logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć domowa z serwerem NAS Synology Ds220j - jak podłączyć

GrzesH 28 Lip 2020 09:18 2826 13
  • #1 18841676
    GrzesH
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    W nowym domu chciałem założyć sieć z serwerem NAS żebym mógł korzystać z każdego pomieszczenia z plików na serwerze. Mam 4 pomieszczenia + tak zwaną "serwerownie". Internet od od dostawcy mam drogą radiową (nie miałem innej opcji). Kabel od anteny na dachu idzie do modemu na poddaszu a dalej do serwerowni na parterze. Niestety przy wykończeniu w jednym z 4 pokoi został gdzieś przecięty kabel i tam pozostało mi korzystanie z wifi (tam jest tv Samsung). Teraz tak z serwerowni kable idą 2 do pokoju nr1, i po jednym kablu do pomieszczeń nr2 i nr3, w nr4 pozostaje mi tylko wifi. Kupiłem serwer NAS Synology ds220j, switch Tp-link i router Ubiquiti Air Cube. Podłączyłem w następujący sposób: W serwerowni kabel od modemu wpięty jest do switcha. Do tego switcha podłączyłem Synology ds220j a także kable do pomieszczeń nr1, nr2 i nr3. W pomieszczeniu nr1 gdzie mam dwa kable jeden bezpośrednio jest wpiety do tv smart Samsung a drugi do routera Air Cube. Dalej z routera Air Cube kablem połączyłem odtwaracz Bluray Sony, odtwarzacz sieciowy Marantz, odtwarzacz Dune Base HD i poprzez wifi tv Samsung w pomieszczeniu nr4. I teraz przedstawię jaki mam problem, wszystko ok jest tylko z tv w pomieszczeniu nr1 po kablu bezpośrednio od switcha w serwerowni, tv widzi serwer i nie ma problemu z korzystania z plików na nim. Jednak odtwarzacz Marantz, BR Sony, Dune Base i tv Samsung (z pomieszczenia 4) nie widzą serwera. Nie wiem co do końca jest nie tak, może podłączenie urządzeń (czy przed switchem powinien być może router??), czy coś muszę zmienić w ustawieniach routera?? Niestety jestem w tym zielony, dlatego zwracam się o pomoc.
  • #2 18841748
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    GrzesH napisał:
    W serwerowni kabel od modemu wpięty jest do switcha. Do tego switcha podłączyłem Synology ds220j a także kable do pomieszczeń nr1, nr2 i nr3. W pomieszczeniu nr1 gdzie mam dwa kable jeden bezpośrednio jest wpiety do tv smart Samsung a drugi do routera Air Cube.

Zła kolejność - modem-router-switch-przewody do switcha.
    Serwer powinien też mieć stałe IP.
    Reszta sprzętów też, można im w routerze Ubi nadać statyczne IP.
  • #3 18841903
    m.jastrzebski
    Ocena: 862
    GrzesH napisał:
    Witam
    W nowym domu chciałem założyć sieć z serwerem NAS żebym mógł korzystać z każdego pomieszczenia z plików na serwerze. Mam 4 pomieszczenia + tak zwaną "serwerownie". Internet od od dostawcy mam drogą radiową (nie miałem innej opcji). Kabel od anteny na dachu idzie do modemu na poddaszu a dalej do serwerowni na parterze. Niestety przy wykończeniu w jednym z 4 pokoi został gdzieś przecięty kabel i tam pozostało mi korzystanie z wifi (tam jest tv Samsung). Teraz tak z serwerowni kable idą 2 do pokoju nr1, i po jednym kablu do pomieszczeń nr2 i nr3, w nr4 pozostaje mi tylko wifi. Kupiłem serwer NAS Synology ds220j, switch Tp-link i router Ubiquiti Air Cube. Podłączyłem w następujący sposób: W serwerowni kabel od modemu wpięty jest do switcha. Do tego switcha podłączyłem Synology ds220j a także kable do pomieszczeń nr1, nr2 i nr3. W pomieszczeniu nr1 gdzie mam dwa kable jeden bezpośrednio jest wpiety do tv smart Samsung a drugi do routera Air Cube. Dalej z routera Air Cube kablem połączyłem odtwaracz Bluray Sony, odtwarzacz sieciowy Marantz, odtwarzacz Dune Base HD i poprzez wifi tv Samsung w pomieszczeniu nr4. I teraz przedstawię jaki mam problem, wszystko ok jest tylko z tv w pomieszczeniu nr1 po kablu bezpośrednio od switcha w serwerowni, tv widzi serwer i nie ma problemu z korzystania z plików na nim. Jednak odtwarzacz Marantz, BR Sony, Dune Base i tv Samsung (z pomieszczenia 4) nie widzą serwera. Nie wiem co do końca jest nie tak, może podłączenie urządzeń (czy przed switchem powinien być może router??), czy coś muszę zmienić w ustawieniach routera?? Niestety jestem w tym zielony, dlatego zwracam się o pomoc.

Ubiquiti Air Cube coś tam separuje. TO jest access point a nie router, wiec nie powinien. Szukaj po jego ustawieniach, zwróć uwagę na adresację. AP powienien mieć stały adres z Twojej sieci lan i wyłączony DHCP jeśli taki ma. Marantz, i odwarzacz HD powinny mieć adresy z tej samej sieci co TV i inne kompuyery podłączone bezpośrednio do switcha. Zweryfikuj to.
  • #4 18842040
    GrzesH
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    GrzesH napisał:
    W serwerowni kabel od modemu wpięty jest do switcha. Do tego switcha podłączyłem Synology ds220j a także kable do pomieszczeń nr1, nr2 i nr3. W pomieszczeniu nr1 gdzie mam dwa kable jeden bezpośrednio jest wpiety do tv smart Samsung a drugi do routera Air Cube.

Zła kolejność - modem-router-switch-przewody do switcha.
    Serwer powinien też mieć stałe IP.
    Reszta sprzętów też, można im w routerze Ubi nadać statyczne IP.

Zmieniłem kolejność i jest ok, ale teraz mam problem ponieważ do "serwerowni" musiałem schować router i wifi nie dochodzi na piętro gdzie pozostał mi tv Samsung, który też chciałem żeby obsługiwał pliki z serwera NAS...

Pytanie czy mogę zrobić tak:
    w serwerowni kabel od modemu połączyć z switchem, następnie pierwszy kabel do pomieszczenia nr1 od switcha połączyć z routerem w pomieszczeniu nr1 (tam gdzie mam dwa kable z "serwerowni") nastepnie od routera (do niego wtedy połączyć w pomieszczeniu nr1 TV, odtwarzacz sieciowy i Dune HD) drugim kablem połączyć switcha w serwerowni i do niego połączyć kablem Synology i pozostałe kable do pomieszczeń nr2 i nr3.
    Nie wiem czy to nie za bardzo przekombinowane, pytanie czy to będzie działać.
  • #5 18842050
    m.jastrzebski
    GrzesH napisał:

Zmieniłem kolejność i jest ok, ale teraz mam problem ponieważ do "serwerowni" musiałem schować router i wifi nie dochodzi na piętro gdzie pozostał mi tv Samsung, który też chciałem żeby obsługiwał pliki z serwera NAS...

w serwerowni kabel od modemu połączyć z switchem, następnie pierwszy kabel do pomieszczenia nr1 od switcha połączyć z routerem w pomieszczeniu nr1 (tam gdzie mam dwa kable z "serwerowni") nastepnie od routera (do niego wtedy połączyć w pomieszczeniu nr1 TV, odtwarzacz sieciowy i Dune HD) drugim kablem połączyć switcha w serwerowni i do niego połączyć kablem Synology i pozostałe kable do pomieszczeń nr2 i nr3.

Nie kombinuj, tylko zmień konfigurację tego "routera". Zacznij od podania linku do dokladnego produktu który kupiłeś. To prawie na pewno można połaczyć jak za pierwszym razem, tylko konfigurację trzeba zmienić.
    Urządzenia które będą po obus stronach routera, będą miały ograniczoną możliwość komunikacji.
  • #6 18842144
    KOCUREK1970
    GrzesH napisał:
    pytanie czy to będzie działać.

Nie, bo część danych/netu pójdzie przez router a część przez switch.
    Internet daje modem i teraz zależy, co pierwsze się do tego netu przez modem zaloguje:
    - czy to co pod switchem,
    - czy to co za routerem
    Jeśli to co pod switchem to klops i net będzie tylko na jednym urządzeniu a o sieci LAN zapomnij, bo reszta wszak pod routerem a to router generuje siec LAN przypisując sprzętom IP i dając dostęp do sieci i internetu.
    A jak za routerem, no to ten nie ma dostępu do switcha zaraz za sobą, tylko na około.

Jeśli gdzieś brakuje Ci zasięgu wifi - lokalny AP podłączony do przewodu pod switcha a ten pod router (możesz wykorzystać przewody co już masz).
  • #7 18842149
    m.jastrzebski
    KOCUREK1970 napisał:
    GrzesH napisał:

Internet daje modem i teraz zależy, co pierwsze się do tego netu przez modem zaloguje:
    - czy to co za routerem
    Jeśli to co pod switchem to klops i net będzie tylko na jednym urządzeniu a o sieci LAN zapomnij, bo reszta wszak pod routerem a to router generuje siec LAN przypisując sprzętom IP i dając dostęp do sieci i internetu.
    A jak za routerem, no to ten nie ma dostępu do switcha zaraz za sobą, tylko na około.

Jeśli gdzieś brakuje Ci zasięgu wifi - lokalny AP podłączony do przewodu pod switcha a ten pod router (możesz wykorzystać przewody co już masz).

Jak się wczytałem, to zadziała tak:
    kabel od modemu do serwerowni -> złaczka RJ45-RJ45 -> kabel do pokoju 1 -> router -> kabel powrotny do serwerowni -> switch

od routera można poprowadzić dwa połaczenia kablowe lokalnie po pokoju plus 3 połączenie z powrotem do switcha do serwerowni.
  • #8 18842289
    GrzesH
    Poziom 11  
    m.jastrzebski napisał:
    GrzesH napisał:

Nie kombinuj, tylko zmień konfigurację tego "routera". Zacznij od podania linku do dokladnego produktu który kupiłeś. To prawie na pewno można połaczyć jak za pierwszym razem, tylko konfigurację trzeba zmienić.
    Urządzenia które będą po obus stronach routera, będą miały ograniczoną możliwość komunikacji.

Mój router to Air Cube:

https://www.ui.com/accessories/aircube/

https://www.senetic.pl/product/ACB-AC

Dla mnie najlepiej byłby tak jak na początku, pierwszy switch potem router z czym serwer Synology ds220j chciałbym żeby był połączony do switcha przed routerem....
  • #9 18842314
    m.jastrzebski
    GrzesH napisał:

Mój router to Air Cube:

https://www.ui.com/accessories/aircube/

https://www.senetic.pl/product/ACB-AC

Dla mnie najlepiej byłby tak jak na początku, pierwszy switch potem router z czym serwer Synology ds220j chciałbym żeby był połączony do switcha przed routerem....

Niespojne inormacje tam podają. Nazywają to access pointem, a posiada jeden port opisano jako WAN, co sugeruje że działa na tym NAT, czyli że jest także routerem.
    Spróbuj podłaczyć się do switcha ale nie do portu WAN, ale do portu LAN. W konfiguracji wyłącz serwer DHCP. Zostaw port WAN nieużywany.

Pamiętaj ze router i access point to dwa rózne rodzaje urządzeń! Typowy domowy "router" zawiera w sobie 3 logiczne urządzenia: router (łączy różne sieci), access point (zapewnia łaczność WIFi) i switch. Ja z lektóry ich strony nie wiem czym to jest :-( Twoje objawy sugerują że jest routerem.

Używanie Najpierw routera, potem switcha ma jedna niebagatelną zaletę. Do modemu od dotawcy zapewne nei masz dostępu. Jak podłączysz modem dostawcy do switch'a teoretycznie (a i praktycznie) dostawca mógłby oglądać Twoje filmy z NAS, generalnie miałby dostęp do Twojej sieci. Postawienie swojego routera, taką możliwść blokuje. Ale ja nadal nie wiem czym dokłądnie to urządzenie jest ;-(
  • #10 18842559
    KOCUREK1970
    @GrzesH
    m.jastrzebski napisał:
    kabel od modemu do serwerowni -> złaczka RJ45-RJ45 -> kabel do pokoju 1 -> router -> kabel powrotny do serwerowni -> switch

od routera można poprowadzić dwa połaczenia kablowe lokalnie po pokoju plus 3 połączenie z powrotem do switcha do serwerowni.

Autorze, proszę rozrysować swój pomysł - nikt nie wie, jak realnie są tam te przewody poprowadzone i co jak jest podłączone.
  • #11 18842718
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18843608
    GrzesH
    Poziom 11  
    Erbit napisał:
    GrzesH napisał:
    ...Niestety przy wykończeniu w jednym z 4 pokoi został gdzieś przecięty kabel ...

Skąd ta pewność ? Do uszkodzeń najczęściej dochodzi na końcach przy zarabianiu kabla.

Wszystkie żyły ? Może da się choć 100 Mbit/s uzyskać?

Tak powiedział monter z firmy od która dostarcza mi usługę, zarobił końcówki i stwierdził że w jednym z pokoi brak sygnału...... Może jak znajdę czas i osobę, która mogłaby to sprawdzić to coś pokombinuję.

Dodano po 3 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    GrzesH napisał:

- czy to co za routerem

Zrobiłem tak jak kolega napisał i wszystko działa, jedyne do czego bym się teraz przyczepił to tv w pokoju w którym mam wifi nie daje sobie rady z materiałem z kamery gopro i kamery hd, obraz się rwie i co kilka sekund ładuje materiał.... Jeszcze powalcze z kablem może gdzieś jest uszkodzony pod koniec to może dałoby się coś zrobić.

Na razie chyba tyle, dziękuje za porady.
  • #13 18843694
    m.jastrzebski
    GrzesH napisał:
    Jeszcze powalcze z kablem może gdzieś jest uszkodzony pod koniec to może dałoby się coś zrobić.
    Sprawdź czy gniazdka są zarobione według tego samego schematu kolorów. Kable w gniazdku można połączyć na 2 sposoby. Do tego polecany jest tester sieciowy. Pokaże ci stan każdej pary, czy są zamienione itp. Częsty błędy.

Oczywiście może być tak że się kabel gdzieś "przewiercił". Sam 2 w domu załatwiłem tymi ręcami - raz z moje głupoty bo nie sprawdziłem, drugi raz głupoty elektryka, który puścił kabel po skosie czego się nie robi i kabel był tam gdzie go być nie powinno ;-) W całym domu na odcinku 1m zrobił jeden kabel po skosie. I moja wiertarka go odnalazła!
  • #14 18843783
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować sieć domową z serwerem NAS Synology DS220j, korzystając z modemu radiowego. Po podłączeniu urządzeń, napotkał problemy z konfiguracją, w tym z dostępem do Wi-Fi w jednym z pomieszczeń. Użytkownicy forum sugerują poprawną kolejność podłączeń: modem -> router -> switch, oraz zalecają przypisanie statycznych adresów IP dla urządzeń. Wskazano również na konieczność wyłączenia DHCP w routerze Ubiquiti Air Cube, aby uniknąć problemów z komunikacją w sieci. Po wprowadzeniu zmian, użytkownik potwierdził, że sieć działa, ale nadal występują problemy z odtwarzaniem materiałów wideo na telewizorze Samsung przez Wi-Fi. Sugerowano również sprawdzenie jakości kabli oraz ewentualne użycie adapterów PLC dla poprawy sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA