logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy opłaca się załozyć instalację gazową do Renault Laguna II z silnikiem 1.8

martinpl 05 Paź 2005 17:15 5068 8
REKLAMA
  • #1 1875058
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    mam mozliwosc kupienia auta Renault Laguna II z silnikiem 1.8 benzyna 122km dosyc tanio, auto idealne technicznie, w 100% sprawne, szkopul w tym ze to benzyna :| i mam dylemat, czy brac i zalozyc gaz? bo pewnie trzeba sekwencje, ile to kosztuje? slyszalem ze okolo 5000zl

mam pytanie do kogos, kto ma auto nowszej generacji i taki gaz, czy to jezdzi? bo wiem ze czasami gaz plata figle, wariuje itp. czy oplaca sie zalozyc sekwencje?

wydaje mi sie ze to odpowiedni dzial, zalezy mi na wypowiedziach ludzie, ktorzy w praktyce serwisuja auta...
  • REKLAMA
  • #3 1875378
    hornic
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jeżdżę "zagazowanymi" autami od dziewięciu lat i jest to fajna sprawa(ekonomicznie),ale uważam że dobrze jest chociaż troszkę na tym się znać.Zdarza się że co jakiś czas trzeba coś wyregulować,przeczyścić-a za każdym razem jazda do mechanika bywa kosztowna i często kłopotliwa.Sekwencja przede wszystkim.Polecam jednak wtrysk gazu ciekłego- ale koszty coś powyżej 6tys.zł.
  • REKLAMA
  • #4 1875387
    artioom229
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Jesli duzo jezdzisz to i tak sie oplaca , ale piszesz ze cena jest okazyjna to czemu nie :D
  • #5 1875967
    martinpl
    Poziom 27  
    ja szukam kogos, kto ma auto nowszej generacji z sekwencyjnym wtryskiem gazu i moze cos powiedziec na temat tego :)

w chwili jedyny moj kontakt z gazem to polonez 1.6gli z 1punktowym wtryskiem i pozatym ze jest wrazliwy na wilgosc to gaz dziala super...

jak jest z sekwencyjnym i czy sie oplaca takie auto zagazowac? nie jezdze duzo, ale tankowanie do pelna za 250zl to dla mnie przesada, a zbiornik ledwo na tydzien starcza
  • Pomocny post
    #6 1879413
    Jezis
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mam Lagune2 Expresion (1.8 16V automat) zalozylem GAZ BRC super (11l gazu na 100km).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1880231
    manek33
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam, mam megankę 2001r 1,4/16V i instalację gazową na sekwencyjnym wtrysku, koszt to 3.700pln. Auto spala mi w mieście 8l gazu, tyle samo co benzyny, a na mocy nic nie tracisz. Przy tej instalacji nie ma żadnych przeglądów, żadnych okresowych regulacji, jedynie wymiana filtrów co 15000km. Jestem bardzo zadowolony, jedyny mój problem to za niskie obroty przy uruchamianiu zimnego silnika, ale z gazem to nie ma nic wspólnego, ponieważ silnik zawsze odpalasz na benzynie i dopiero przełączanie na gaz następuje gdy w mieszalniku temp. osiągnie 30 stopni C. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 1883087
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    jeśli nie masz w tym aucie plastykowego kolektora ssącego to smiało mozesz załozyć normalna instalacje gazową III generacji ale to koszt co najmniej 2300 a teraz po podwyżkach nawet 2500zł i wszystko bedzie dobrze chodzić ! Ale jesli cie stać to załóz sekwencje ale to wydatek rzędu 4000zł nie więcej! wiadomo, róznica w uzytkowaniu jest znaczna ale jedna rzecz jest najważniejsza... znajdź dobrego fachowca bo inaczej to sekwencja ci nie pomoze....
  • #9 1884284
    martinpl
    Poziom 27  
    ok, dzieki za wypowiedzi, temat uwazam za zamkniety :)

Podsumowanie tematu

✨ Rozważając instalację gazową do Renault Laguna II z silnikiem 1.8 benzyna 122 KM, użytkownicy wskazują, że montaż sekwencyjnego wtrysku gazu jest opłacalny, zwłaszcza przy większym przebiegu. Koszt instalacji sekwencyjnej waha się od około 2500 zł (instalacja III generacji) do ponad 6000 zł w przypadku bardziej zaawansowanych systemów wtrysku ciekłego gazu. Sekwencja gazowa zapewnia ekonomię paliwową i zachowanie mocy silnika, jednak wymaga okresowej wymiany filtrów i ewentualnych regulacji, które mogą generować koszty serwisowe. Ważne jest, aby instalację montował doświadczony fachowiec, gdyż jakość montażu wpływa na niezawodność i działanie systemu. Użytkownicy podkreślają, że silnik zawsze uruchamia się na benzynie, a przełączanie na gaz następuje po osiągnięciu odpowiedniej temperatury mieszalnika. W przypadku Renault Laguna II z silnikiem 1.8 możliwe jest zastosowanie instalacji gazowej, a doświadczenia z podobnymi autami (np. Megane 1.4 16V) potwierdzają, że instalacja sekwencyjna działa stabilnie i nie wymaga częstych przeglądów poza wymianą filtrów co 15 000 km.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA