logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niskie FPS w GTA V na GTX 1050Ti i Intel Pentium G4560 po formacie

rary345 13 Cze 2020 23:57 1578 8
REKLAMA
  • #1 18757703
    rary345
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Gta V, mimo "nie najgorszych" podzespołów działa stale w okolicach 30fps'ów, ze spadkami do nawet 20. Zmiana ustawień graficznych nic nie zmienia. Dodam, że sytuacja ta pojawiła się po formacie komputera (przeniosłem system na nowo zakupiony ssd, gra również na nim się znajduje). Temperatury procesora, jak i karty podczas gry są w normie - nie przekraczają 70 stopni. Zużycie procesora sprawdzałem w menadżerze zadań - 98% (co w gruncie rzeczy nie dziwi), natomiast karty oscylowało w granicach 30-35%. Zaznaczę, że kiedyś już miałem podobną sytuację, która rozwiązała się po przywróceniu systemu do stanu początkowego, leczy tym razem nie dało to skutku.

Specyfikacja:

- Procesor Intel Pentium G4560
    - Karta graficzna Gigabyte GTX 1050Ti Windforce
    -Zasilacz BeQuiet 450W
    - 2x 8GB ram Patriot Viper
    -Płyta glówna Asus H110m
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18757712
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    To nie jest model płyty głównej.
    Pobierz sterowniki chipsetu ze strony producenta płyty.

https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    Odinstaluj sterowniki karty graficznej tym programem w trybie awaryjnym i zainstaluj nowe ze strony nVidia.

Nie licz na płynną grę na dwurdzeniowym, słabym procesorze.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 18757724
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Sprawdź ustawienia pamięci RAM, czy Ci nie spadło taktowanie. Generalnie G4560 i GTA V nic lepszego nie będzie ;/
  • #5 18758238
    rary345
    Poziom 2  
    Z temperaturami troszkę przesadziłem za wysoko postawiłem próg. W grze temperatury CPU jak i gpu są w granicach 51-56 stopni. Taktowanie ramu na obu kościach wynosi -2133mHz, czyli maksymalne na jakie pozwala płyta główna. Sterowniki chipsetu jak i reinstal sterowników karty delikatnie poprawił tą wydajność jednak nie do poziomu sprzed formata. Przywróce system do stanu początkowego raz jeszcze, jeśli sytuacja dalej będzie taka jaka jest to pozostaje mi zmiana procesora. I tutaj pojawia się kolejne pytanie czy opłaca się kupować I5 7 generacji lub niższej, czy wymienić płytę główną i wstawić jakiegoś ryzena, i czy będzie to współgrało z reszta podzespołów ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 18758295
    rary345
    Poziom 2  
    Ram ma 3000mHz, więc jest potężnie ograniczony przez płytę xd Pozostaje mi wymienić płytę i ten procesor właśnie na jakiegoś 6 rdzeniowego ryzena. Odnoście tego nieszczęsnego GTAV, wydajność znacząco poprawiła się po zmianie liczby procesorów w opcjach rozruchu i ustawieniu priorytetu na wysoki. Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc :)
  • #9 18758322
    rary345
    Poziom 2  
    Ustawienie priorytetu GTAV na wysoki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską wydajnością w grze GTA V na konfiguracji z procesorem Intel Pentium G4560 i kartą graficzną Gigabyte GTX 1050Ti, osiągając jedynie 30 FPS, a czasami spadając do 20 FPS. Po formacie komputera i przeniesieniu systemu na nowy SSD, zmiany ustawień graficznych nie przyniosły poprawy. Użytkownik zauważył wysokie zużycie CPU (98%) oraz umiarkowane zużycie GPU (30-35%). Po reinstalacji sterowników chipsetu i karty graficznej wydajność nie wróciła do stanu sprzed formatu. Użytkownik rozważa wymianę procesora na model z 6 rdzeniami, sugerując Ryzen, oraz wymianę płyty głównej, aby wykorzystać pełny potencjał pamięci RAM 3000 MHz. Ustawienie priorytetu gry na wysoki poprawiło wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA