logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HYUNDAI GETZ 1.3 pompa paliwa - Brak zasilania pompy

zszcech 11 Cze 2020 12:34 2976 7
REKLAMA
  • #1 18752680
    zszcech
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam.
    Mam problem z moim Hyundai Getz 1.3 85KM benzyna. Problem polega na tym że nie zawsze się załącza pompa paliwa. Mianowicie sprawdziłem pompę, działa. Sprawdziłem przekaźnik i jak podłączyłem na krotko to za obraz działa ale sam przekaźnik nie przełącza się. Następnie sprawdziłem zasilanie przełączające miernikiem ale jest 12v a jak podłącze przekaźnik to napięcie spada do zera. Czasami zdążę że zadziała nie wiem jaka może być przyczyna. Wiem że czujnik uderzenia jest za przekaźnikiem. Zastanawiam czy m to jest sterowane.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodatków samochód posiada LPG ale nigdzie nie widziałem żeby miał przekaźnik do odcięcia pompy.
  • REKLAMA
  • #2 18753663
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4228
    Wymień skrzynkę bezpieczników pod maską. Na używana
  • REKLAMA
  • #3 18753949
    zszcech
    Poziom 14  
    Urzywanę widziałem na allegro tylko widziałem że wiązka kabli są ucięte. Trzeba był by po lutować kable. Zastanawiam się tylko że jak przekręce kluczyk pompa zadziała na około 3s i się wyłącza. Może to co steruje to wyłącza mi to pompę, nie wiem czy to jakiś czujnik ciśnienia paliwa?
  • #4 18754412
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3422
    zszcech napisał:
    Urzywanę widziałem na allegro tylko widziałem że wiązka kabli są ucięte. Trzeba był by po lutować kable. Zastanawiam się tylko że jak przekręce kluczyk pompa zadziała na około 3s i się wyłącza. Może to co steruje to wyłącza mi to pompę, nie wiem czy to jakiś czujnik ciśnienia paliwa?

Kable i wtyczki to Ty masz, wpinasz tylko do nowej skrzynki. To działanie pompy po przekręceniu kluczyka przez krótki czas to normalne. Załączenie na stałe następuje gdy komputer widzi obroty silnika z czujnika położenia wału.
    A tak w ogóle to co to za usterka ?
  • REKLAMA
  • #5 18754435
    zszcech
    Poziom 14  
    Usterka jest taka że nie zawsze załącz mi pompę. Przekręcam kluczyk i nie słyszę jak pracuje pompa, próbuje zapalić a silnik kręci i nie chce zapalić. Kilka razy jak przekręce stacyjką to po kilku razach słychać jak działa pompa i wtedy odpali samochód. Sprawdziłem zasilanie sterujące przekaźnikiem i tam nie zawsze się pojawia napięcie.
  • #6 18754449
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3422
    zszcech napisał:
    Usterka jest taka że nie zawsze załącz mi pompę. Przekręcam kluczyk i nie słyszę jak pracuje pompa, próbuje zapalić a silnik kręci i nie chce zapalić. Kilka razy jak przekręce stacyjką to po kilku razach słychać jak działa pompa i wtedy odpali samochód. Sprawdziłem zasilanie sterujące przekaźnikiem i tam nie zawsze się pojawia napięcie.

Bo nie musi się pojawiać za każdym razem. Po pierwszym nabiciu i wyłączeniu pompki następne może nastąpić po upływie jakiegoś czasu (około 30 sekund), ale to zależy od konstruktora samochodu.
    Prosta porada - we wtyczce do baku zrównoleglij żarówką 21 W pompę paliwa i będzie wszystko jasne.
  • #7 18754477
    zszcech
    Poziom 14  
    Ok tak zrobię.
  • REKLAMA
  • #8 19647295
    Jozi16gls
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    I jaka była przyczyna ? Bo mam ten sam problem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pompką paliwa w Hyundai Getz 1.3, która nie zawsze się załącza. Pompa działa, a przekaźnik również, ale nie przełącza się automatycznie. Zasilanie przekaźnika spada do zera po podłączeniu, co sugeruje problem z sygnałem sterującym. Użytkownik rozważa, czy przyczyną może być czujnik ciśnienia paliwa lub czujnik uderzenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę skrzynki bezpieczników oraz sprawdzenie połączeń elektrycznych. Zauważają, że pompa paliwa działa przez krótki czas po przekręceniu kluczyka, co jest normalne, a stałe zasilanie następuje po wykryciu obrotów silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA