logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC Smart III generacji kalibracja serwisowa...

jgarbien 07 Paź 2005 15:10 26285 12
  • #1 1880216
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Ten plik opisuje jak dokonać kalibracji UPS APC Smart III generacji czyli produkcja po bodajże 1995 roku.
    Kalibracja odbywa się przez zmianę parametrów rejestru w trybie programowania za pomocą Hyperterminalu.
    Sprawdzone dodatkowo:
    Kalibracja działa również w przypadku Back-UPS Pro 650 produkcja po 1999
    Plik PDF zawiera w "nie chrześcijańskim" języku opis pozostałych komend.

Strona Link zawiera dodatkowe opisy rejestrów, kalibracji starszych modeli, zawartość eepromów itd. kompendium
    Okazuje się, że istnieją przypadki kiedy UPS pokazuje podtrzymanie wielkosci kilkunastu godzin (po skasowaniu eproma ctrl+Y ! nie polecam niedoświadczonym!) wiec czas ten zalezy rowniez od innych czynnikow lub zapamietanej charakterystyki? Jest jeszcze kilka parametrow ktorych nie ma na tej liscie i nie rozgryzłem ich...

Co do nieprawidłowego napięcia podczas ładowania - smarty III generacji(metoda zbadana i sprawdzona): równolegle do R118 wlutujemy 2.2Mohma (rezystor precyzyjny - tolerancja!) celem otrzymania ok. 69K (pomniejszamy z ok. 72K) i napięcia spada z 28,3V do 27,3V przy naładowanych na 100% akumulatorach! i mozna ustawić wartość rejestru (klawisz B).

Edit: 08 Lis 2005 11:11
    Źle już mi się pisze w górnym poście, mało miejsca.
    UWAGA: Obniżenie napięcia ładowania pniżej 2,3V spowoduje wolne ładowanie akumulatorów zwłaszcza w końcowej fazie od 94 do 100%...
    Załączniki:
    • sucomm.zip (179.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kalibracja APC.zip (1.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2155675
    Gadus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Autor ma 100% rację, że jest to najprostszy sposób zmniejszenia napięcia ładowania akumulatorów bo same zmiany napięcia w rejestrze UPS-a nic nie dają.
    U mnie to napięcie wynosiło ok 28,1V, a po przylutowaniu rezystora wynosi ok. 27,4V.
    Pozdrawiam
  • #3 2158996
    egonek
    Poziom 11  
    Gadus napisał:
    Witam
    Autor ma 100% rację, że jest to najprostszy sposób zmniejszenia napięcia ładowania akumulatorów bo same zmiany napięcia w rejestrze UPS`a nic nie dają. [...]

To zastanawiam się po co są te nastawy :?: Trochę byłoby to bez sensu... Jakiś serwisant APC gdzieś na forum zapewniał, że napięcie ładowania też da się zmieniać tylko nie chciał zdradzić jak i "zapraszał do siebie"... Zacznę to "rozgryzać" jutro lub pojutrze, jak kurier dostarczy mi mojego "nowego" Smarta 1400 (z Allegro) :D

Trochę zabawy z tym będzie bo mam 2 akumulatory 12V/105Ah :D

A czy kombinował ktoś coś z maksymalnym prądem ładowania? Nie wiem jeszcze jaki ma Smart 1400 ale tak na logikę to chyba nie więcej niż 3-4A (zważywszy na pojemność oryginalnych akumulatorów). Jeśli da się to jakoś zmienić to jaka jest bezpieczna granica? Chociaż w moim pewnie przypadku żadna bezpieczna granica nie będzie zadowalająca - pewnie będę musiał zmienić jakiś tranzystor na mocniejszy i ew. zweryfikować moc strat...

Pzdr
  • #4 2167444
    Gadus
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jeśli rozgryziesz gdzie w rejestrze są komendy odpowiedzialne za napięcie ładowania i prąd to podziel się tą wiedzą, a Ja przeróbki dokonałem w Smarcie 700.
    Pozdrawiam
  • #5 2178201
    egonek
    Poziom 11  
    Gadus napisał:
    Jeśli "rozgryziesz" gdzie w rejestrze są komendy odpowiedzialne za napięcie ładowania i prąd to podziel się tą wiedzą.

Ja przeróbki dokonałem w Smarcie 700.

Pozdrawiam

Bardzo ciekawa sprawa - okazało się że UPS który przyszedł ma napięcie buforujące aku 27.3V (zmierzone multimetrem, nie ma żadnego śladu przelutowania rezystora R118/119!!!). Biorąc pod uwagę że w tym UPS'ie są rezystory o tolerancji 1% świadczyłoby to o tym że jednak da się jakoś zmieniać to napięcie :) Próbowałem coś znaleźć na ten temat w sieci ale jakoś dziwnie - albo nikt na świecie jeszcze tego nie rozpracował (poza APC, of course) albo ludzie z APC to jakaś mafia zastraszająca każdego kto śmiał choć na chwilę te informacje udostępnić :D Mi akurat to napięcie buforujące odpowiada w 100% więc pewnie za parę dni dam sobie z tym spokój...

Prąd ładowania wynosi 4.8A więc "od biedy" może być - w sumie jest bardzo bliski zalecanemu przez producentów akumulatorów minimum (0.05C) więc prawdopodobnie obejdzie się bez lutowania... ;)

Obecnie mam poważniejszy problem - na wspomnianych wcześniej przeze mnie aku UPS chodzi ok 4 godziny na 50% obciążenia. Niestety, nawet po ustawieniu w trybie "PROG" REJESTRU 0 = FF przewidywany czas podtrzymania nie odpowiada rzeczywistemu (przewidywany jest znacznie krótszy) co skutkuje np automatycznym wyłączeniem komputera przez PowerChute po niecałych 2 godz i błędnym działaniem wskażnika stanu baterii. MOJE PYTANIE - czy udało się komuś uzyskać w Smart 1400 prawidłowy "RunTime" przy znacznie zwiększonej pojemności akumulatorów (u mnie 105Ah)?
  • #6 2186734
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Aby ustawić rzeczywisty RunTime musisz dokonac kalibracji UPS-a w PowerChute przy podłączonym obciążeniu, które ma pracować z tym UPS-em. Oczywiście najpierw AKU muszą być naładowane w 100%. Natomiast jeśli chodzi o napięcie ładowania AKU przez UPS to wartości, które podał mi serwis APC powinny się zawierać w przedziale 27,6V do 27,9V.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • #7 2187346
    egonek
    Poziom 11  
    Kazik napisał:
    Aby ustawic rzeczywisty RunTime musisz dokonac kalibracji UPS-a w PowerChute przy podlaczonym obciazeniu, ktore ma pracowac z tym UPS-em. Oczywiscie najpierw AKU musza byc naladowane w 100%.

Hmm - jak zapuściłem kalibrację (ok 50% obciążenia) to w pewnym momencie (po niecałych 2 godz) zaczął mi się zamykać system (napięcie na aku wynosiło wtedy ok 23,6V :roll:) - po zamknieciu systemu w ciagu niecałej minuty wyłączył się UPS. Kalibracja w ten sposób została przerwana :( Problem w tym że jak potem ręcznie odpaliłem UPS-a to chodził jeszcze przez ponad 2 godziny na tym samym obciążeniu (ok 50%) po czym wyłączył się przy bardziej już sensownym napięciu na aku - ok 21V. Wygląda to tak jakby kalibracja się wywalała po nadzwyczaj długim czasie podtrzymania :|

Kazik napisał:
    Natomiast jesli chodzi o napiecie ladowania AKU przez UPS to wartosci, które podal mi serwis APC powinny sie zawierac w przedziale 27,6V do 27,9V

Tu bym się kłócił - moim zdaniem napięcie powinno się zawierać w przedziale zalecanym dla akumulatora, bo UPS-owi raczej nie zaszkodzi niewielka zmiana. Dla akumulatorów EnerSys PowerSafe 12V105F (, które posiadam) zalecane jest 2,28V/ogn przy 20'C czyli 27,36V dla 2 monobloków 12V, a jako ciekawostkę dodam że firma Oerlikon (np AKU 12CP100) zaleca nawet 2,25V/ogn przy 20'C co dla 2 monobloków 12V daje 27V. Napięcia te są warunkiem osiągnięcia projektowanej trwałości (15 lat w przypadku 12V105F i 12 lat w przypadku 12CP100). Akurat mój egzemplarz daje 27.3V więc ominęło mnie grzebanie w elektronice :)

W obecniej sytuacji gdy komplet w/w akumulatorów jest ponad 5 razy droższy od APC Smart 1400 (z Allegro) nie będę się przejmował zaleceniami serwisu APC.
  • #8 2189435
    Kazik
    Spec od drukarek
    1.) Jeśli masz problemy z uzyskaniem właściwego RunTime'u - być może Twój UPS ma walniętą logikę, i to się, niestety zdarza.

2.) Wartości napięć ładujących AKU podaję na podstawie zaleceń APC, poza tym weź pod uwagę, że co producent AKU to inne charakterystyki ładowania i rozładowania.

Ja się stosuję do tych zasad i nie zauważyłem skrócenia czasu życia wymienianych akumulatorów. Poza tym czas "życia" UPS-a firmy APC to jest ok. 8 lat (jedna wymiana AKU) - po tym okresie APC nie gwarantuje bezpiecznej pracy urządzenia - to jest informacja nieoficjalna, a na piśmie nie chcieli mi się do tego przyznać...
  • #9 2189479
    egonek
    Poziom 11  
    Kazik napisał:
    1) Jeśli masz problemy z uzyskaniem właściwego RunTime'u - być może Twój UPS ma walniętą logikę, i to się, niestety, zdarza.

Wątpię - zwróć uwagę, że stosuję ponad 5 razy większą pojemność AKU niż fabrycznie stosowane w Smart 1400. Dostałem już info na PW od różnych osób, że nie da się tego zrobić bez przeprogramowania ee-promu zewnętrznym programatorem (niestety bez szczegółów).

Niestety u mnie taka zabawa odpada, nie mam odpowiedniego zaplecza technicznego i doświadczenia w tym temacie. Podobno realne możliwości programowego skalibrowania większych AKU w Smartach 1400 sięgają 30-40Ah :(

Jak nie uda mi się tego zrobić to kupię jakiegoś PowerWare serii 51xx - trochę miałem z nimi do czynienia i tam nie było takich problemów (nie ma tam czegoś takiego jak kalibracja baterii, a wskaźnik pokazuje dobrze nawet przy znacznie zwiększonej pojemności AKU).
  • #10 2195774
    Kazik
    Spec od drukarek
    Faktycznie, nie zwróciłem uwagi na podaną przez Ciebie pojemność AKU... to zmienia postać rzeczy. Jeśli chodzi o zmianę charakterystyki ładowania, pytałem kiedyś gościa z CSS-u (autoryzacja APC) jak oni sobie z tym radzą, powiedział, że empirycznie dobierali wartości bo im APC nie dało oprogramowania serwisowego i czasem AKU padały po miesiącu, a czasem eksplodowały w trakcie pierwszego ładowania :D

Osobiście nie podjąłbym się takiej przeróbki - widziałem już "płonące" UPS-y - nic przyjemnego. Poza tym nie wiem czy "logika" tego Smarta będzie w stanie obliczyć czas podtrzymania przy takiej pojemności - to jest 10 razy więcej niż te, które siedzą fabrycznie. I może stąd masz głupie wskazania z UPS-a - ma za krótki rejestr na taki RunTime :D
  • #11 2196634
    egonek
    Poziom 11  
    Kazik napisał:
    [...]Jeśli chodzi o zmianę ch-ki ładowania, pytałem kiedyś gościa z CSS-u (autoryzacja APC) jak oni sobie z tym radzą, powiedział że empirycznie dobierali wartości bo im APC nie dało oprogramowania serwisowego i czasem aku padały po miesiącu a czasem eksplodowały w trakcie pierwszego ładowania :D

...i oddaj tu człowieku UPS'a do autoryzowanego serwisu... No comments

Kazik napisał:
    [...] nie wiem czy "logika" tego Smarta będzie w stanie obliczyć czas podtrzymania przy takiej pojemności - to jest 10 razy więcej niż te, które siedzą fabrycznie :) I może stąd masz głupie wskazania z UPSa - ma za krótki rejestr na taki RunTime :D

Tak sobie myślałem jakby pokombinować coś z firmware od SU1000XL. Wszystkie wersje XL mają możliwość ustawienia dodatkowego parametru jakim jest ilość ZEWNĘTRZNYCH zestawów bateryjnych (u mnie w PowerChute opcja ta jest na szaro - niedostępna). Dzięki temu UPSy te są fabrycznie przystosowane do pokazywania czasu podtrzymania rzędu nawet kilkunastu godzin!!! Więcej info:
    http://sturgeon.apcc.com/techref.nsf/partnum/990-7022B/$FILE/D7022B2Pol.pdf
    Firmware od SU1400XL się chyba nie nada bo UPS ten jest już o dziwo na 48V :roll:. Chociaż - no tak, TO MOŻE MIEĆ SENS :) Prawdopodobnie SU1400 nie różni się sprzętowo od SU1000XL. Jak testowałem SU1400 na maksymalnym obciążeniu (to było ok. 900W, obc. rezystancyjne) to po ok 15-20 min. trafo zaczął nadawać otoczeniu specyficzną woń ;) więc test przerwałem. Wniosek - nie jest przystosowany do takiego obciążenia na dłuższą metę. Ale zmiana specyfikacji technicznej z 1400VA na 1000VA pewnie rozwiązuje ten problem - i dlatego największy XL na 24V ma 1000VA, a nie różni się niczym od SU1400 :)

Być może wystarczyłoby po prostu wgrać firmware od SU1000XL bez żadnych modyfikacji (i prawdopodobnie O TO CHODZIŁO z tym kombinowaniem w eepromie). A że moc się zmniejszy - to nic, i tak nie wytrzymałby dłuższej pracy z maksymalnym obciążeniem. Problem w tym że nie mam firmware od SU1000XL ani dostępu do żadnego XL - jakby ktoś miał to chętnie przećwiczę to na swoim UPSie :D (o ile uda się nam ustalić że PCB się za bardzo nie różni). Okazało się że kumpel zna się dobrze na programowaniu różnych kości i ew. wspomoże mnie technicznie
  • #12 2206875
    Kazik
    Spec od drukarek
    Cytat:
    ...i oddaj tu człowieku UPS'a do autoryzowanego serwisu... No comments

... to było jakieś 8 lat temu - znam osobiście faceta, który przysłowiowe "zęby zjadł" na serwisie UPS-ów APC i bez żadnych wątpliwości oddaję mu cięższe przypadki.

Cytat:
    Być może wystarczyłoby po prostu wgrać firmware od SU1000XL bez żadnych modyfikacji

Przy takich experymentach polecam zweryfikować gaśnicę ;) A tak poważnie to bez dogłębnej znajomości tematu nie radziłbym podchodzić do podmiany firmware'u. Część oprogramowania siedzi w procku a część w NVRAM i to może powodować poważne problemy - nie mniej życzę powodzenia.
  • #13 2208563
    egonek
    Poziom 11  
    Kazik napisał:
    Przy takich eksperymentach polecam zweryfikować gaśnicę ;) A tak poważnie to bez dogłębnej znajomości tematu nie radziłbym podchodzić do podmiany firmware'u. Część oprogramowania siedzi w procesorze, a część w NVRAM i to może powodować poważne problemy - niemniej życzę powodzenia.

Nie, no oczywiście - tak na serio to podjąłbym się tego tylko wtedy gdy rzeczywiście potwierdziłaby się moja teoria że oba UPS-y mają identyczną płytkę (, a SU1000XL nigdy na oczy nie widziałem więc mogę tylko filozofować). Poza tym chyba sobie w ogóle daruję dalszą zabawę bo mój UPS po kolejnej zabawie w "ile pociągnę" chyba się "nauczył" czegoś nowego.

Za pierwszym razem system został automatycznie zamknięty po czasie wyliczonym dla oryginalnych akumulatorów (więc posiadanie większych trochę mijało się z celem) - tym razem wskaźnik zatrzymał się na bardzo długo na 1 kresce (, a w PowerChute na 10-11 minutach runtime), a dopiero pod koniec przyspieszył i system został zamknięty dopiero kiedy rzeczywiście akumulatory były bliskie rozładowania (ok 21,5V - napięcia na poszczególnych AKU wynosiły 10,7V i 10,8V więc UPS wybrał całkiem "mądry" moment.

Co prawda po naładowaniu PowerChute nadal pokazuje głupoty bo w rzeczywistości czas jest znacznie dłuższy, ale przy rozładowaniu im bliżej końca tym wyliczony RunTime maleje wolniej i w sumie efekt mnie nawet satysfakcjonuje :) Po prostu posiadanie większych AKU nabrało znowu sensu, a że PowerChute źle pokazuje - pal licho...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kalibracji UPS-ów APC Smart III generacji (produkowanych po 1995 roku) oraz modeli Back-UPS Pro 650 (po 1999 roku). Kalibracja odbywa się poprzez zmianę parametrów rejestru w trybie programowania za pomocą Hyperterminalu. Wskazano, że zmiana napięcia ładowania akumulatorów poprzez rejestry UPS-a jest nieskuteczna, natomiast skuteczne jest wlutowanie precyzyjnego rezystora 2,2 MΩ równolegle do rezystora R118, co obniża napięcie ładowania z około 28,1 V do 27,4 V. Prąd ładowania w modelach Smart wynosi około 4,8 A, co jest zbliżone do minimalnych zaleceń producentów akumulatorów. Poruszono problem nieprawidłowego wskazywania czasu podtrzymania (runtime) przez UPS, zwłaszcza przy zastosowaniu akumulatorów o pojemności znacznie większej niż fabryczna, co może wynikać z ograniczeń oprogramowania i pamięci EEPROM. Wspomniano o próbach modyfikacji firmware’u, np. z modeli SU1000XL, które obsługują zewnętrzne zestawy bateryjne i dłuższy czas podtrzymania, jednak takie ingerencje są ryzykowne i wymagają zaawansowanej wiedzy. Zalecane jest kalibrowanie UPS-a w oprogramowaniu PowerChute przy podłączonym obciążeniu i w pełni naładowanych akumulatorach. Wskazano również, że różni producenci akumulatorów mają różne charakterystyki ładowania, a zalecane napięcie ładowania dla dwóch akumulatorów 12V wynosi około 27–27,9 V. Wymiana akumulatorów i modyfikacje UPS-a powinny być wykonywane ostrożnie, z uwzględnieniem bezpieczeństwa i specyfiki urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA