logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 414 regulacja siły, 455D E045 różnice obwodów sterowania mocą siłowników

Dobraku 26 Lip 2020 19:58 3192 1
REKLAMA
  • #1 18839083
    Dobraku
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Montowałem kilkukrotnie napędy Faac 414 z centralą 455D i zawsze z siłą dawało się zejść do takiego stopnia że sam siłownik nie był w stanie pokonać wewnętrznych własnych oporów. Ostatecznie dawało się to zawsze pięknie wyregulować tak by siła nieznacznie przekraczała wymagane minimum. (Bramy jakie zazwyczaj obsługiwałem chodziły z siłami rzędu 15-20 dla centrali 455D. Są to stosunkowo lekkie skrzydła z wypełnieniem z profili)
    Na nowszych centralach (chodzi mi konkretnie o E045) mam taki problem, że schodzę z siłą nawet do minimum (1) a siłowniki i tak prą, że aż wszystko jęczy (konstrukcja bramy podobna). Mam świadomość, że 414 to potężne napędy i nie są konieczne w lżejszych konstrukcjach ale nigdy nie miewałem z tym problemów.

Może ktoś przybliżyć mi jak ta moc jest regulowana (sprzętowo)? Widzę pewne zmiany między 455D / E045. Triakami jest regulowana moc a przekaźnikami przełączane uzwojenie (otwórz/zamknij)? E045 ma zdecydowanie więcej przekaźników niż 455D. Jest jakiś sposób aby ograniczyć moc w E045 poniżej fabrycznego minimum (zmiana elementów na płycie to nie jest dla mnie problem)

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 18839104
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3595
    Podejrzewam że niewiele zwojujesz. Sterowanie mocą nie jest związane z przekaźnikami. W 455 były przekażniki z dwoma parami styków - do włączania prądu na siłowniki jeden z połączonymi równolegle podwójnymi stykami, do zmiany kierunku - także jeden z podwójną parą styków na dwa siłowniki. W E045 są miniaturowe przekaźniki (6 szt). Wszystkie identyczne (pewnie koszta) z jedną parą zwierno-rozwierną - pewnie dwa równolegle do prądu, po jednym do kierunku każdego siłownika i dwa do różnych lampek.
    Ale sterowanie mocą triakami - obcinanie sinusoidy sieci 230V jest zaszyte w procku - i tego nie zmienisz.
    Chyba że podłączyć szeregowo z siłownikami jakieś odbiorniki prądowe - o mocy min 100W - może dodatkowe lampki?

PS.
    Cytat:
    Mam świadomość, że 414 to potężne napędy

To chyba jakaś moda - diler ma 414 i pcha je gdzie się da. Mój kolega/pracodawca też tak robił , ale jak z kilku lekkich bram jego produkcji Faace zrobiły paragrafy, zaczął dopasowywać formę do treści - odrobina Wingo 2024, Faaca418 itp...
REKLAMA