić błędy, których nie miałbym przy montażu wkrętów do betonu lub kołków szybkiego montażu. Oczywiście wolałbym te zwykłe kołki ale jak sobie z tym poradzić i czy są takie z dłuższymi o 4÷5 cm wkrętami?
  • Pomocny post
    #6 18750281
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 381
    Wiertarka udarowa a wkrętarka udarowa to dwie różne rzeczy. Mają inaczej działający mechanizm udarowy.
    Wkrętarka udarowa nie posiada uchwytu wiertarskiego tylko gniazdo sześciokątne na bity które wkładasz bezpośrednio do wkrętarki.

Wkręty w kołkach możesz wymienić na takie jakie długie potrzebujesz.
  • Pomocny post
    #7 18750292
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    zybex napisał:
    Oczywiście wolałbym te zwykła kołki ale jak sobie z tym poradzić i czy są takie z dłuższymi o 4÷5 cm wkrętami?

Można przecież kupić same plastyki, a do tego wkręty dowolnej długości.
  • REKLAMA
  • #8 18750309
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    O dłuższych wkrętach nie pomyślałem. Nawet jakbym dostał kompletne kołki, to te "oryginalne" mogę sobie zostawić do innych celów a dokupić dłuższe. Muszę jedynie dobrać taką samą ich grubość (średnicę). Ostatnia kwestią jest technika wiercenia w bloczkach betonowych, bo te potrafią pękać podczas wiercenia z udarem. Nie mam jakiś specjalnych (lepszych) wierteł do betonu. Czy to od nich też zależy, że bloczek potrafi pękać?
  • #9 18750368
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Czegoś nie rozumiem. Chcesz zrobić taras z desek kompozytowych po 2 dychy/mb + zapinki, śruby i inne dodatki na luźno leżących bloczkach i w dodatku na łatach 4x6 cm? To ma być taras na 1 sezon? 8-O
  • #10 18750369
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    @zybex Wiertarką akumulatorową (z funkcją udaru do betonu) wkręcaj ją na małych obrotach. Najlepiej jak wiertarka ma "biegi" i wtedy wybierasz najwolniejszy.
    Jeszcze lepiej jest użyć "zakrętarki udarowej", oraz bitów do udaru - DeWalt ma fajne zestawy.
  • #11 18750387
    anchilos
    Poziom 39  
    bratHanki napisał:
    Czegoś nie rozumiem.

Objaśnij, proszę.
  • REKLAMA
  • #12 18750388
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    bratHanki napisał:
    Czegoś nie rozumiem. Chcesz zrobić taras z desek kompozytowych po 2 dychy/mb + zapinki, śruby i inne dodatki na luźno leżących bloczkach i w dodatku na łatach 4x6 cm? To ma być taras na 1 sezon? 8-O

Bloczków jest spore zagęszczenie, bo odległości między nimi to około pół metra. Bloczki mają 38 cm długości i na każdym takim bloczku będą po dwie łaty. Bloczki leżą na płasko i będą niemal całkowicie obsypane żwirem.
    W jakimś poradniku trafiłem na taki montaż. Tu akurat łaty są kompozytowe, które są puste w środku.

U mnie to będzie mniej więcej tak wyglądało. Jest to tylko próbnie ułożone. Razem będzie to około 60 bloczków.

• #13 18750551
    bratHanki
    Poziom 39  
    Jak się ktoś uprze to i na gołej ziemi położy. W sieci nie takie rzeczy można zobaczyć. Przede wszystkim taras powinien być mocno związany z podłożem czyli wylana plyta betonowa albo wersja oszczędniejsza, zalane porządne słupki , na to legary i dopiero łaty. W ten sposób unikniesz przypadku, że mocniejsza burza z silnym wiatrem zacznie taras podnosić i go rozbierać po kawałku. Poza tym same materiały konstrukcyjne kosztują przec. 2,5-3 tys za każde 10m2 więc nie ma co oszczędzać, bo jak wiadomo najdrożej kosztuje taniocha. Takie jest moje skromne zdanie a zrobisz jak zechcesz.
  • #14 18750577
    anchilos
    Poziom 39  
    anchilos napisał:

bratHanki napisał:
    Czegoś nie rozumiem.

Objaśnij, proszę.

Dopiero teraz zauważyłem, że te bloczki leżą na glebie.
    Oczywiście masz rację.
    Pozdrawiam.
  • #15 18750612
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Bloczki leżą na razie swobodnie ale będą obsypane wyżej suchym betonem. Nie wierzę, że wiatr będzie w stanie poderwać te bloczki. Prędzej poderwie same deski kompozytowe lub wyrwie kołki mocujące łaty do bloczków. Dodam, że taras jest bardzo nisko przy ziemi a nie powiedzmy pół metra nad nią.
  • #16 18750663
    palmus
    Poziom 34  
    zybex napisał:
    O dłuższych wkrętach nie pomyślałem. Nawet jakbym dostał kompletne kołki, to te "oryginalne" mogę sobie zostawić do innych celów a dokupić dłuższe. Muszę jedynie dobrać taką samą ich grubość (średnicę). Ostatnia kwestią jest technika wiercenia w bloczkach betonowych, bo te potrafią pękać podczas wiercenia z udarem. Nie mam jakiś specjalnych (lepszych) wierteł do betonu. Czy to od nich też zależy, że bloczek potrafi pękać?

Nic nie pęknie.
    Jak wywiercisz 2cm od brzegu, to dopiero wkręcając wkręt w kołek,ten rozpychając się, mógłby odłupać ten kawałek bloczka.Mógłby, co nie oznacza, ze odłupie.
    Wiertło nie ma wpływu na pękanie.
  • #17 18750682
    anchilos
    Poziom 39  
    zybex napisał:
    Nie wierzę, że wiatr będzie w stanie poderwać te bloczki.

Wiatr nie poderwie, ale bloczki wlazą w glebę i będziesz miał "fale Dunaju"
  • #18 18750730
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3796
    zybex napisał:
    Tak przy okazji zapytam o ewentualne jakieś inne sposoby mocowania do betonu.
    Można wykonać otwór o większej średnicy i osadzić wkręt na przykład na chemiczną kotwę - szybko i bez zbędnego wysiłku. Można też w otwór w bloczkach osadzić kołek rozporowy i w nim zamocować wkręt za pomocą wkrętarki. Do wskazanego przez Ciebie sposobu mocowanie wkrętów wprost w beton jakoś nie mam zaufania. I można łatwo wykazać, że będzie to rozwiązanie bardzo nietrwałe.
    zybex napisał:
    one mają być mocowane do leżących na płasko bloczków betonowych.
    To nie jest dobry pomysł, bo bloczki będą stopniowo i nierównomiernie osiadać w ziemi. Powinieneś najpierw wykonać korytowanie (wybrać ziemię spod bloczków), a następnie wykonać podsypkę na izolacji pod bloczkami o grubości minimum 20cm. Najlepiej użyć drobnego klińca. Ważną funkcją obsypki jest to, że skuteczne ułatwia odprowadzanie wody i wilgoci, która nie powinna wnikać w bloczki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 18750734
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jak przyjdzie trąba powietrzna to i nowy dach zerwie. Gdyby na to patrzeć, to najlepiej by było nic nie robić. W miejscu, gdzie ma być ten taras (bo to nie u mnie), to w czasie najsilniejszych wiatrów nawet foli na tunelu w ogrodzie nie zerwało. To tak na marginesie.
    Gdybym to ja sobie robił, to wylałbym betonowe słupki z zatopionymi długimi prętami gwintowanymi. Potem legary a potem łaty i na końcu deski.
    W tym konkretnym przypadku nie mam wpływu na konstrukcję tarasu. Mam tylko przymocować owe łaty do bloczków.
  • Pomocny post
    #20 18750894
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Polecam tuleje do betonu, ale tylko te z klinem rozprężnym, np.: Link. Tutaj technika montażu: Link. Na filmiku do klinowania używają specjalnego pobijaka. Ja używałem gładkiego pręta. Dobrze jest wiercić otwory z ogranicznikiem głębokości - możemy dopasować do takiej samej długości wkrętów. Wada - najmniejszy gwint M6.
  • #21 18750995
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ciekawy filmik jak i następny po nim. Przyznam, że nie wiedziałem jak dokładnie się montuje tę tuleję. Mam jakieś pojedyncze sztuki, to sobie sprawdzę. Niestety w przypadku tego montażu one się nie nadadzą, bo mocowanie owych łat będzie z brzegu bloczków betonowych. Raczej w momencie dobijania bloczki by pękały.
    Inna kwestia jest taka, że z łaty nie może nic wystawać. Gdyby były dodatkowe legary (tak jak to się robi przepisowo) to te tuleje byłyby odpowiednie. Wtedy też wierci się otwory w środku bloczków i raczej by się nie rozsypały.
  • #22 18751052
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3796
    homo_sapiens napisał:
    Wada - najmniejszy gwint M6.
    Jest jeszcze cena - znacznie wyższa od typowych prostych rozwiązań.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 18751257
    bratHanki
    Poziom 39  
    zybex napisał:
    Jak przyjdzie trąba powietrzna to i nowy dach zerwie. Gdyby na to patrzeć, to najlepiej by było nic nie robić. W miejscu, gdzie ma być ten taras (bo to nie u mnie), to w czasie najsilniejszych wiatrów nawet foli na tunelu w ogrodzie nie zerwało. To tak na marginesie.
    Gdybym to ja sobie robił, to wylałbym betonowe słupki z zatopionymi długimi prętami gwintowanymi. Potem legary a potem łaty i na końcu deski.
    W tym konkretnym przypadku nie mam wpływu na konstrukcję tarasu. Mam tylko przymocować owe łaty do bloczków.

Pozostaje jeszcze kolizja z planetoidą. :| Nie masz wpływu na konstrukcję tarasu i sposób jego poskładania, jesteś jedynie wykonawcą a jednocześnie bierzesz na siebie całą odpowiedzialność za całą robotę. Życzę Ci wszystkiego najlepszego, ale pamiętaj, że co by się później nie działo, to i tak wszystko będzie na Ciebie. Ja osobiście na taki układ bym nie poszedł. Tyle w tym temacie.
  • #24 18751346
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Moje argumenty o konieczności zamontowania śrub zatopionych w betonie i na takim fundamencie dopiero montowanie legarów i dalszej konstrukcji nie przekonały osoby, której mam tylko pomóc (a nie być jakimś wykonawcą). Większość prac ta osoba wykonać ma sama, jak na przykład ułożenie w jednej płaszczyźnie owych 60 bloczków. Do montażu samych desek też nie jestem tej osobie potrzebny. To tak na marginesie.
  • #25 18751435
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    zybex napisał:
    Moje argumenty o konieczności zamontowania śrub zatopionych w betonie i na takim fundamencie dopiero montowanie legarów i dalszej konstrukcji nie przekonały osoby, której mam tylko pomóc (a nie być jakimś wykonawcą). Większość prac ta osoba wykonać ma sama, jak na przykład ułożenie w jednej płaszczyźnie owych 60 bloczków. Do montażu samych desek też nie jestem tej osobie potrzebny. To tak na marginesie.
    To jej powiedz, że wywiercenie otworów w 60 bloczkach betonowych z samego brzegu bez uszkodzeń (pękania) graniczy z daleko posuniętą głupotą.
  • #26 18751496
    palmus
    Poziom 34  
    Bez jaj. Kołek fi 6 mm niczego nie zniszczy. Jak będzie to montował tak jak na 1 fotce.
    Większych kołków i wkrętów nie potrzeba.
  • #27 18751538
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    palmus napisał:
    Bez jaj.Kołek fi 6mm niczego nie zniszczy.Jak będzie to montował tak jak na 1 fotce.
    Większych kołków i wkrętów nie potrzeba.

Nie było mowy o kołkach fi 6 mm, a o wkrętach do betonu o średnicy fi 7,5 mm. Jeżeli miałbym używać kołków to minimum fi 8 mm. Sam wkręt do takiego kołka to zapewne 3,5 do 4 mm max.
  • #28 18751816
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    zybex napisał:
    Mam pytanie o wkręty do betonu takie jak na zdjęciu. Najczęściej stosuje się je do montażu ościeżnic. Wkręty są różnej długości ( od kilku do kilkunastu centymetrów). Otwór musi być wywiercony w betonie wiertłem 6 mm. Sam wkręt ma 7,5 mm średnicy. Gdy wkręcam go wkrętarką w wywiercony wcześniej otwór, to maksymalnie udaje mi się wkręcić go jakieś 3 centymetry, mimo że otwór mam na przykład na 8 centymetrów. Wkrętarka ma sprzęgło, które nie pozwala na dalsze wkręcanie. Gdy włączę ją na wiercenie, to jeszcze około 1 centymetra z trudem udaje mi się wkręcić ale już torx na tym trochę cierpi, bo mi przeskakuje po śrubie. Czy coś robię źle

A nie jest tak, że do tego stosuje się wiertła 6,5 mm?
  • #29 18751869
    andexp
    Poziom 23  
    Ocena: 272
    Zamocuj za pomocą szpilek ze stali nierdzewnej na kotwie chemicznej. Przynajmniej nie zgniją, a i będzie można to spokojnie rozkręcić/rozebrać po jakimś czasie jeżeli zajdzie potrzeba. Wkręty, kołki itp. rozwiązania prędzej czy później zgniją (raczej prędzej) zwłaszcza kiedy drewno pociągnie wilgoć od podłoża (a pociągnie na pewno bo nie będzie izolacji).
  • #30 18751901
    palmus
    Poziom 34  
    Próbowaliście wyrwać wkręta z kołka porządnie osadzonego w betonie?
    Przecież jego konstrukcja nie będzie podwieszana.Mocowanie do bloczków jest tylko po to, żeby mu się to nie rozjechało.Wiatry? No chyba że pod Kasprowym buduje.
    Wkręty nierdzewne byłyby wskazane, zwłaszcza, że do kompozytów owe łączniki takie są.
    Ale kotwa chemiczna to już strzelanie z armaty do wróbla.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące problemów z wkręcaniem wkrętów do betonu o średnicy 7,5 mm w otwory wywiercone wiertłem 6 mm. Wskazano, że wkrętarka z funkcją udaru (np. Dewalt) może być bardziej efektywna w tym zadaniu. Użytkownicy sugerowali również alternatywne metody mocowania, takie jak użycie kołków rozporowych, które mogą być bardziej skuteczne. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące montażu tarasu z desek kompozytowych, w tym techniki wiercenia, dobór długości wkrętów oraz konieczność unikania pękania bloczków betonowych podczas wiercenia. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wylanie płyty betonowej jako fundamentu dla tarasu, co powinno zapewnić lepszą stabilność konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA