logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APC Smart UPS 420 (SU420INET) - jak samodzielnie skalibrować baterię?

Holy 19 Lip 2007 10:21 6266 2
  • #1 4094561
    Holy

Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam.
    Chciałem przedstawić problem, który zdaje się być dosyć często spotykany wśród posiadaczy niektórych modeli UPSów.
    Kupiłem ostatnio używany zasilacz bez ogniwa, oczywiście nie chcąc przepłacać kupiłem EUROPOWERa 12V/ 9Ah i zaczęły się problemy. Akumulator ładuje się do ok. 14.5V i wskazuje stopień naładowania 100%.
    Po czym po pierwszym autoteście poziom naładowania spada do 0%, a napięcie do ok. 12.5V.
    O ile do napięcia nie mam zastrzeżeń, to niestety wskaźnik poziomu działa nieprawidłowo.
    Skutkuje to tym, że podczas zaniku zasilania UPS momentalnie hibernuje system.
    Kalibracja czasu pracy "Runtime Calibration" nic w tym momencie nie daje i niestety potrzebna jest kalibracja serwisowa.
    Usługa taka w APC kosztuje ok. 100zł, a polega na podpięciu kabla i wciśnięciu paru przycisków.
    Moje pytanie jest takie. Czy ktoś może ma taki soft?
    Ewentualnie może ktoś ma wykalibrowaną 420-stkę i chce się podzielić wsadem EEPROMu? :)
    Konto firmowe:
    HOLTECH
    Fabryczna 18 lok. U6, Białystok, 15-483 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.holtech.eu
  • #2 4096078
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Według informacji zawartych tu na Elektrodzie przy w pełni naładowanych akumulatorach i obciążeniu UPS-a powyżej 30% mocy nominalnej (np. żarówką). Następnie pozostawić UPS do samoczynnego wyłączenia i potem podłączyć zasilanie i poczekać na pełne naładowanie akumulatora (i tu jedni piszą iż nie należy odłączać obciążenia, inni że nie ma to znaczenia). UPS powinien się na nowo skalibrować.
  • #3 4096108
    Holy

Poziom 14  
    Ocena: 6
    Ten trick już znam, ale nic on nie daje. Zaraz po włączeniu przetwornicy (jakieś 5s) następuje spadek naładowania do 0%. Potem UPS pracuje, ale nie następuje jego kalibracja. W serwisie APC powiedziano mi, że niezbędna jest kalibracja serwisowa. Zacząłem się grzebać w EEPROMie i póki co rezultaty są obiecujące. Jak naładuję baterie do 100% sprawdzę jak działa UPS i napiszę kolejny post. Jeśli będzie działać zamieszczę zmodyfikowany przeze mnie wsad.
    A efekt rozkalibrowania bierze się z używania starych ogniw. W przypadku pojawienia się ostrzeżenia BAD BATTERY należy bezzwłocznie wymienić ogniwo.

Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

Problem rozwiązany. Wystarczyło odpowiednio pogrzebać w EEPROMie. Typ kości to 93C66, a wsad można pobrać z załącznika do wiadomości. Zaprogramować, włączyć UPS i pozwolić na naładowanie baterii do 100%, następnie przeprowadzić kalibrację (BATTERY RUNTIME CALIBRATION). Zamykam temat.

PS. Soft do podstawowej obsługi i kalibracji można pobrać ze strony: http://www.apcupsd.org/ lub najzwyczajniej użyć HyperTerminala (2400bps, 8 bitów, 1 bit stopu, bez kontroli przepływu).
    Załączniki:
    • SU420.BIN (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    HOLTECH
    Fabryczna 18 lok. U6, Białystok, 15-483 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.holtech.eu
REKLAMA