logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zabezpieczyć obrzeża kostki brukowej przed przemarzaniem?

minimaxi 05 Lip 2020 18:01 4332 11
REKLAMA
  • #1 18800914
    minimaxi
    Poziom 15  
    Ocena: 119
    Projektuję sobie kostkę brukową i zastanawia mnie problem przemarzania i ew. unoszenia analogicznie jak słupków ogrodzeniowych, gdzie zaleca się betonowanie na głębokość poniżej przemarzania (ok. 100cm).

A jak będzie z obrzeżami, które mają wysokość 20-30cm (różne mam) i będą osadowione na betonie? Czy ten beton podczas mrozów nie uniesie tego obrzeża wraz z sąsiednią kostką? Jak ew. temu zapobiec? Jak to się robi fachowo?
  • REKLAMA
  • #2 18800969
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Pracować będzie w całości a nie samo obrzeże.
  • #3 18801083
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18801338
    minimaxi
    Poziom 15  
    Dzięki Panowie. Jeszcze mam jedną wątpliwość -czy pod obrzeżem może być beton półsuchy na grunt, czy jednak ten beton zawsze wymaga podbudowy z kruszywa?
    Bo widziałem obydwa rozwiązania i nie wiem czy to są błędy i czy w ogóle można tak i tak zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 18801724
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18801775
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    minimaxi napisał:
    A jak będzie z obrzeżami, które mają wysokość 20-30cm (różne mam) i będą osadowione na betonie? Czy ten beton podczas mrozów nie uniesie tego obrzeża wraz z sąsiednią kostką? Jak ew. temu zapobiec? Jak to się robi fachowo?
    Podniesie i to sporo w zależności od gruntu. Jeżeli obrzeża i kostka będzie na podsypce z suchego betonu, to całość wróci na swoje miejsce. Problem może wystąpić w tedy, gdy niektórzy dla oszczędności obrzeża osadzają na samym piachu. Z czasem zaczną się wypaczać.
  • #7 18801814
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4793
    Zutket napisał:
    Problem może wystąpić w tedy, gdy niektórzy dla oszczędności obrzeża osadzają na samym piachu. Z czasem zaczną się wypaczać.

Większy problem mogą tutaj stworzyć mrówki, bo to one są przeważającą przyczyną "wypaczania", jak to nazwałeś, a nie mróz i zima
  • #8 18802043
    minimaxi
    Poziom 15  
    Zutket napisał:
    ... Jeżeli obrzeża i kostka będzie na podsypce z suchego betonu, to całość wróci na swoje miejsce. Problem może wystąpić w tedy, gdy niektórzy dla oszczędności obrzeża osadzają na samym piachu. Z czasem zaczną się wypaczać.
    Hmmm, problem w tym, że nie zamierzam dawać suchego betonu dla kostki, bo słyszałem, że to źle. -?
    Beton byłby tylko dla obrzeży.
  • REKLAMA
  • #9 18802342
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    minimaxi napisał:
    Hmmm, problem w tym, że nie zamierzam dawać suchego betonu dla kostki, bo słyszałem, że to źle. -?
    Beton byłby tylko dla obrzeży.
    Jeżeli jest to kostka granitowa, to faktycznie powinna być ułożona na podsypce piaskowej z zachowaniem odpowiednich spadków tak aby sama się zaciskała oraz z odpowiedniej podbudowy, ale kto to już umie robić...
  • #10 18802400
    minimaxi
    Poziom 15  
    hmmm, a jest to jednak kostka brukowa :)
  • #11 18803023
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18807512
    minimaxi
    Poziom 15  
    Dzięki Panowie. Szczelina pod bramą furtką będzie 5-6cm. Dam obrzeża na betonie półsuchym bez dodatkowej podbudowy z kruszywa. Z wypowiedzi Kolegów z Forum wynika, że na większym mrozie będzie to razem pracować. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia obrzeży kostki brukowej przed przemarzaniem. Użytkownik zastanawiał się, czy obrzeża, osadzone na betonie, mogą być uniesione przez mróz, podobnie jak słupki ogrodzeniowe. Odpowiedzi wskazują, że obrzeża powinny być osadzone na betonie bez dodatkowej podbudowy z kruszywa, co jest akceptowalne w praktyce budowlanej. Istotne jest, aby zachować odpowiednie przerwy między obrzeżami, aby uniknąć ich kruszenia. W przypadku użycia suchego betonu, istnieje ryzyko wypaczania obrzeży, zwłaszcza gdy są one osadzone na piasku. Użytkownicy podkreślili, że w mroźnych warunkach całość powinna pracować razem, a podniesienie obrzeży nie powinno przekraczać 1,5 cm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA