dbcooper1983 napisał: Oczywiście jak już się pc uruchomi to pewnie działa stabilnie ????? Mozliwe że to znane coldbooty słynne w amd ,nie pamiętam kiedy amd miało choć raz przyzwoite stery do kart graficznych nie wspominając już o biosach płyt głównych czyli słynnych agesach .
Tak wtedy działa stabilnie, CPU obciążane na 100% + GPU na 100% i komp stabilny.
Chwilę temu sprawdziłem różne kombinacje w takiej kolejności jak poniżej (wyciągnąłem płytę główną z obudowy PC i raz jeszcze umieściłem procesor w podstawce + nowa pasta + tylko 1x SSD z systemem + stary zasilacz Chieftec 420W + 1 kość RAMU + testowane na najnowszym biosie 6.30 + wymieniona bateria bios na nową [stara miała 2,85V]):
1.) Z Ryzenem 3 2200G na wbudowanej grafice (Vega 8) komp działa idealnie (uruchamia się za 1 razem, wstaje z uśpienia itd.),
2.) Z Ryzenem 3 2200G na dedykowanej grafice Radeon HD7770 komp działa idealnie (uruchamia się za 1 razem, wstaje z uśpienia itd.),
3.) Z Ryzenem 5 1600 AF na dedykowanej grafice Radeon HD7770 komputer startuje z trudem tak jak wyżej w tym temacie opisywałem, nic się nie zmieniło (nie potrafi uruchomić się z uśpienia, nie uruchamia się po "uruchom ponownie", uruchamia się bardzo ciężko np dopiero po 3 uruchomieniu lub kilku restartach)
Dochodzę do wniosku, że bios 6.30 pomimo zapewnień producenta - nie wspiera Ryzen 5 1600 AF, domniemuję to po tym (tak HWiNFO widzi tego Ryzena 5 1600 AF jak "uda" uruchomić się komputer):
a na CPU:
zaś na stronie producenta:
Zostaje czekać (chyba) na nowy bios, lub sprzedać płytę aby nie czekać.. Lub może napisać do producenta prośbę o aktualizację biosu?