logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jednostki dB i dBm jak to zrozumieć?

MrPiotras 16 Cze 2020 14:49 16329 7
REKLAMA
  • #1 18762621
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Cześć, ostatnio zacząłem wnikliwie studiować temat bezprzewodowych sieci.
    Mam problem ze zrozumieniem jednostek tłumienności czyli dB oraz mocy sygnału dBm.

Załóżmy, że RSSI wynosi -20 dBm (odbiornik znajduje się zaraz obok routera) i teoretycznie chciałbym postawić pomiędzy nadajnikiem a odbiornikiem ścianę o tłumienności 7 dB to ile wyjdzie mi RSSI jeżeli wezmę pod uwagę tłumienność tej ściany?

Gdzieś wyczytałem, że tłumienność na poziomie 3 dB powoduje spadek sygnału na poziomie 50%. Więc co czysto teoretycznie, jeżeli mój sygnał w danym pokoju wynosi -50 dBM, a następnie pojawi się ściana o tłumienności 3 dB to sygnał spadnie do -75 dBM?

Kolejne pytanie, router powinien pracować na mocy 100 mW czyli 20 dBm dlaczego więc zaraz obok routera moc sygnału wynosi około -15 dBm zamiast tych teoretycznych 20 dBm?

Z góry dziękuje za poświęcony mi czas.
  • REKLAMA
  • #2 18762635
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Najprościej jest tu wyjaśnione. Przeczytaj starannie 2-3 razy i będzie jasne.

Decybele n...ościej.pdf (120.85 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Decybele n...udniej.pdf (1.37 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Decybele ..we.pdf (1.11 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18762661
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Niestety ale już wcześniej zaznajomiłem się z tymi materiałami i mimo to narodziły się te wszystkie pytania wyżej wymienione. Pomyślałem, że przy podejściu praktycznym będę wstanie zrozumieć to zagadnienie. Czy byłbym ktoś skłonny odpowiedź mi na ww. pytania?
  • REKLAMA
  • #4 18762667
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    MrPiotras napisał:
    Mam problem ze zrozumieniem jednostek tłumienności czyli dB

Sugeruje poczytać https://ep.com.pl/files/4169.pdf - decybel jest jedynie łatwiejszą w stosowaniu miarą krotności tłumienia lub wzmocnienia sygnału. w technice w.cz. zwykle się posługujemy krotnością tłumienia lub wzmocnienia mocy.
    W powyższym artykule jest tabelka 4:
    Jednostki dB i dBm jak to zrozumieć?

Zamiast napisać "Przewód miedzy anteną a odbiornikiem jest długi i wprowadza 100-krotne tłumienie sygnału" możemy napisać "wprowadza tłumienie 20dB".

MrPiotras napisał:
    mocy sygnału dBm

Ta literka "m" wskazuje jaki jest poziom odniesienia, w tym prypadku 1mW. Stąd niżej piszesz:
    MrPiotras napisał:
    pracować na mocy 100 mW czyli 20 dBm

bo 20dB w mierze krotnościowej to 100 razy - 100*1mW=100mW.

MrPiotras napisał:
    Kolejne pytanie, router powinien pracować na mocy 100 mW czyli 20 dBm dlaczego więc zaraz obok routera moc sygnału wynosi około -15 dBm zamiast tych teoretycznych 20 dBm?

Bo wyjście nadajnika nie jest połączone z wejściem odbiornika idealnym przewodem - między jednym a drugim są jeszcze anteny o dość dookólnej charakterystyce...
  • #5 18762702
    MrPiotras
    Poziom 9  
    Dobrze to jeżeli moc sygnału wynosi załóżmy -50dBm i stłumimy go ścianą o wartości 7 dB to jak obliczyć ile wyjdzie mi sygnał wyjściowy? Skąd mam wiedzieć czy 7dB to dużo czy mało?
  • REKLAMA
  • #6 18763166
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    MrPiotras napisał:
    jeżeli moc sygnału wynosi załóżmy -50dBm i stłumimy go ścianą o wartości 7 dB to jak obliczyć ile wyjdzie mi sygnał wyjściowy?

-57dBm.

MrPiotras napisał:
    Skąd mam wiedzieć czy 7dB to dużo czy mało?

Przelicz sobie na miarę "krotnościową" -7dB to około 5-krotne tłumienie mocy.
  • #8 18764088
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    MrPiotras napisał:

Ponieważ natężenie sygnału zależy od odległości od źródła. Informacja "dlaczego więc zaraz obok routera" jest całkowicie nieprecyzyjna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zagadnienia związane z jednostkami dB i dBm w kontekście bezprzewodowych sieci. Użytkownik zadał pytania dotyczące obliczeń związanych z tłumieniem sygnału przez przeszkody, takie jak ściany, oraz różnic w mocy sygnału w pobliżu routera. Wyjaśniono, że dB jest miarą krotności tłumienia lub wzmocnienia sygnału, a dBm odnosi się do mocy w miliwatach. Podano przykłady obliczeń, w tym, że tłumienie 7 dB z sygnału -50 dBm prowadzi do -57 dBm. Zwrócono uwagę na to, że natężenie sygnału zależy od odległości od źródła, co wpływa na pomiary w pobliżu routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA