logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Y540 - Nagłe rozładowanie baterii po zamknięciu systemu

dsz26 13 Cze 2020 13:20 702 6
  • #1 18756633
    dsz26
    Poziom 5  
    Ocena: 20
    Witam, szybkie pytanie mam. Mam problem z baterią w laptopie. Laptop kupiony w styczniu, bateria trzyma normalnie. 2 razy zdarzyła się taka sytuacja, że wieczorem zamknąłem system normalnie (raz poziom naładowania ok.90%, drugi raz ok. 60%). Następnego dnia poziom baterii 0%. Po naładowaniu znowu trzyma normalnie. Pierwszy raz miało to miejsce na początku maja, drugi raz dzisiaj. Prosiłbym osoby ogarnięte o komentarz do tej sytuacji. Mam włączony tryb oszczędzania baterii ok. 60% naładowania.
  • #2 18756689
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    dsz26 napisał:
    zamknąłem system normalnie (raz poziom naładowania ok.90%, drugi raz ok. 60%).

Jest pewność że zamknąłeś a nie zahibernowałeś lub uśpiłeś?
  • #3 18757491
    dsz26
    Poziom 5  
    Raczej zamykałem, bo zawsze zamykam. Chyba, że przypadkowo. Ale po 12 godzinach hibernacji raczej nie powinna paść bateria.
  • #4 18757920
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    System mógł się nie zamknąć prawidłowo. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać można sprawdzić na innym systemie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18758357
    dsz26
    Poziom 5  
    Ok. Czyli z tego wygląda, że bateria raczej jest ok, tylko inny czynnik ją rozładował w sposób naturalny? A jest gdzieś w systemie albo w laptopie w biosie np. coś takiego, co celowo rozładowuje baterię? Albo mogła aktualizacja win10 nie zamknać systemu? Na razie 2 razy mi się coś takiego zdarzyło od początku roku.
  • #6 18758832
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    sk1977 napisał:
    System mógł się nie zamknąć prawidłowo.

Ponadto jeśli system został zahibernowany to mógł się obudzić (wykrycie znanej sieci WiFi, NFC, Bluetooth itp.).

dsz26 napisał:
    Na razie 2 razy mi się coś takiego zdarzyło od początku roku.

Jeśli tylko 2 razy to wina raczej jest w niewłaściwym zamknięciu.
  • #7 19642181
    dsz26
    Poziom 5  
    Działa. Nic się nie dziej obecnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo Y540 zgłasza problem z nagłym rozładowaniem baterii po zamknięciu systemu. Mimo normalnego działania baterii, dwa razy po zamknięciu laptopa (przy poziomie naładowania 90% i 60%) bateria spadła do 0% następnego dnia. Użytkownik potwierdza, że zamyka system, a nie hibernuje. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego zamknięcia systemu lub z hibernacji, która mogła być spowodowana przez aktywność (np. WiFi, Bluetooth). Użytkownik zauważa, że obecnie problem nie występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA