logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klon musical Fidelity a1 - Pali tranzystor 2sa1941 na końcówce.

sniper00 23 Cze 2020 11:16 1740 12
REKLAMA
  • #1 18777412
    sniper00
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Zakupiłem na Ebaju klon MF A1, złożony przez inną osobą, po podłączeniu palił tranzystor, zakupiłem druga końcówkę bezpośrednio z Chin i znowu to samo, jeden tranzystor po minucie grania ulega uszkodzeniu. Wykluczam błąd montażu, oprócz opisów sprawdzałem każda jedna część na mierniku/testerze przed wlutowaniem. Co może być powodem palenia się jednego tranzystor na końcówce? Schematu jako takiego nie posiadam, bo zestaw przychodzi z płytka pcb na której jest ładnie oznaczone jakie części gdzie należy wlutować.
    Pasty termo i podkładki były założone pomiędzy radiator a tranzystory. Klon musical Fidelity a1 - Pali tranzystor 2sa1941 na końcówce.
    Pali się tranzystor 2SA1941 PNP, bd140 i bd139 nie uległy uszkodzeniu.
    Sprawdzalem czy nie ma zwarcia, zasilacz też działa jak należy.
    Zauważyłem że sama płytka zbudowana jest w dość symetryczny sposób, ale po lewej stronie 3 małe tranzystory zgodnie z rysunkami są wlutowane tak że jeden z nich obrócony jest o 180 stopni, a z prawej wszystkie 3 są skierowane w jedną stronę, czy to może być wada fabryczna i przyczyną uszkodzenia?
  • REKLAMA
  • #2 18777574
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    Kolego, podstawa to napisz czym to zasilasz, rozumiem że spalenie następuje po podłączeniu do jakiegoś zasilacza ?? Płytkę składałeś samodzielnie czy kupiłeś gotowca bo z opisu wynika że i tak i tak. W pierwszej kolejności zanim cokolwiek podłączysz do zasilacza musisz mieć pewność jego prawidłowych parametrów. I polecam uruchamianie wzmacniacza przez żarówkę, oszczędzi Ci to sporo kasy na wymianę elementów i ewentualne dalsze uszkodzenia pozostałych elementów na płytce.
  • #3 18777601
    sniper00
    Poziom 11  
    Zasilacz też przyszedł gotowy, ale bez trafo. Podłączyłem, wyregulowałem na potencjometrach +25V i - 25V wg informacji o zasilaniu tej końcówki. Zasilacz trzyma parametry, sprawdzałem na oscyloskopie i też nic nadzwyczajnego nie zauważyłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18777675
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    Może schematy Ci pomogą, mając oscyloskop i miernik w zasadzie masz wszystko żeby rozwiązać ten problem.

Klon musical Fidelity a1 - Pali tranzystor 2sa1941 na końcówce. Klon musical Fidelity a1 - Pali tranzystor 2sa1941 na końcówce. Klon musical Fidelity a1 - Pali tranzystor 2sa1941 na końcówce.
  • REKLAMA
  • #5 18777753
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Spróbuj porozbijać te spalone tranzystory młotkiem i sprawdź jakiej wielkości struktura jest wewnątrz.
  • #6 18778704
    sniper00
    Poziom 11  
    Sprawdziłem cala płytkę, poza tranzystorem 2sa1941, nie znalazłem żadnych uszkodzeń, przy okazji przerobiłem rysunek z góry, tak aby numeracja części i inne różnice były wg tego co mam zmontowane (może komuś się przyda), na czerwono dodałem te części, których w schemacie powyżej nie ma.
    Do czego służą te dwie diody wstawione przeciwsobne i podłączone do baz tranzystorów? Klon musical Fidelity a1 - Pali tranzystor 2sa1941 na końcówce.
    Załączniki:
    • Klon musical Fidelity a1 - Pali tranzystor 2sa1941 na końcówce. mf a1.png (403.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18780280
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    sniper00 napisał:
    Do czego służą te dwie diody wstawione przeciwsobne i podłączone do baz tranzystorów?

Typowy ogranicznik diodowy, mający zapobiec przesterowaniu.

Co można ci poradzić w przedmiotowym temacie? Sprawdź jeszcze raz dokładnie wlutowanie poszczególnych elementów i ich właściwość wartości. Zwróć uwagę szczególnie na kondensator C5, C5', C10, C11, C17. Czy wartość kondensatorów C10 i C11 faktycznie masz wstawioną 0,1 uF (100 000pF)? Jak tak, to jest ona błędna, powinna ona zawierać się w granicach 10pF- 47pF ( 0,00001uF-0,000047uF).

A i koniecznie poprawić luty obecnie z wykorzystaniem dużej ilości topnika.

Ogólnie ta konstrukcja bywa trudna do uruchomienia. Warto zastosować przy uruchamianiu wstępnym rezystory zabezpieczające 22-47om/5-20W w gałęzie zasilania. W przypadku stanu nieustalonego przeciążenia to one odbiorą energię zamiast tranzystor.
  • #8 18781170
    sniper00
    Poziom 11  
    Czy kondensator C10 nie powinien być odwrotnie na tym schemacie? Muszę sprawdzić na płytce, bo może to jest powód problemu.
  • #10 18781347
    sniper00
    Poziom 11  
    Przepraszam, elektrolit c9 10uF, wydaje mi się że wstawiony na schemacie odwrotnie. Po pracy zerknę na płytkę jak jest podłączony.
  • #11 18782079
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Prawidłowo dotyczy ujemnych połówek , czyli mamy zasilanie ujemne względem masy, to znaczy że masa jest biegunem dodatnim, a napięcie ujemne ujemnym. Nie wiem czy jest to dla ciebie oczywiste i zrozumiałe?
  • #12 18793549
    sniper00
    Poziom 11  
    Przyszedł mi dzisiaj nowy komplet do montażu, wrzucam zdjęcia samej płytki z obu stron.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił klon wzmacniacza Musical Fidelity A1, który po podłączeniu do zasilacza powoduje uszkodzenie tranzystora 2SA1941. Pomimo sprawdzenia montażu i parametrów zasilacza, problem nadal występuje. Użytkownik zauważył, że na płytce jeden z małych tranzystorów jest obrócony o 180 stopni. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić poprawność wlutowania elementów, szczególnie kondensatorów C10 i C11, oraz zastosować rezystory zabezpieczające w gałęzi zasilania. Użytkownik zadał pytanie o funkcję diod wstawionych przeciwsobnie do baz tranzystorów, które pełnią rolę ogranicznika diodowego. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące orientacji kondensatora elektrolitycznego C9.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA