logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej

Adampio 13 Lip 2020 20:33 10950 9
REKLAMA
  • #1 18815751
    Adampio
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Czy ktoś wie jaki sygnał uaktywnia zasilanie zaworu paliwa (na schemacie N109) przez układ elektroniczny zamontowany na mechanicznej pompie wtryskowej silnika 2.4D?

Do skrzynki osłaniającej zaworek z płytką elektroniki (na schemacie J263, nr OEM 281005004) dochodzi zwykłe +12V i przewód ze sterownika immo (na schemacie - J362, czasem nazywany centralką), którego u mnie już nie ma.
    Jest to coś zmiennego bo zwykły stały plus nic nie daje, natomiast rytmiczne podawanie plusa na przewód sterujący wywołuje na wyjściu chwilowe wzrosty napięcia (mierzonego multimetrem ustawionym na prąd stały), nawet do 5-6V, co sugeruje, że układ może być sprawny. Szukałem schematu aplikacyjnego widocznej na jednej z fotek kości (DDSVWR3_V2.0) ale bezskutecznie.

Ma ktoś pomysł czym to wysterować? Sterownik immo był podobno w tamtych latach jeden dla każdego VW (od polo, przez golfa do pasata)

VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej VW T4 2.4D '95 - immobilizer na zaworze pompy wtryskowej

P.s. trzy ostatnie fotki z www.t4-wiki.de
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18815923
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2640
    A co kolega chce zrobić? Chce zrobić układ który będzie wysyłał sygnał jak immo? Jeśli tak to wrzuć emulator immo i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #3 18816151
    Adampio
    Poziom 14  
    Tak dokładnie potrzebuje źródełka sygnału z immo VW. 👍

Jakoś mi to umknęło a wydaje się najprostsze. Niepotrzebna szczegółowa wiedza o przebiegu sygnału skoro sobie mogę kupić tego sygnału generator.

Na Alledrogo są kostki do "VW bez CAN". Czy w tym zakresie były jakieś wersje?
  • #4 18816170
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Nie prościej to wszystko wywalić tylko zostawić plus po stacyjce na zwór odcinający ?
  • REKLAMA
  • #5 18816189
    spinacz
    Poziom 42  
    Jak chcesz to posiadam emulatory.
  • #6 18816429
    Adampio
    Poziom 14  
    abart64 napisał:
    Nie prościej to wszystko wywalić tylko zostawić plus po stacyjce na zwór odcinający ?
    tak mam teraz ale tę elektronikę zdobyłem z drugą pompa i chce sobie zrobić (choćby eksperymentalnie) nietypowe zabezpieczenie antykradzieżowe. Najcenniejsza jest w tym dosyć mocna obudowa osłaniająca cały zawór - w oryginalnie nawet na zrywane śruby. W odwodzie mam wpakowanie tam zwykłego przekaźnika, ale chce się najpierw pobawić z quasi oryginałem

Dodano po 5 [minuty]:

spinacz napisał:
    Jak chcesz to posiadam emulatory.
    jak będzie taniej niż na Alledrogo to czemu nie. Nie mam pewności czy układ działa, bo jak nie działa to emulator mi na plaster (kluczyki mam zwykłe - bezpastylkowe) :)
  • #7 20651979
    CD
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Dzień Dobry,

Do kolegi Spinacz zapytanie:

Na który kabelek dać plus żeby zawór przepuścił ropę? (Bo mi trzyma i trzyma, cały czas, uparciuch jeden)
    Czy ten zawór masę dostaje z masy pompy czy tym drugim kabelkiem?
    Czyli jak to działa?
    Jak byś miał chwilę napisać :-) pliss.

Pozdrawiam serdecznie.

ps
    i proszę Cię, nie pisz, że to za proste żeby pisać. Nie każdy jest taki genialny jak Ty.
  • #8 20652051
    spinacz
    Poziom 42  
    I będzie trzymał, jeden to zasilanie drugi komunikacją z immo.

Dodano po 1 [minuty]:

Mas przecież kilka postów wyżej schemat.
  • #9 20652358
    CD
    Poziom 12  
    Ocena: 23

Dzięki, że odpisałeś.

Ten egzemplarz T4 jest już u mnie od kilkunastu lat. (Za 4 lata żółte tablice). Myślałem, że chip w kluczyku, który na co dzień używam, padł ze starości, ale użyłem wszystkich zapasowych kluczyków i cały czas to samo.

Na plaku chodzi aż miło. Wszystkie pięć przewodów od wtrysków poluzowane i na żadnym nie tryska. Paliwko do samej pompy dochodzi, bo zasysałem ustnie.

Nie chcę niszczyć tego elementu na pompie, bo jest to jednak jakieś zabezpieczenie. Dla zabytku lepiej, żeby zostało jak najwięcej z oryginału.

Było tak:
    Zgasł. Pasek pompy luźny. Poluzował się napinacz. Naciągnąłem. I nie pomogło.

Czy ECU może z innych powodów blokować ten zaworek (oprócz gaszenia silnika), czy tylko z powodu immo?

Trudno mi trochę podejrzewać nagle immo, skoro oczy zobaczyły mocno poluzowany pasek od pompy.
    Ale czy może być też tak, że silnik dawał sobie radę na tym poluzowanym pasku, a dopiero, jak coś się pochrzaniło z immo, to mi zgasł? A ja, widząc luźny pasek pompy, uczepiłem się tego, bo to widać. Jednak poszukiwanie awarii immo to już dla mnie wyższa szkoła jazdy. Tu trzeba wiedzy, doświadczenia, wyobraźni... tego gołym okiem nie widać. Może tak, jak zapytałem wyżej, mogą być inne powody zamknięcia zaworu paliwa na pompie, poza problemem z immo. Tego też nie wiem.

Z tym moim VCDS-em nie jestem za blisko, bo nie ma za bardzo potrzeby go używać. Jedynie po wymianie rozrządu dopieścić i tyle.

Raz jeszcze dziękuję za odpowiedź na mój wpis.

ps
    A może pompę w środku szlag trafił i zaworek się normalnie otwiera, paliwo dochodzi, a pompka nie nabija ciśnienia? Jak to wszystko stwierdzić?

Ludzie wykształceni mają łatwiej.
  • REKLAMA
  • #10 20657992
    Adampio
    Poziom 14  
    >>20652051
    Jeśli zaworek jest osloniety obudowa immo to bierzemy młotek i przecinak i pozbywamr się tej obudowy. Wtedy dostrzegamy śrubke/wkret (M4 lub M5) na którą podajemy napięcie. Masa jest przez blok silnika i korpus pompy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sygnał aktywujący zasilanie zaworu paliwa (N109) w mechanicznej pompie wtryskowej silnika VW T4 2.4D z 1995 roku. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym użycie emulatora immobilizera, co może uprościć problem. Inni użytkownicy proponują usunięcie układu immobilizera i pozostawienie zasilania po stacyjce. Pojawiają się również pytania dotyczące działania zaworu oraz możliwości blokady przez ECU. Użytkownik podkreśla, że chce zachować oryginalność elementów zabezpieczających, a także rozważa eksperymentalne podejście do zabezpieczeń antykradzieżowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA