logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minarc Evo 150 włącza się, ale nie ma wzmacniacza wyjściowego

Wlders 27 Lip 2020 15:33 3444 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 18840418
    Wlders
    Poziom 1  
    Więc mam Minarc Evo 150, który uległ zwarciu podczas spawania. Teraz się włącza, świeci się zielona dioda i nie mam żadnych błędów, ale wyświetlacz pokazuje 0 amperów i nie mogę regulować amperów potencjometrem. Na wyjściu mam 2,2V. Załączyłem tutaj instrukcję i za jej pomocą sprawdziłem prostownik wejściowy i układ PFC, moduł IGBT i diody wtórne, wszystko jest ok. Sprawdziłem potencjometr i działa poprawnie. Jakieś pomysły, co sprawdzić po tym?
    Załączniki:
    • minarc_evo_150 (1).pdf (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18852153
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Jeżeli na kondensatorach jest 380-390V, to można wyjąć moduł IGBT i sprawdzić go testerem. Jeżeli jest niesprawny, to spawarka do kosza ;) bo się go nie kupi( chyba, że 50szt w USA ). Jeżeli jest ok, to sprawdzić czy są przebiegi na bramkach, jak nie ma to wymienić drivery. Jak nie pojawią się przebiegi, to niestety życzę szczęścia w przekopaniu całej spawarki i znalezieniu usterki.
  • #3 19669676
    mnenadovic_ca
    Poziom 1  
    Dzień dobry wszystkim, mam nadzieję, że znajdę tu pomoc, zanim zagłębię się w mój Kemppi evo 150.
    Maszyna włącza się, wszystkie światła działają, ale wzmacniacz utknął na 12 amperach i nie chce się zmienić.
    Otworzyłem maszynę, aby sprawdzić wizualnie, czy nie ma żadnych uszkodzeń i stwierdziłem tylko, że lut nie wygląda dobrze na tp1, czy to może spowodować, że potencjometr wzmacniacza nie działa?
    Czy ponowna kalibracja w ogóle pomoże?
    Wszelkie sugestie mile widziane i proszę o rozmowę ze mną jakbym miał 5 lat 😁 bo nie jestem aż tak dobry w elektronice.
    Dziękuję wszystkim Minarc Evo 150 włącza się, ale nie ma wzmacniacza wyjściowego .
REKLAMA