logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips F2213-Tuner - Zanikający sygnał UKF po podłączeniu anteny

ARASOBOLEK 07 Paź 2005 20:22 1485 6
  • #1 1880956
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Mam problem zakupiłem niedawno zestaw Philipsa deck,wzmacniacz i tuner, z tym ostatnim mam problem gdyż po dołączeniu anteny i ustawieniu na właściwą stacje.......sygnał ginie, nie ginie nagle tylko to jest proces trwający jakieś 2min. na początku skala składająca sie z 5 LED świeci cała następnie jedna po drugiej powoli goaśnie. Np dziś rano właczyłem było 5 LED-ów ale gdy zanikł sygnał wyłączyłem tuner i odczekałem jakąś godzinke i ponownie uruchomiłem wskaźnik pokazywał 3LED-y..... i oczywiście nie trzymał tego pasma ....powoli zanikał sygnał.Jeśli chodzi o głowiece to jest zasilana ok 16V. Napięcie warikapowe z tego co wiem to jest, tzn. gdy kręce pokrętłem słóżacym do szukania stacji to na jednym z wyprowadzń głowicy jest napięcie i zmienia sie następująco: początek zakresu UKF tj.77.5MHz nap 0.68V natomiast przy 108MHz nap. 11.23V... nie wiem jakie moge jeszcze pomiary wykonać... Pliska o pomoc ten sprzęt musi działać...Niech ktoś moze chociaż poda swoje sugestie......Żebym chociaż miał jakiś punkt zaczepienia i po koleji wykluczał poszczególne bloki....
  • #2 1882485
    Krzysztof J.
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Dobrą metodą jest nagrzać sprzęt i użyć zamrażacza w sprayu. Prawdopodobnie jakiś półprzewodnik się przegrzewa. Spryskanie elementu powinno skutkować wzrostem sygnału. Czasami przy gęstym ułożeniu elementów możesz mieć problem z ustaleniem właściwego. Sprey nie jest aż tak precyzyjny i traktuje elementy smd po kilka na raz. Niestety. Udanych poszukiwań życzę.
  • #3 1882918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1884901
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Chyba problem tkwi w pierwszym stopniu (obwód wejściowy znajdujący sie w głowicy)podejrzenia padły na BF361 zamieninikem był BF364 i takiego włożyłem, niestety nie pomogło....;/ nie wiem za bardzo co dalej mam zrobić......:(
  • #5 1884965
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1898681
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Zdobyłem serwisówke głowicy, na 90% jest to co u mnie siedzi sprzęt nie jest w prożku tak wiec nie moge powiedzieć na 100% czy jest to to
    Załączniki:
    • tuner1.jpg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1900784
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Czy mógł by mi ktoś pomóc cjociaż powiedziec jaki tor powinienm przemieżyć bo nie weiem od czego zacząć ;/

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

A jeśli bym np. zaczął od wymiany trabnzystorów na wyjściu, i wymiana warikapów, bo po właczeniu sygnał jest ale szybko zanika więc jakiś element sie kończy kondenasatorki stałe są raczej sprawne.

Dodano po 3 [minuty]:

ja tak ciągle oscyluje przy głowicy bo wg. mnie tam jest jakaś nieprawidłowość...oczywiście moge sie mylić, więc prosze ewentualnie o poprawienie mnie :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Philips F2213, w którym po podłączeniu anteny i ustawieniu stacji UKF sygnał stopniowo zanika w ciągu około 2 minut, co jest sygnalizowane wygaszaniem kolejnych LED-ów na wskaźniku siły sygnału. Napięcie zasilające głowicę wynosi około 16V, a napięcie warikapowe zmienia się prawidłowo w zakresie 0,68V przy 77,5 MHz do 11,23V przy 108 MHz. Podejrzenia padły na przegrzewający się półprzewodnik w pierwszym stopniu obwodu wejściowego głowicy, gdzie wymieniono tranzystor BF361 na BF364 bez poprawy. Zalecane jest sprawdzenie połączeń lutowanych, zwłaszcza w głowicy i na linii sygnału ARW między demodulatorem FM a głowicą. Proponowano także testy termiczne z użyciem sprayu chłodzącego w celu lokalizacji uszkodzonego elementu. Autor rozważa wymianę tranzystorów wyjściowych i warikapów, podejrzewając uszkodzenie elementów w torze głowicy, gdyż kondensatory stałe wydają się być sprawne. Uzyskano serwisówkę głowicy, co może pomóc w dalszej diagnostyce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA