Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alfa Romeo mito - Skąd wziąć 12v po stacyjce?

koli84 21 Jul 2020 17:06 549 8
    koli84
    Level 14  
    Witam, jestem na etapie instalacji nie fabrycznego radia w MiTo. I mam problem skąd wziąć 12v po stacyjce, nie mogę zlokalizować takiego bezpiecznika wewnatrz autka. Jedyne co przychodzi mi teraz do głowy to wpięcie się "na pająka" w zapalniczkę, jednak wolałbym bym założyć baypass w bezpiecznik aby nie ingerować w instalacje auta. Problem jest w tym że bezpiecznik od zapalniczki jest pod maską. Ma ktoś jakiś pomysł z którego bezpiecznika w środku mógłbym to wyciągnąć? W ostateczności wepnę w zapalniczkę w tunelu środkowym, jednak tak jak napisałem, wolałbym to zrobić bezinwazyjnie.

Z góry dzięki za pomoc,
    Pozdrawiam
    badboy84
    Level 43  
    Są takie ustrojstwa wpinane w skrzynkę bezpieczników używane do podłączenia np wideorejestratora na stałe.
    Alfa Romeo mito - Skąd wziąć 12v po stacyjce?
    koli84
    Level 14  
    Wiem, posiadam i chce wykorzystać. Tylko problem jest taki jak napisałem powyżej, bezpiecznik zapalniczki jest pod maską, a moje pytanie jest z którego bezpiecznika w środku to wyciągnąć?
    Dodam jeszcze że radio zakupiłem z emulatorem Canbus, i niby wszystko działa na po podpięciu, jednak co kilka przekręcen kluczyka na zapłon radio nie daje oznak życia, jedyne co pomaga to albo wyjecie radia i wypięcie i ponowne wpięcie kostki, lub zdjęcie klem z akumulatora. I tak w kółko, działa kilka razy i sytuacja się powtarza. Byłem u elektryka i potwierdził ze to problem braku 12v po zapłonie w fabrycznej instalacji i że to częsta przypadłość z emulatorami canbus, pomaga właśnie pociągnięcie tego osobno bezpośrednio do radia. Nawet chciałem aby mi to zrobił, jednak odesłał mnie z kwitkiem zapraszając w przyszłym tygodniu. Nawet poczekałbym, wolałbym zapłacić i mieć zrobione jak należy, jednak wakacje, wyjazd, urlop i czas goni:) a bez radia trochę smutno jechać 600km :)
    abart64
    Level 32  
    Nie ma w skrzynce wewnętrznej bezpiecznika po zapłonie czy nie wiesz jak go znaleźć?
    Weź próbnik napięcia, przekręć kluczyk i sprawdź na którym jest napięcie i czy ginie po wyłączeniu kluczyka.
    koli84
    Level 14  
    Znaleźć taki to nie będzie problem, chodzi ma aby to wszystko wytrzymało i coś nie poszło z dymem. Bezpiecznik zapalniczki jest o ile dobrze kojarzę 20A i jest odpowiedzialny tylko za zapalniczkę, a wszystkie w środku są mniejsze i odpowiadają najczęściej za kilka rzeczy. Chcę to zrobić tak jak ma być, dlatego myślałem że pomoże ktoś kto przerabiał już ten temat. Dodam że bezpiecznik w radiu to 10A, więc według mojego toku myślenia nie bez znaczenia jest gdzie się wepnę. Przerabiał ktoś podobny temat i ma doświadczenie gdzie się najbezpieczniej wpiąć?
    robarek
    Level 24  
    Ty widzę jak panienka: chciałabym a boję się! :)

Moderated By CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

koli84
    Level 14  
    I co w związku z tym? Jest tam jakiś ukryty bezpiecznik zapalniczki w kabinie? Chyba nie, więc po co ta odpowiedź?

Moderated By CameR:

Reg. 3.1.17. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

CameR

Moderator of Vehicle Security
    koli84 wrote:
    I co w związku z tym?

Dostałeś opis bezpieczników w skrzynkach bezpiecznikowych Twojego samochodu.
    To nie jest forum użytkowników Alfa Romeo Mito !
    Musisz się trochę zaangażować, jeżeli chcesz podłączyć radio samodzielnie.
    Użyj probówki z żarówką oraz opisu z linku i sprawdź na których bezpiecznikach pojawia się napięcie po "przekręceniu stacyjki w poz. zapłon".
    Sprawdź na opisie bezpieczników - jakie obwody są zabezpieczone danym bezpiecznikiem.

Albo sam wyciągniesz wnioski albo napisz kolejnego posta i podaj numery bezpieczników na których pojawia się +12V w "pozycji zapłon".
    Ktoś wtedy zweryfikuje Twoją informacje i poda Ci gdzie podłączyć radio (po zapłonie).