logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] HGST Touro Mobile 500GB - jak naprawić bad sectory na USB?

OLep 24 Cze 2020 22:27 726 9
REKLAMA
  • #1 18780992
    OLep
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam
    Sytuacja wygląda tak :

Dysk ma już dobre kilka lat, większość czasu przeleżał w szufladzie. Nie pamiętam już, czy kiedykolwiek mi upadł. Niedawno uruchomiłem smarta i zobaczyłem to:
    HGST Touro Mobile 500GB - jak naprawić bad sectory na USB?

Zacząłem zgrywać z niego dane i w większości z powodzeniem. Z niektórymi zdjęciami miałem już problemy, ale na szczęście były zapisane też na innym dysku :D Zrobiłem benchmark i error scan. Oto rezultaty:

Po 6 godzinach odpuściłem dalszego skanowanie.

Czyli podsumowując na danych mi nie zależy, ale chciałbym mieć dysk do przechowywania mniej ważnych plików. Jak usunąć te błędy, skoro mhdd nie wykrywa dysku spod usb? Czy są inne programy do tego typu napraw, jeśli tak to jakie?

Proszę o poradę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18781034
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    OLep napisał:
    Zacząłem zgrywać z niego dane i w większości z powodzeniem.

Błąd. W pierwszej kolejności należało wykonać kopię posektorową i dopiero odzysk danych z kopii.
    Wtedy nie było by obawy o utratę danych.
    OLep napisał:
    Czyli podsumowując na danych mi nie zależy, ale chciałbym mieć dysk do przechowywania mniej ważnych plików.

Patrząc na parametry SMART, proponuję wykonać procedurę naprawczą w postaci zerowania + remapu =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Następnie zamieść ponownie SMART oraz skan powierzchni z widocznymi czasami dostępu do sektorów.
    Będzie można powiedzieć coś więcej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18781125
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    OLep napisał:
    chciałbym mieć dysk do przechowywania mniej ważnych plików. Jak usunąć te błędy

Ten dysk już swoje przeżył. W tym modelu trzeba spojrzeć na (C4), ponadto (C5) 2800. HDD nadaje się tylko do wymiany, szkoda zachodu z tym sprzętem.
  • Pomocny post
    #4 18781131
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3575
    Ten dysk nadaje się jedynie do utylizacji :!:
  • #5 18784099
    OLep
    Poziom 6  
    Wyzerowałem dysk dmde, następnie wyjąłem go z obudowy i podłączyłem przez sata do komputera. Uruchomiłem remap i po kilku godzinach wygląda to tak:

Poczekam do końca i wrzucę jeszcze smarta, chociaż raczej i tak dysk pójdzie do śmieci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18784212
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2328
    Nie ma na co czekać...masz zgodę rodziny na odłączenie pacjenta od respiratora.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #7 18784586
    RADU23
    OLep napisał:
    Poczekam do końca i wrzucę jeszcze smarta

Szkoda czasu. Jedynie utylizacja.
  • #9 18784644
    RADU23
    @krzychupar wywalić zawsze można, to nie filozofia.
    Jednak że forum jest po to by weryfikować a utylizację zalecać jako ostateczność.
  • #10 18786159
    OLep
    Poziom 6  
    Cóż, podczas remapowania wywaliło prąd. Nic innego jak śmietnik już mi nie pozostaje.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie się tematem :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem HGST Touro Mobile 500GB, który wykazuje bad sectory. Po przeprowadzeniu testów SMART i skanowania powierzchni, użytkownik zauważył problemy z niektórymi danymi, ale nie zależy mu na ich odzyskiwaniu. Użytkownicy forum sugerowali wykonanie kopii posektorowej przed próbą naprawy, a następnie zalecali procedurę zerowania i remapowania dysku. Wiele odpowiedzi wskazywało na to, że dysk jest w złym stanie i nadaje się jedynie do utylizacji. Po remapowaniu użytkownik doświadczył przerwy w zasilaniu, co dodatkowo pogorszyło sytuację, prowadząc do decyzji o wyrzuceniu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA