logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa Romeo MiTo - gdzie znaleźć bezpiecznik 12V w kabinie?

koli84 21 Lip 2020 17:06 1665 8
  • #1 18829888
    koli84
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam, jestem na etapie instalacji nie fabrycznego radia w MiTo. I mam problem skąd wziąć 12v po stacyjce, nie mogę zlokalizować takiego bezpiecznika wewnatrz autka. Jedyne co przychodzi mi teraz do głowy to wpięcie się "na pająka" w zapalniczkę, jednak wolałbym bym założyć baypass w bezpiecznik aby nie ingerować w instalacje auta. Problem jest w tym że bezpiecznik od zapalniczki jest pod maską. Ma ktoś jakiś pomysł z którego bezpiecznika w środku mógłbym to wyciągnąć? W ostateczności wepnę w zapalniczkę w tunelu środkowym, jednak tak jak napisałem, wolałbym to zrobić bezinwazyjnie.

Z góry dzięki za pomoc,
    Pozdrawiam
  • #2 18829936
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Są takie ustrojstwa wpinane w skrzynkę bezpieczników używane do podłączenia np wideorejestratora na stałe.
    Alfa Romeo MiTo - gdzie znaleźć bezpiecznik 12V w kabinie?
  • #3 18829950
    koli84
    Poziom 14  
    Wiem, posiadam i chce wykorzystać. Tylko problem jest taki jak napisałem powyżej, bezpiecznik zapalniczki jest pod maską, a moje pytanie jest z którego bezpiecznika w środku to wyciągnąć?
    Dodam jeszcze że radio zakupiłem z emulatorem Canbus, i niby wszystko działa na po podpięciu, jednak co kilka przekręcen kluczyka na zapłon radio nie daje oznak życia, jedyne co pomaga to albo wyjecie radia i wypięcie i ponowne wpięcie kostki, lub zdjęcie klem z akumulatora. I tak w kółko, działa kilka razy i sytuacja się powtarza. Byłem u elektryka i potwierdził ze to problem braku 12v po zapłonie w fabrycznej instalacji i że to częsta przypadłość z emulatorami canbus, pomaga właśnie pociągnięcie tego osobno bezpośrednio do radia. Nawet chciałem aby mi to zrobił, jednak odesłał mnie z kwitkiem zapraszając w przyszłym tygodniu. Nawet poczekałbym, wolałbym zapłacić i mieć zrobione jak należy, jednak wakacje, wyjazd, urlop i czas goni:) a bez radia trochę smutno jechać 600km :)
  • #4 18829987
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    Nie ma w skrzynce wewnętrznej bezpiecznika po zapłonie czy nie wiesz jak go znaleźć?
    Weź próbnik napięcia, przekręć kluczyk i sprawdź na którym jest napięcie i czy ginie po wyłączeniu kluczyka.
  • #5 18829996
    koli84
    Poziom 14  
    Znaleźć taki to nie będzie problem, chodzi ma aby to wszystko wytrzymało i coś nie poszło z dymem. Bezpiecznik zapalniczki jest o ile dobrze kojarzę 20A i jest odpowiedzialny tylko za zapalniczkę, a wszystkie w środku są mniejsze i odpowiadają najczęściej za kilka rzeczy. Chcę to zrobić tak jak ma być, dlatego myślałem że pomoże ktoś kto przerabiał już ten temat. Dodam że bezpiecznik w radiu to 10A, więc według mojego toku myślenia nie bez znaczenia jest gdzie się wepnę. Przerabiał ktoś podobny temat i ma doświadczenie gdzie się najbezpieczniej wpiąć?
  • #6 18830257
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Ty widzę jak panienka: chciałabym a boję się! :)

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #8 18830532
    koli84
    Poziom 14  
    I co w związku z tym? Jest tam jakiś ukryty bezpiecznik zapalniczki w kabinie? Chyba nie, więc po co ta odpowiedź?

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.17. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

• #9 18831293
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    koli84 napisał:
    I co w związku z tym?

Dostałeś opis bezpieczników w skrzynkach bezpiecznikowych Twojego samochodu.
    To nie jest forum użytkowników Alfa Romeo Mito !
    Musisz się trochę zaangażować, jeżeli chcesz podłączyć radio samodzielnie.
    Użyj probówki z żarówką oraz opisu z linku i sprawdź na których bezpiecznikach pojawia się napięcie po "przekręceniu stacyjki w poz. zapłon".
    Sprawdź na opisie bezpieczników - jakie obwody są zabezpieczone danym bezpiecznikiem.

Albo sam wyciągniesz wnioski albo napisz kolejnego posta i podaj numery bezpieczników na których pojawia się +12V w "pozycji zapłon".
    Ktoś wtedy zweryfikuje Twoją informacje i poda Ci gdzie podłączyć radio (po zapłonie).
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie radia niefabrycznego w Alfa Romeo MiTo, zwracając uwagę na problem z lokalizacją bezpiecznika 12V po stacyjce w kabinie. Zauważa, że bezpiecznik od zapalniczki znajduje się pod maską, co utrudnia bezinwazyjne podłączenie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie próbników napięcia do identyfikacji odpowiednich bezpieczników wewnętrznych oraz podłączenie radia do bezpieczników, które mają napięcie po przekręceniu kluczyka. Wskazują również na możliwość użycia adapterów do podłączenia urządzeń, takich jak wideorejestratory, w skrzynce bezpieczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA