logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie ma prądu w gniazdkach ale jest światło

PiotrekGG23 20 Lip 2020 13:44 31461 12
REKLAMA
  • #1 18827680
    PiotrekGG23
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Witam,
    mam taki problem iż w domu po podłączenia pistoletu na klej do gniazdka , chodził 15min po czym coś strzeliło i poszedł dym .Po 5 minutach zorientować się ze wywaliło mi prąd z gniazdek w połowie domu ale wszędzie jest światło wiec poszłem zobaczyć korki ale wszystkie były w gorze (włączone) wiec sprawdziłem napięcie w gniazdkach sprawnych i tych nie działających w tych sprawnych jest +/- 234v a w drugich nic nie wykazało.
    Nie wiem co mam robić ktoś coś się orientuje co to możne być i ile kosztować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18827691
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    PiotrekGG23 napisał:
    Nie wiem co mam robić ktoś coś się orientuje co to możne być i ile kosztować?

Zabezpieczenie przedlicznikowe?
  • #3 18827705
    PiotrekGG23
    Poziom 6  
    można jakoś prościej wytłumaczy ? Bo jest zielony w tych klockach .
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18827706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18827709
    PiotrekGG23
    Poziom 6  
    strzeliło w pistolecie na klej i dym tez z pistoletu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18827715
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    PiotrekGG23 napisał:
    można jakoś prościej wytłumaczy ?

Znaczy się, że przed zabezpieczeniami w domu/mieszkaniu masz jeszcze kolejne dalej w stronę licznika. Na przykład w skrzynce przed domem.
  • #7 18827720
    PiotrekGG23
    Poziom 6  
    tak zgadza się ale ten tez jest w górze

Dodano po 20 [minuty]:

no mam i tez jest w górze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18827876
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Coś się rozłączyło pomiędzy bezpiecznikami a gniazdkami. Mógł przepalić się przewód w ścianie lub rozłączyło się połączenie kabli.
    Musisz sprawdzać kolejno połączenia idąc od bezpiecznika do uszkodzonego gniazdka.
    Pokaż jeszcze zdjęcie tych bezpieczników.
  • Pomocny post
    #9 18827883
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    Wiesz jak masz rozprowadzony prąd w domu?
    Ja bym zaczął od zrobienia bezpieczników "do dołu", a następnie "do góry".
    Wyłączyć i włączyć.
    Później sprawdzić, czy za nimi jest prąd, nie tylko że ich wajchy są w górze.
    A później... później już trzeba wiedzieć, jak i którędy idą przewody z tych bezpieczników do niedziałających gniazdek, bo jak wyżej ktoś napisał, mogło upalić gdzieś przewody, lub jak u mojego kolegi, były luźno skręcone, bardzo luźno :| i znowu kontaktowały po magicznym szturchnięciu kijem od szczotki :)
    Długo nie było chętnego do "naprawy", bo to puszka w starej kamienicy, na wysokości 3,5 m :?:
    Uprawnienia trza mieć na pracę z prądem na wysokościach :)
  • #10 18827922
    PiotrekGG23
    Poziom 6  
    Czyli jednym zdaniem dzwonić po elektryka.
    Ktoś wie ile taka przyjemność może kosztować ?
  • Pomocny post
    #11 18827929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 18827979
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Zwróć uwagę, że w gniazdku są 2 przewody robocze: fazowy i neutralny. Aby prąd mógł płynąć muszą być sprawne oba. Jednak jeżeli uszkodził się (przerwała się ciągłość) przewodu neutralnego, a przewód fazowy jest sprawny - co jest dosyć częstym problemem - to na przewodzie fazowym jest nadal wysokie napięcie.

Co prawda urządzenie nie będzie na takich przewodach pracować, ale człowieka może nadal porazić. Jest to niebezpieczna sytuacja, ponieważ skoro urządzenia nie działają, to ktoś może sobie pomyśleć że nie ma w gniazdkach napięcia.
  • #13 18828090
    PiotrekGG23
    Poziom 6  
    zadzwoniłem po elektryka

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem prądu w gniazdkach po podłączeniu pistoletu na klej, który wydzielił dym i przestał działać. Pomimo że w innych częściach domu jest światło, niektóre gniazdka nie działają. Użytkownik sprawdził napięcie, które wynosiło 234V w sprawnych gniazdkach, a w uszkodzonych nie wykazało nic. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że mogło dojść do uszkodzenia przewodu między gniazdkami lub problemu z zabezpieczeniami przedlicznikowymi. Wskazano na konieczność sprawdzenia połączeń elektrycznych oraz ewentualne wezwanie elektryka do naprawy. Użytkownik zdecydował się na pomoc elektryka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA