logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dekoder Telesystems UP T2 nie przełącza automatycznie telewizora TELESTAR 9155T CROMA na AV

PatOr 18 Wrz 2024 17:07 273 8
  • #1 21231005
    PatOr
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Mam dekoder Telesystems UP T2. Była do niego dołączony kabel AV - RCA oraz przejściówka z RCA na SCART. Postanowiłem podłączyć to pod stary telewizor kineskopowy TELESTAR 9155T CROMA. Działa super poza jednym mankamentem: po uruchomieniu telewizora trzeba nacisnąć przycisk AV aby telewizor przełączył się na obraz z odtwarzacza. Były już do tego odtwarzacza podpięte kiedyś dekodery, jednak tam telewizor od razu sam się przełączał na dekoder bez naciskania AV, do tego gdy już odtwarzał to ze starych dekoderów to można było naciskać cyfry kanałów na pilocie TV, co prawda nic to nie dawało poza przeładowaniem obrazu ale to sugeruje jakby stary dekoder mimo podpięcia przez złącze SCART w jakiś sposób udawał że jest sygnałem telewizyjnym, przy nowym odtwarzaczu po naciśnięciu liczb wyłącza się z trybu AV na szarą mgłę. Jeden i drugi jest przecież podpięty przez SCART, jaka jest więc różnica, i czy można coś zrobić żeby Telesystems też od razu wyświetlał obraz na TV bez przełączania na AV? I tak, mam świadomość tego że łączenie dekodera z Android TV z kineskopem to zabawny potworek...
  • Pomocny post
    #2 21231141
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 648
    PatOr napisał:
    i czy można coś zrobić żeby Telesystems też od razu wyświetlał obraz na TV bez przełączania na AV?

Taki myk możliwy tylko przy połączeniu SCART- SCART, 8 pin złącza. RCA-SCART brak informacji 12V na 8 pinie.
  • #3 21231142
    PatOr
    Poziom 6  
    Czyli gdy na 8 pinie jest +12V to wtedy telewizor od razu się przełącza na niego?
    Może dałoby się w takim razie jakoś to oszukać albo użyć jakiejś innej przejściówki? Czy złącze AV w minijacku które jest w dekoderze przesyła taką informację? Bo są też kable AV-SCART bez przejściówki. Albo ewentualnie HDMI-SCART?
  • Pomocny post
    #4 21231386
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Można podać napięcie na 8 pin scarta z tv (nie mam schematu przed oczami- dla pewności przez jakiś rezystor). Sprawdź czy przełączając tv na av można to wprowadzić do pamięci store-av-store.
  • Pomocny post
    #6 21231404
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Spróbuj przełączyć tv na av następnie naciśnij klawisz store później klawisz av i znowu store.
  • #7 21231828
    PatOr
    Poziom 6  
    Przy cyfrach ta sekwencja działa, a jak naciskam store i potem AV to telewizor próbuje jakby zrestartować to AV zamiast je wrzucić do store, po kolejnym naciśnięciu store pojawia się w miejscu cyfry napis AV i naciskając store można zmieniać kolor napisu zielony czerwony jednak to się jakoś nie chce zapisać i działać.
  • Pomocny post
    #8 21231880
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2267
    bajdu napisał:
    Można podać napięcie na 8 pin scarta z tv (nie mam schematu przed oczami- dla pewności przez jakiś rezystor)

Jeżeli będzie tylko pracował jako AV to zrób tak jak kolega pisze, po włączeniu zawsze uruchomi się w tryb AV.
    Poszukaj na płycie +12V i przez rezystor podłącz do pinu 8 złącza EURO

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma dekoder Telesystems UP T2 podłączony do telewizora TELESTAR 9155T CROMA przez kabel AV-RCA oraz przejściówkę RCA-SCART. Problem polega na tym, że telewizor nie przełącza się automatycznie na tryb AV po włączeniu, co wymaga ręcznego naciśnięcia przycisku AV. W dyskusji poruszono możliwość podłączenia napięcia +12V do pinu 8 złącza SCART, co mogłoby umożliwić automatyczne przełączanie. Użytkownicy sugerują również użycie nieoryginalnego pilota do telewizora oraz sekwencji przycisków do zapisania ustawienia AV w pamięci telewizora. Problemy z zapisaniem ustawienia AV w pamięci telewizora zostały również omówione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA