logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkrętarka do 700zł - Makita DDF485Z vs. BOSCH GSR 18V-50

kluczboy 14 Lip 2020 20:50 3834 8
REKLAMA
  • #1 18817473
    kluczboy
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Panowie prośba o poradę. Potrzebuję kupić na prezent dla teścia wiertarko wkrętarkę.
    Wiertarka będzie używana do drobnych remontów, przykręcenie/odkręcenie czegoś.
    Zastanawiam się na poniższymi modelami:
    BOSCH GSR 18V-50
    Link
    Makita DDF485Z lub model mocniejszy: DDF484Z
    Link
    Dzięki za jakieś wskazówki
    ---
    Pozdrawiam
    Raf
  • REKLAMA
  • #2 18817527
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    Za te pieniądze dostaniesz dewalta, posłuży dłużej.
  • REKLAMA
  • #3 18817532
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1668
    Jeśli na prezent dla teścia (a wiadomo, że im dalej z wiekiem, tym siła mniejsza), proponuję wybrać wagowo lżejsze narzędzie. Nie proponuję konkretnej marki, bo teraz wszystko robione jest na jedno kopyto; koła na nowo w tej branży nie wymyślono, ani kosmicznych technologii nie dodano.
    Rozglądać się za innymi narzędziami akumulatorowymi, nie uciekać się do wyboru A czy B... Jest jeszcze C, D, a nawet E.
  • #4 18817540
    kluczboy
    Poziom 10  
    dabu napisał:
    Za te pieniądze dostaniesz dewalta, posłuży dłużej.

Co z Dewalta jest ciekawego ? Ta firma kojarzy mi się z czymś tanim z bazaru :) Nie widziałem nawet tej firmy nigdzie i u nikogo.

Dodano po 3 [minuty]:

clubber84 napisał:
    Jeśli na prezent dla teścia (a wiadomo, że im dalej z wiekiem, tym siła mniejsza), proponuję wybrać wagowo lżejsze narzędzie. Nie proponuję konkretnej marki, bo teraz wszystko robione jest na jedno kopyto; koła na nowo w tej branży nie wymyślono, ani kosmicznych technologii nie dodano.
    Rozglądać się za innymi narzędziami akumulatorowymi, nie uciekać się do wyboru A czy B... Jest jeszcze C, D, a nawet E.

Właśnie się rozglądałem ale w zasadzie to patrzę po markach. Jest tego tak dużo że ciężko coś na szybko wybrać a jutro muszę zamówić by w piątek mieć to w domu.

Jakieś propozycje modeli? Z tego co widzę to wszystko oscyluje w przedziale +-1,5kg ale bez akumulatora.
  • REKLAMA
  • #5 18817558
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 693
    Tu się właśnie mylisz. Dewalt produkuje sprzęt do ciężkich zadań, zaraz po milwauke.
  • #7 18817618
    kluczboy
    Poziom 10  
    Faktycznie dobre opinie ma ten Dewalt :)

Znalazłem coś takiego bez udaru, którego nie może być

DCD791NT
    https://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DCD791NT/

+ do tego jeszce baterię i akumulator muszę dokupić.

Może być? mam nadzieje że będzie lepsze niż egzotyczny Parkside z Lidla który teść chciał kupić :)
  • REKLAMA
  • #8 18817662
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1668
    kluczboy napisał:
    Faktycznie dobre opinie ma ten Dewalt :)

Znalazłem coś takiego bez udaru, którego nie może być

DCD791NT
    https://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DCD791NT/

+ do tego jeszce baterię i akumulator muszę dokupić.

Może być? mam nadzieje że będzie lepsze niż egzotyczny Parkside z Lidla który teść chciał kupić :)

Co ty chcesz od Parkside'a? Solidny sprzęt dla domowych majsterkowiczów, nie profesjonalistów. Ten sprzęt z Lidla całkiem sobie radzi z robotą, jaką będziesz chciał wykonać w swoim domu/mieszkaniu, nie potrzebujesz lepszego. A, że ciężki to sprzęt? Cóż poradzić, kiedyś ludzie też mieli radzieckie sprzęty "gniotsa nie łamiotsa", i dobrze było. 😉
    Jak wcześniej pisałem - nie patrz na markę, tylko bierz najlżejsze - teść i jego ręka ci za to podziękuje.
  • #9 18817690
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    kluczboy napisał:
    mam nadzieje że będzie lepsze niż egzotyczny Parkside z Lidla który teść chciał kupić

Jedynymi wadami Parkside jest brak łatwego dostępu do części zamiennych i za mała walizka - brak miejsca na akcesoria.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór wiertarko-wkrętarki do 700 zł na prezent dla teścia, z uwagi na jej zastosowanie w drobnych remontach. Użytkownik rozważał modele BOSCH GSR 18V-50 oraz Makita DDF485Z, a także mocniejszy model DDF484Z. Uczestnicy forum sugerowali również rozważenie narzędzi marki Dewalt, podkreślając ich trwałość i jakość, mimo początkowych wątpliwości co do tej marki. Wskazano na znaczenie wagi narzędzia, zwłaszcza dla starszych użytkowników, oraz na to, że Parkside, choć tańszy, może być wystarczający dla domowych majsterkowiczów. Zwrócono uwagę na ograniczenia Parkside, takie jak dostępność części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA