logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bluetooth Dell Wireless 1705 rozłącza - jak ustabilizować połączenie?

PatOr 23 Cze 2020 20:06 4461 15
REKLAMA
  • #1 18778411
    PatOr
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    Mam problem od jakiegoś czasu z bluetooh. Na początku znikł całkowicie, nie można było go włączyć, teraz da się włączyć ale przy próbie sparowania z jakimkolwiek urządzeniem łączy na chwilę i od razu rozłącza. Próbując połączyć ze sparowanym urządzeniem pokazuje się napis ,,To nie zadziałalo. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal można odnaleźć, a następnie spróbuj ponownie".
    Próbowałem przeinstalowywać sterowniki, które pobrałem ze strony https://www.dell.com/support/home/pl-pl/produ...pport/product/inspiron-15-3542-laptop/drivers. Sterownik WiFi + Bluetooth się instaluje ale to nic nie daje, sterownik Bluetooth nie instaluje się, wyświetla się komunikat ,,Włącz system Bluetooth korzystając z bezprzewodowego przełącznika". Wydaje mi się, że chodzi o klawisz PrtScr, który przełącza tryb samolotowy, ale nic to nie daje. Program Support Assist pokazuje, że sterowniki są atkualne.
    Próbowałem przeinstalować Windowsa jako aktualizacja, tak, że wszystkie pliki zostają. Szukałem też jakiegoś przełącznika w biosie ale nic nie znalazłem, próbowałem odinstalowywać w menedżerze urządzeń i aktualizować tam sterownik, nic to nie dało.
    Myślę, że to problem ze strony sterowników, ponieważ na linuxie uruchomionym z płyty bluetooth działa.
    Chciałbym uniknąć formatu i instalowania Windowsa na czysto. Miałem już chyba kiedyś podobny problem, nie wiem jak wtedy naprawiłem i czy nie naprawiło się samo, ale teraz problem mam od marca i przydało by się w końcu to naprawić.

Karta sieciowa to Dell Wireless 1705 802.11b/g/n (2.4GHZ).
    Laptop to Dell Inspiron 3542.
    System to Windows 10 2004, problemy z bluetooth pojawiły się jeszcze przed dużą aktualizacją.

Jeśli coś pominąłem to proszę napisać - to mój pierwszy post.
  • REKLAMA
  • #2 18778968
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    Na początek - menadżer urządzeń i w właściwościach sterownika BT/WiFi wyłącz możliwość wyłączania urządzenia celem oszczędności energii.
  • #3 18779636
    PatOr
    Poziom 6  
    DriverMSG napisał:
    Na początek - menadżer urządzeń i w właściwościach sterownika BT/WiFi wyłącz możliwość wyłączania urządzenia celem oszczędności energii.

Wszystko co było w menadżerze urządzeń w zakładce karty sieciowe i bluetooth i miało przycisk wyboru do tej opcji to wyłączyłem. Nic to nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #5 18781940
    PatOr
    Poziom 6  
    Nie mam zakładki identyfikator wystąpienia urządzenia więc podaje ścieżkę wystąpienia urządzenia i identyfikatory sprzętu.

ŚCIEŻKA WYSTĄPIENIA URZĄDZENIA
    Bluetooth Device (RFCOMM Protocol TDI)
    BTH\MS_RFCOMM\7&17E26B0E&5&0

Dell Wireless 1705 Bluetooth
    USB\VID_0CF3&PID_0036\6&B0C26C&0&6

Bluetooth Personal Area Network
    BTH\MS_BTHPAN\7&17E26B0E&5&2

Dell Wireless 1705 802.11b/g/n (2.4GHZ)
    PCI\VEN_168C&DEV_0036&SUBSYS_020C1028&REV_01\4&28D62C1&0&00E2

IDENTYFIKATORY SPRZĘTU
    Bluetooth Device (RFCOMM Protocol TDI)
    BTH\MS_RFCOMM

Dell Wireless 1705 Bluetooth
    USB\VID_0CF3&PID_0036&REV_0001
    USB\VID_0CF3&PID_0036

Bluetooth Personal Area Network
    BTH\MS_BTHPAN

Dell Wireless 1705 802.11b/g/n (2.4GHZ)
    PCI\VEN_168C&DEV_0036&SUBSYS_020C1028&REV_01
    PCI\VEN_168C&DEV_0036&SUBSYS_020C1028
    PCI\VEN_168C&DEV_0036&CC_028000
    PCI\VEN_168C&DEV_0036&CC_0280

W przypadku jakby nie chodziło o któreś z tych urządzeń do daje screen z menedżera urządzeń.
    Bluetooth Dell Wireless 1705 rozłącza - jak ustabilizować połączenie?
  • REKLAMA
  • #6 18781963
    DriverMSG
    Wydaje mi się, że masz tam zbyt wiele tych urządzeń BT.
    Odinstaluj wszystkie, z opcją usunięcia sterownika (jeśli taka będzie).

Zrestartuj system i zainstaluj te sterowniki:
    https://downloads.dell.com/FOLDER05646529M/3/...and-Bluetooth_7V587_WIN_10.0.3.462_A17_02.EXE
  • #8 18782009
    DriverMSG
    PatOr napisał:
    Te urządzenia co usuwałem wróciły.
    Czyli nie usunąłeś starych sterowników.
    Sprawdź też, czy w tle masz uruchomione jakieś programy systemowe Dell (zarządzanie energią, klawiaturą itp), wyłącz je na czas testów, może to one wyłączają BT.
  • #10 18785956
    DriverMSG
    Jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi, to odpiąć moduł BT, wyczyścić styki i podłączyć ponownie - o ile jest taka możliwość.
  • REKLAMA
  • #11 18927009
    PatOr
    Poziom 6  
    Jest możliwość bo sprawdzałem czy się nie wypięło. Przeczyszczę ale to raczej nie to bo na linuksie też by nie działało. Jak nikomu nie przyjdzie do głowy inne rozwiązanie to chyba trzeba będzie przeinstalować system.
    Dzięki za pomoc :spoko:
  • #12 19005499
    PatOr
    Poziom 6  
    Dzień dobry,
    Ponownie proszę o pomoc z Bluetooth w Windows 10, ponieważ nie udało mi się rozwiązać problemu.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3706785.html

Da się dodać nowe urządzenie, przy dodawaniu telefonu wyświetla się prawidłowy kod. Po połączeniu przez dosłownie sekundę wyświetla się połączono, które zmienia się w sparowano. Przy próbie ponownego łączenia z komputera wyświetla się ,,To nie zadziałało. Upewnij się, że urządzenie Bluetooth nadal można odnaleźć, a następnie spróbuj ponownie". Próbując łączyć się z komputerem z telefonu (po wcześniejszym sparowaniu) wyświetla się na telefonie ,,Błąd łączenia". Łącząc po raz pierwszy za pomocą telefonu także wyświetla się błąd łączenia, a komputer instaluje sterowniki (pokazuje telefon jako ,,sparowano").

Znalazłem opcje Bluetooth w panelu sterowania. Łącząc się za pomocą ikony urządzenia w zakładce ,,Urządzenia i drukarki" wyświetla się opcja ,,połącz używając". Po wybraniu połączenie bezpośrednie wyświetla się błąd:

Sieć osobista Bluetooth
    Połączenie z urządzeniem sieciowym Bluetooth nie powiodło się. Urządzenie może być już polączone z innym komputerem lub skonfigurowane do akceptowania połączeń z tego komputera. Zobacz dokumentację urządzenia, aby uzyskać dalsze informacje.

Przy wybraniu połącz używając punkt dostępu WSZYSTKO DZIAŁA, da się przesyłać pliki, działa udostępnianie Internetu. Jest to jedyny przypadek, w którym Bluetooth działa, łącząc normalnie z telefonem albo słuchawkami od razu się rozłącza tak jak opisałem to wcześniej.

Wydaje mi się że jest to problem ze sterownikami, ponieważ sprawdzałem kiedyś na Linuxie z płyty i działało.
    Windows 20H2, co ciekawe aktualizacja naprawiła mi kamerkę, ale z tym już sobie nie poradziła. :wink: Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś, kto da radę.
    Chciałbym uniknąć przeinstalowania systemu - miałbym z tym bardzo dużo roboty, w dodatku teraz zdalne, może uda się to załatwić inaczej.
    Pozdrawiam :D
  • Pomocny post
    #13 19006180
    SP2UKP
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Przeczytałem poprzedni wątek.
    Po pierwsze aktualizacja BIOSu - czy jest najnowszy (24 września 2020)? Jeśli nie to zrób to w pierwszej kolejności.
    Następnie - skuteczne usunięcie sterowników możliwe jest w trybie bezpiecznym/awaryjnym - w innym wypadku są przywracane automatycznie. Warto usunąć.
    Wyczyścić wszelkie zbędne wpisy po tej operacji (wcześniej trzeba zainstalować narzędzie bo nie będzie sieci po usunięciu sterowników karty - np. CCleaner - darmowy) to dla higieny.
    Następnie instalacja najnowszego sterownika do Windows 10 (datowany na 30 lipca 2015 aktualizacja 25 lutego 2020 - jest nadzieja, to 32-bitowy ale również do Windows 10 x64)
    https://dl.dell.com/FOLDER03106285M/2/Network_Driver_CKNDK_WN32_10.0.0.318_A00.EXE
    Może sprawę załatwi sam ostatni punkt ale BIOS bym zaktualizował - rada z doświadczenia.
  • #14 19007072
    PatOr
    Poziom 6  
    Wszystko zrobiłem (odinstalowywałem w menedżerze urządzeń).
    W SupportAssist pokazuje się aktualizacja biosu do wersji A16, którą instalowałem.
    Przy próbie instalacji sterowników pojawia się to:
    Bluetooth Dell Wireless 1705 rozłącza - jak ustabilizować połączenie?

Nie pomaga.

Dodano po 31 [minuty]:

Tak myślę że to wskazuje na to, że jakoś źle je usuwam.
  • #15 19092056
    PatOr
    Poziom 6  
    Nie wiem czy powinienem do tego zakładać nowy wątek, ale napiszę tutaj.
    Zaktualizowałem sterowniki za pomocą Driver Booster.
    Komputer łączy się z telefonem, ale w ustawieniach na telefonie wyświetla się połączono dla obsługi połączeń i kiedy nacisnę na komputer pojawia się włączony suwak połączenia i wyłączony dźwięk, którego nie da się włączyć. Żadne słuchawki bluetooth nie działają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modułem Bluetooth w laptopie Dell Inspiron 15-3542, który początkowo całkowicie zniknął, a obecnie łączy się na chwilę z urządzeniami, po czym rozłącza. Próby reinstalacji sterowników z oficjalnej strony Dell oraz wyłączenie oszczędzania energii w menedżerze urządzeń nie przyniosły efektów. Użytkownik podaje identyfikatory sprzętu, a w odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym odinstalowanie starych sterowników, aktualizacja BIOS-u oraz czyszczenie styków modułu Bluetooth. Ostatecznie użytkownik rozważa reinstalację systemu operacyjnego jako ostatnią opcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA