logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux ENB3450 - Alarm o za wysokiej temperaturze w zamrażarce -11C

kuhnro2 23 Cze 2020 16:17 5274 56
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego w lodówce Electrolux ENB3450 pojawia się alarm zbyt wysokiej temperatury w zamrażarce mimo pozornie poprawnych odczytów czujników i czy uszkodzony włącznik drzwi chłodziarki może wpływać na chłodzenie?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną alarmu był uszkodzony wentylator w zamrażarce, a nie sam termistor; po jego wymianie alarm zniknął, a temperatura w zamrażarce zaczęła się stabilizować [#19102248] Przed diagnozą warto zrobić pełne rozmrożenie pustej lodówki z otwartymi drzwiami przez co najmniej 48 godzin, bo bez tego pomiary mogą być mylące [#18786960] W tej konstrukcji wskazania panelu są uśredniane i mogą wyraźnie odbiegać od szybkiego termometru, więc pojedynczy pomiar w jednym punkcie nie daje pełnego obrazu sytuacji [#18798267][#18793000] Jeśli w komorze nie ma prawidłowej cyrkulacji powietrza, to chłód nie rozkłada się równomiernie i alarm może pojawiać się mimo lokalnie niskiej temperatury [#18796936][#19102248]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18777953
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Dzień dobry,

W tytułowej lodówce - ENB3450 PN: 925033038-00 wystąpił kilka razy alarm za wys. temp. w zamrażarce. Dostałem się do złącz modułu zasilania - sprawdzona rezystancja grzałki - 245Ω (ok wg serwisówki). Zacząłem testować lodówkę - przycisk drzwi chłodziarki zaklejony taśmą i włączona - testy - chłodzi.

Zapisane temperatury - sprawdzam rezystancję termistorów wg. serwisówki z temperaturą na wyświetlaczu i tu pytanie - czy takie tolerancje są dopuszczalne:
    Chłodziarka - 5,45KΩ (9,5°C) - na wyświetlaczu +6°C
    Zamrażarka - 16,7KΩ (-14°C) - na wyświetlaczu -17°C.

Po dłuższym czasie temperatura zamrażarki zaczęła się zgadzać - wskazanie dla -15°C - 20,4KΩ, natomiast dla chłodziarki - wskazanie +6°C - 5,7kΩ (8-8,5°C) - nadal nie.

Chciałem sprawdzić też czy jest podawane na sterowniku napięcie na grzałkę, ale tu chyba trzeba się wykazać cierpliwością aż się włączy. Czy ewentualnie nie zwierający przycisk w drzwiach chłodziarki może mieć wpływ na niedomagania chłodzenia?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 18778578
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 895
    Zamrażarka powinna schłodzić komorę do -24°C ,, jakoś tej temperatury nie widzę, więc poczekaj aż się pojawi lub gdy się nie pojawi... Jest niezbędny chłód na dole żeby miała czym obsłużyć górę. Problem może być sprężarka.
  • #3 18778681
    kuhnro2
    Poziom 14  
    kecajk49 napisał:
    Zamrażarka powinna schłodzić komorę do -24 C

kecajk49 - nastawiłem na zamrażarkę temperaturę -18C i taką teraz mi wskazuje lodówka w zamrażarce.
    Skąd Twój pomysł z -24C?
    Nigdzie w instrukcji serwisowej nie ma info o tym też
    Możesz wyjaśnić?
  • #4 18779055
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ja taką w serwisówce znalazlem ,ze zdjęciami, wykresami, dlatego poradziłem żeby dać dól na maxa i zobaczyć ile da się osiągnąć na górze.
    Pomiary oczywiście tylko czujnikiem elektronicznym żadnym "labolatoryjnym' choć nie zabraniam.
    Podejrzany wyłącznik oczywiście musi nie budzić watpliwości co do swojej sprawności gdyż bez cyrkulacji powietrza w lodówce nie ma o czym rozmawiać !
    Jeśli na dole nie da rady osiągnąć tej "kwestionowanej" temperatury to będzie dowód że coś jest nie tak z układem, ale jeśli temperaturę taką osiągnie to pozostaje na placu boju uklad sterowania górą, obstawiałbym raczej niesprawny czujnik niż klapkę.
    Na placu boju pozostaje oczywiście uklad odszraniania parownika bo nie wiem co się dzieje z temperaturami w czasie.
    Gdy po "ręcznym odszranianiu" problemy z temperatura znikają a problem wraca po kilku dniach to sprawa jest ewidentna.
    Dotyczy to lodowki podczas normalnej eksploatacji a nie podczas "badań" ,gdy nie jest otwierana i "zaklejona", jak napisaleś !,wtedy do obiegu powietrza wewnątrz lodówki dostaje sie woda zawarta w powietrzu i rozdaje karty w tej grze.
  • REKLAMA
  • #5 18779122
    kuhnro2
    Poziom 14  
    OK kecajk49 - ustawiłem dziś rano zgodnie z Twoją sugestią temperaturę w zamrażarce na min - czyli -22C (wczoraj lodówkę wyłączyłem i ustawiłem na -18). Dziś rano była temp -14C, ale myślę, że to wynika z procedury odmrażania - punkt 2 na dole - str. 25.
    Pomiary czujnikiem elektronicznym - czyli np. sondą multimetru?
    Teraz temperatura maleje i jest -15C, zobaczymy czy zejdzie tak jak sugerujesz.
    Tak jak pisałem w tej serwisówce szukając po 24 - nie znalazłem info o -24C.
    Jeśli gdzieś błądzę to wybacz, nie naprawiam tego na codzień.
    Moderowany przez TONI_2003:

Electrolux ENB3450 - Alarm o za wysokiej temperaturze w zamrażarce -11C
    ✅ Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

Załączniki:
    • Electrolux_ERF_ENB3450.pdf (916.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18779748
    kecajk49
    Poziom 38  
    Żeby schłodzić górę potrzebny jest chłód związany z niską temperaturą, a Ty takiej nie masz jak dotychczas w zamrażalniku, logika tego urządzenia jest taka ze "obróbka górnej komory" rozpoczyna się od osiągniecia odpowiednio niskiej temperatury na dole.

Jaka ona jest to nie wiem, ale musi być gdzieś około -18°C, może -20°C lub może nieco niżej wtedy otwiera klapkę umożliwiająca przepływ chłodu do górnej komory, ale przy braku wydajności sprężarki prawidłowa obsługa obu komór nie będzie możliwa. Jednym z objawów tej przyczyny jest ciągła praca sprężarki spowodowana brakiem realizacji zadania czyli nie osiągnięcia zadanych temperatur.

Odwołanie do temperatur strona 5 z 41 gdzie temperatury w przedziale zamrażarki -16°C do -22°C pozwalają na osiągnięcie w chłodziarce temperatur od +8°C do +2°C, oczywiście wszędzie potrzebny jest CZAS tym dłuższy im temperatura w zamrażalniku wyższa, a żądana w chłodziarce niższa. Temperatura zewnętrzna ma na ten czas wpływ, wydłużając go lub uniemożliwiając osiągnięcie żądanych temperatur identycznie jak napełnienie komór.

Najlepsze termometry do zabawy w chłodnictwo to takie umożliwiające rejestrację temperatur bez obecności obserwatora i bez zegarka! Jest to ważne bo te z zegarem kasują o północy wskazania i mogą przeszkadzać w obserwacji "pacjentki".
  • #7 18783058
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Test lodówki leci już drugi dzień, a temperatury wskazywane:
    Zamrażalnik -16°C
    Chłodziarka +5°C.

Wskazania chłodziarki zgadzają się z pomiarem multimetrem, natomiast
    wskazania dla chłodziarki są przekładane o 5°C. Panuje tam temp. 10-11°C, a więc czujnik chyba zepsuty. Może ktoś podpowiedzieć o jaki dokładnie termistor chodzi? Jego charakterystyka jest zawarta w załączonej przeze mnie serwisówce.

Teraz ustawiłem temperaturę do minimum na chłodziarce czyli +2°C (przy tym zepsutym czujniku). Zobaczymy, czy temp. w zamrażarce pójdzie w dół. Jednak w serwisówce jest napisane, że czujnik temp. zamrażarki nie jest użyty do kontrolowania działania urządzenia, tylko do wyświetlenia temp. panującej w zamrażarce.

Nie rejestrowałem czasów włączenia i wyłączenia agregatu, ale na pewno nie chodzi on non stop.
  • #8 18783401
    kecajk49
    Poziom 38  
    Czas pracy agregatu wydłuży się w związku z niedoborem czynnika lub ubytkiem wydajności sprężarki. Dlatego zobacz jaką najniższą temperaturę w zamrażalniku jest ten układ w stanie osiągnąć. Tutaj bez termometru z rejestracją będzie trudno, chyba ze sprężarka pracuje Non Stop i wtedy ją na tym multimetrze zobaczysz, ale napisałeś ze tak nie jest.
  • REKLAMA
  • #9 18783824
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Po 9 godzinach sprawdzone wskazania panelu / pomiary:
    Zamrażalnik -20C (multimetr wskazywał -20/-21)
    W chłodziarce: +4C
    I teraz o dziwo to C zgadzało się z multimetrem, a nawet zwykłym termometrem, więc kłamie może tylko w wyższym zakresie.
    Teraz kojarzę pikanie - wystąpiło ono przy nastawieniu temperatury w chłodziarce na 6-7 stopni.
    Biorąc pod uwagę, że w tym zakresie wykryłem zaniżanie wskazań temp. to mogło być tak, że wprowadził w maliny sterownik tak, że ten tak mało włączał sprężarkę, że się po prostu w komorze zamrażarki "ociepliło" do -11C i zaczęło pikać.

Przy ustawieniu temp. chłodziarki na 2-4C nie ma mowy o takim zachowaniu lodówki.

Może to to?

Nie mam termometru z rejestracją. Polecasz jakiś konkretny?

W załączonej serwisówce jest charakterystyka tego termistora NTC (taka sama dla obu czujników temperatury).
    i pasuje ona do termistora NTC: NTCLE100E3272JB0 VISHAY - 2,7kOhm (25C)

Lodówka ma 1x lat, więc może nie osiągnie się tej brzegowej temperatury -22C, jak staruszka wydała z siebie to -20C to może jeszcze trochę posłuży?
  • #10 18783981
    kecajk49
    Poziom 38  
    W Castoramie były takie niedawno po ....20zl, z rejestracją tylko zachowaj paragon, bo jak będzie niesprawny to oddasz albo zamienisz na nastepny.
    Ile lat ma ta lodówka?, ale to o niczym nie przesądza zwlaszcza obecnie ,sprzęt ma przeżyć gwarancję.
    Nastaw NA MAXA i zobacz ile osiągnie w zamrażarce, możesz wcisnąć super i ma tyrać 52 godziny, jak w instrukcji.
    Jak nie zejdzie w zamrażalniku niżej to sprężarka do wymiany, albo męcz się z nią dalej tylko daj spokój sterownikowi i czujnikom.
    Szanuj zdrowie !
  • #11 18784033
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Zaglądając głębiej w kable przy sterowniku zobaczyłem że czujniki były "naprawiane".
    Majster do czujnika temperatury chłodziarki wlutował rezystor równolegle, a do czujnika temperatury zamrażarki - szeregowo (może są nie oryginalne czujniki - tego nie sprawdzałem, więc jest ciekawie).
    Za jakiś czas w wolnej chwili to obejrzę dokładniej.
    Ale tak ta lodówka chodziła parę lat, może te tuningi się sprawdzają przy konkretnych temperaturach zadanych...

Do tej pory udało się osiągnąć potwierdzone multimetrem temp.:
    +5C w chłodziarce ,
    a w zamrażarce -20/-21C.
  • #12 18784056
    kecajk49
    Poziom 38  
    Wyniki dla chlodziarki nie do przyjęcia, będzie się jadlo psuło , zbyt ciepło.
    Zobacz ile wyciągniesz w zamrażarce na" super", to pozwoli ocenić kondycję sprężarki, bo czujniki chlodu nie wytwarzają.
    Jeśli czujnki nie są oryginalne to trudno się spodziewać niższych temperatur w chlodziarce, ale zobczymy.
  • REKLAMA
  • #13 18784081
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Czujniki może chłodu nie dają, ale może mogą skutecznie sterownik zmylić?
    Minimalna ustawiana temperatura dla chłodziarki to +2C, miałem chyba +4C, poprawię się.

Jakie temperatury są akceptowalne dla Ciebie: Kecajk49?
  • #14 18784272
    kecajk49
    Poziom 38  
    Pytanie było proste :ile "wyrobi" przy właczeniu "super" w ZAMRAŻALNIKU?
    Ma na to wg instrukcji 52h i czujniki są bez znaczenia- przynajmiej dla zamrażalnika.
    Chłodziarka wówczas powinna pilnować zadanej temperatury.

Temperatura w chłodziarce podczas zalączonego super to inna sprawa i na nią super nie wpływa, ona żyje "swoim życiem i tego podrasowanego czujnika" ale ile tam będzie to możesz zmierzyć, nawet powinnineś.
  • #15 18784490
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Faktycznie - nie zrozumiałem Cię - nie włączyłem opcji super - teraz dopiero to zrobiłem.

P.S. Teraz w chłodziarce wskazuje +2C, faktycznie jest +7C.
    P.S.2 Masz jakiś symbol tego termometru z rejestracją, teraz w Castoramie na ich stronie nic takiego nie widzę, chyba, że nie wszystko mają na stronie.

Tak sobie jeszcze czytam poradniki co do temperatury...
    https://www.neonet.pl/blog/jaka-temperatura-w-lodowce-najlepsza.html
  • #16 18784622
    kecajk49
    Poziom 38  
    Sahttps://www.terdens.com.pl/termometry-elektroniczne/148-1350-solar-vision-termometr-solarny-zaokienny.html
    1492 TERMOMETR ELEKTRONICZNY ALU...
    Sam używam takiego ,bez zegara.
  • #17 18785030
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Termometr Terdens 1492 zaprzęgnięty do pracy.
    Tylko teraz dylemat - termometr wskazuje -20,7C, a multimetr (UNIT UT-106 z sondą K - perełkową - niededykowaną) -17C.

Electrolux ENB3450 - Alarm o za wysokiej temperaturze w zamrażarce -11C
  • #18 18785402
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ja multimetrem nie mierzyłem nigdy, tylko 1492.
    Poczekajmy, zobaczymy ile da sie osiągnać , ale jak brakuje temperatury po kilku godzinach to cudów nie ma.
  • #19 18785472
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Dziś rano odczytałem temperaturę minimalną -22,4C tym termometrem w zamrażalniku.

To jest na 100% pewne, że w trybie super ta lodówka nie bierze czujników temperatury pod uwagę?
  • #20 18786095
    kecajk49
    Poziom 38  
    Takie jest zadanie tego trybu a liczy sie tylko czas .
    Temperaturka rewelacyjna nie jest nawet jak na "nocną robotę" , w nocy jest chlodniej więc miała lżej a mimo to wygląda kiepsko.
    Obstawiam że sprężarka robi to zamieszanie ,po prostu jest zużyta !
    A co tam z temperaturami w chłodziarce?

PS.
    Wracając do tego "majstra"to widać że kombinował tak jak "koń pod górę" i chciał wykazać użytkownikowi że wszystko jest ok
    a .zwłaszcza sprężarka, stąd grzebanie przy czujnikach.
    Weź wywal te rezystory bo czujnik chyba są sprawne i pozostaje tylko wymiana sprężarki by wszystko wróciło do normy, ale to już inna bajka, potrzebne są NARZĘDZIA i trochę wiedzy, sprężarka, osuszacz i materiały do lutowania twardego oraz bhp- ...do przestrzegania przy pracach z gazami palnymi!!
  • #21 18786251
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Minimalna temperatura w chłodziarce, jak wsadziłem czujnik termometru w trakcie dnia tak na krótko o dziwo zeszła nawet do +3,5C.

Po tym wsadziłem czujnik spowrotem do zamrażarki i w trakcie dnia gdzie mamy 25C w kuchni , minimum to -22C, ale uwaga przekładam przy takiej temp spowrotem, żeby sprawdzić temp.w chłodziarce a tam.... +8C (z 10minut tam siedział).
    Więc z miernictwa trzeba zrobić kurs :).
    Tu trzeba dodać, że chłodziarka była kilka razy otwierana więc to pewnie rzutuje, bo kubatura tego zimnego powietrza zbyt duża nie jest.
    Ścianka z tyłu chłodziarki ubrana w szron a wskazanie temp +8C.

Co do Majstra to nie wiem kto to był, mamy 5 lat do dyspozycji tą lodówkę, a naprawa była wcześniej. Jak wyciągnę ten czujnik z chłodziarki to będzie wiadomo, czy lutowany (wymieniany).

Co do naprawy układu / sprężarki - to nawet o tym nie myślę, to musi zrobić fachowiec a wiadomo, że koszty będą nieakceptowalne.

Zamówiłem termistory i wymienię w tym czujniku w chłodziarce, żeby mieć (mam nadzieję) poprawnie wskazywanie temperatury.
  • Pomocny post
    #22 18786274
    kecajk49
    Poziom 38  
    Pewnie że inaczej reaguje w czasie pusta komora niż wypelniona produktami, które schlodzone, czy zmrożone stabilizują temperaturę wewnatrz przez to temperatura szybciej wraca do najniższej, jak byla w komorze.
    Dlatego ja zawsze używam dwóch termometrów ,po to by nie otwierać , bo to wydluża czas obserwacji.
  • #23 18786293
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Pytanie jeszcze takie - czy może być jeszcze inna przyczyna nie uzyskiwania odpowiednio niskej temperatury w zamrażalniku?
    Czy zawór odpływowy skroplin niezamknięty może zasysać powietrze z zewnątrz powodować że zamrażalnik nie osiąga temperatury czy to jest zbyt mało znaczące?

Dodam, że wcześniej udrażniałem odpływ z chłodziarki bo drożny nie był i woda wylatywała przodem z lodówki.
    Natomiast do odpływu z zamrażalniku nigdy nie zaglądałem.

P.S. Nowy rekord w zamrażalniku -23.6C, a panel dęba wskazuje -20C, tak jak wskazywał -19C dla -22C z termometru.
    Czyli w sumie prawie do -24C dobrnęliśmy, ale agregat nie próżnuje.
  • #24 18786388
    kecajk49
    Poziom 38  
    Wyrównanie ciśnienia wewnątrz komory żamrażalnika odbywa się przez ten otwór i jest bez znaczenia dla pracy ukladu, który ma pewne nadwyżki dla tego celu i dla pracy w jakimś obszarze temperatur zewnętrznych i dla klimatu dla którego zostala zaprojektowana.
    Glównym źrodlem mocy chlodniczej ukladu jest sprężarka, może jej przeszkadzć w tym osuszacz, który z czasem użytkowania może dlawić bardziej przeplyw czynnika dlatego należy go obowiązkowo wymienić przy wymianie sprężarki.
    Czy Ty ją gonisz bez przerwy od wielu godzin? bo to ma wpływ na jej wydajność,po prostu wraz ze wzrostem temperatury sprężarki i oleju ,ktory ją smaruje wzrastaja straty związane ze spadkiem lepkość oleju uszczelniającego parę cylinder-tłok,bo ona nie ma żadnych pierścieni uszczelniających tak jak ma to miejsce w silniku samochodu!
    Jak ona odpocznie to nie spodziewaj się cudu , bo ona jest zużyta a poprawa po postoju będzie minimalna!
    Jaki był powód ze zacząleś w niej grzebać?

Po prostu nie osiągała zadanych temperatur i jadlo w chlodziarce zaczęło się psuć i było do wyrzucenia!!
    Kup taki termometr najczęsciej okrągly ale nie tylko ,(on musi być taki aby trzymał się pólki w chłodziarce) mocowany do pólki w chlodziarce , gdzie masz oznaczone kolorami pewne obszary temperatur (to jest tylko dla chlodziarki) i rzut oka na taki termometr informuje że jest OK , bez odczytywania ile jest stopni C. Ten obszar ma kolor niebieski.
  • #25 18786405
    kuhnro2
    Poziom 14  
    kecajk49 napisał:

Jaki był powód ze zacząłeś w niej grzebać?
    .

Taki jak tytuł tego wątku: Alarm o za wysokiej temperaturze w zamrażarce -11C

Dodano po 9 [minuty]:

kecajk49 napisał:

Czy Ty ją gonisz bez przerwy od wielu godzin?

Od wczoraj po południu - wtedy włączyłem tryb super jak sugerowałeś, z serwisówki wiemy, że w tym trybie sprężarka działa max 52h.

Tak jak pisałem, kojarzę fakt, że ten tytułowy problem pojawił się jak ustawiłem temperaturę na 6-7 C.
    Ponieważ majster coś grzebał przy czujnikach, czego skutkiem było zaniżanie przez niego temperatury, myślę, że to doprowadziło do problemu zbyt wysokiej temperatury.

Kecajk49 - podałeś,że w komorze zamrażarki ma zejść temperatura do -24C i prawie się to stało, tyle tylko, że po ponad dobie.
    Szkoda, że nie podałeś zgrubnego czasu po którym to ma nastąpić po włączeniu funkcji super.
    Fachowcy myślą zawsze skrótowo :)
  • #26 18786449
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ten czas to zależy od tego co jest w zamrażalniku a konkretnie ile tego tam jest a limit 52h ma na celu ochronę sprężarki , bo nie jest zaprojektowana do pracy ciągłej i musi odpocząć ale przy pustej doba to o wiele za dlugo jeśli była pusta !góra kilka godzin ,4 może.
    Reszta zdarzeń to zbieg w czasie, nic więcej.
  • #27 18786454
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Dla uściślenia: Testy NIE były robione na pustej lodówce.
    zamrażalnik nie jest pusty, są w nim 2 szuflady z 3, gdzie te 2 są zapakowane. Chłodziarka też nie jest pusta, pełna szuflada warzyw owoców i standardowe wyposażenie i
    Dziś rano odczytałem temperaturę minimalną -22,4C ponad 12h.
  • #28 18786960
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ponieważ nie został zrealizowany najważniejszy punkt programu, czyli całkowite rozmrożenie zamrażalnika, (rozlodzenie parownika) wszelkie dalsze działania nie miały sensu i wartości. O rozmrożeniu było tylko wspomniane!
    Należy rozmrozić parownik, wyłączając pustą lodówkę z sieci minimum na 48 h z otwartymi drzwiami, bez szuflad i nie wiem czy wystarczy, ale może...

Dopiero po tym czasie można ją załączyć i pomiarkować termometrami, temperatury w komorach ustawić na najniższe, a wtedy pomiary dadzą odpowiedź co z nią jest.
  • #29 18787006
    kuhnro2
    Poziom 14  
    OK - zrobię to - dam znać (trochę to potrwa).
  • #30 18792023
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Dziś uruchomiłem ponad 20 latnią lodówkę pustą - i temp. w zamrażalniku dosłownie po może godzinie -29C w zamrażalniku a w chłodziarce 0 - 1C.
    Electrolux'a przygotujemy do odmrożenia.

Mam takie pytanie co do tego Electroluxa - jaka jest fabryczna bezwładność odczytów temperatury przez sterownik z czujników, bo mam wrażenie, że odczyt jest bardzo "refleksyjny" i mierząc rezystancję przed włąćzeniem lodówki trudno zgodnąć czy odczyty są prawidłowe.

Gdzie się znajduje czujnik temperatury w chłodziarce? bo jakoś nie mogę znaleźć do niego dostępu.
    Ma być po prawej stronie, widać tylko takie 2 zarysy kwadratów.
    Czy żeby czujnik wymienić należy ciąć ściakę? :)

Co warto sprawdzić w komorze zamrażarki - jak lodówka się odmrozi?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem alarmu o zbyt wysokiej temperaturze w zamrażarce lodówki Electrolux ENB3450, gdzie temperatura osiągała -11°C. Użytkownik sprawdził rezystancję grzałki oraz termistorów, zauważając niezgodności między wskazaniami na wyświetlaczu a rzeczywistymi pomiarami. Wskazano na możliwość uszkodzenia czujników temperatury oraz sprężarki. Po przeprowadzeniu testów, w tym włączeniu trybu "super", temperatura w zamrażarce spadła do -22°C, jednak w chłodziarce nadal występowały problemy z wysokimi temperaturami. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonego wentylatora, lodówka zaczęła działać prawidłowo, osiągając stabilne temperatury w obu komorach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA