logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC - Uczucie prądu na obudowie, myszce i klawiaturze - brak bolca

helpmeplease1 29 Lip 2020 23:37 3579 12
REKLAMA
  • #1 18844958
    helpmeplease1
    Poziom 2  
    Witam.
    Do gniazdka w ścianie bez bolca jest podłączona tania listwa antyprzepięciowa firmy hama. Do niej podłączony jest komputer i monitor. Przez myszkę i klawiaturę przechodzi prąd ciągle mi o tym przypominając. Urządzenia były kilkukrotnie wymieniane, więc ich wadliwość raczej odpada.
    Czy macie państwo jakieś sposoby rozwiązania takiego problemu ? Komputer był już oddany na gwarancji ponieważ w trakcie dostawy pękła lekko obudowa z przodu. Panel przedni został wymieniony na nowy, a problem wciąż występuję.

Na obudowie przy dotknięciu ręką też czuć prąd.

Zaznaczam, że nie znam się na tego typu tematach, a do tego jestem osobą biedną. Co mogę ewentualnie powiedzieć człowiekowi, u którego wynajmuję pokój i jakie mogą być konsekwencje pozostawienia tego w takim stanie ?

Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18844979
    dance251
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    helpmeplease1 napisał:
    Czy macie państwo jakieś sposoby rozwiązania takiego problemu ?

TAK! Konsekwentnie zgłosić to do inspektoratu BHP. Mamy XXI wiek a nie epokę kamienia łupanego i facet powinien za to beknąć. Myśli frajer zapewne, ze jak osoba uboga to już można ją olać i pomiatać. Otóż nie, masz takie same prawa jak wszyscy.

Wynajmujący czuje się zapewne bezkarny bo nikt do tej pory takich rzeczy nie śmiał zgłaszać z obawy, że tę osobę wyrzuci.
    Ta osoba naraża nie tylko zdrowie a nawet życie Twoje i ew. sąsiadów. Nie ma co się patyczkować tylko zgłaszać do inspekcji BHP lub do straży pożarnej. Skandal! Żeby w dzisiejszych czasach... A jak jeszcze masz dzieci to już w ogóle nie podlega żadnej dyskusji. Odwagi i powodzenia

P.S.
    Jestem za Tobą (i mam nadzieję, że forumowicze na tym forum także, zwłaszcza Admini nie pozostaną na to obojętni o co oczywiście bardzo proszę).
  • REKLAMA
  • #4 18844984
    helpmeplease1
    Poziom 2  
    A po czym poznać ? Gniazdko w ścianie nie ma bolca, listwa antyprzepięciowa tak. Za chwilę dodam zdjęcia.
  • #6 18844988
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Jaki masz zasilacz? Nie mniej jednak winna jest tu takze instalacja elektryczna, problem jest z tak zwanym uziemieniem w gniazdku. Taka sytuacja nie powinna miec miejsca. A konsekwencje pozostawienia tego mogą być tragiczne. Trzeba sprawdzic gniazdko, czy dochodzą do niego 2 czy 3 kable. Jezeli 2 to zrobić tak zwane zerowanie, jezeli 3 to sprawdzić gdzie gubi się zero. Ale to tematy dla elektryka, nie radzę się do tego zabierać bez wiedzy i umiejętności a skoro o to pytasz to ich nie masz.

Jezeli gniazdko nie ma bolca to sprawa jest rozwiazana, zdjecia zbedne. Gniazdko do wymiany ale przez fachowca!
  • #7 18844995
    dance251
    Poziom 31  
    badboy84 napisał:
    Nie mniej jednak winna jest tu takze instalacja elektryczna, problem jest z tak zwanym uziemieniem w gniazdku. Taka sytuacja nie powinna miec miejsca. A konsekwencje pozostawienia tego mogą być tragiczne.

Dlatego pisałem

badboy84 napisał:
    Ale to tematy dla elektryka, nie radzę się do tego zabierać bez wiedzy i umiejętności a skoro o to pytasz to ich nie masz.

Dlatego leży to w kwestii wynajmującego i to On powinien zgłosić i wezwać elektryków jak nie chce napytać sobie biedy

Dodano po 14 [minuty]:

A Autorowi tego tematu proponuję, żeby również zamieścił ten post w dziale elektrycznym. Może Koledzy (fachowcy elektrycy) z tamtejszego działu też coś doradzą i pomogą naprowadzić. Pozdrawiam
  • #8 18845005
    helpmeplease1
    Poziom 2  
    Zdjęcie gniazdka

Zdjęcie przodu obudowy

Zasilacz Vero L2 Bronze 500W

Co do zgłaszania tego gdzieś to wolę tego nie robić, ponieważ nie chcę się nikomu narażać. W razie czego zmienię miejsce zamieszkania. Okolica i tak jest pełna szczekających psów, więc chyba czas to zrobić. Najważniejsze dla mnie to dowiedzieć się, czy to wina komputera czy instalacji, ponieważ jak już wspomniałem był on oddany na gwarancji i trochę dziwi mnie to, że nie zostało to zauważone. Pęknięty panel przedni, który został wymieniony mógł przecież nie mieć w ogóle wpływu na mój problem.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jutro poinformuję właściciela budynku o sytuacji i oby to pomogło.
  • REKLAMA
  • #9 18845009
    dance251
    Poziom 31  
    Ja prdl... umnie w piwnicy lepsze gniazdka siedzą.

helpmeplease1 napisał:
    Jutro poinformuję właściciela budynku o sytuacji i oby to pomogło.

Musi pomóc, trzymam kciuki. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #10 18845049
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Jeżeli nie ma uziemienia, takie zachowanie komputera jest jak najbardziej poprawne. Dzieje się tak ponieważ w zasilaczu znajduje się filtr przeciwzakłóceniowy (kondensatory z których tworzy się dzielnik napięcia)
    Podaje na obudowę około 120v. Gdy komputer jest uziemiony wszystko jest ok. A gdy nie to „kopie”. Więc wina jest 100% w instalacji elektrycznej.
    Pozdrawiam.
  • #11 18845138
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    helpmeplease1 napisał:
    Co mogę ewentualnie powiedzieć człowiekowi, u którego wynajmuję pokój i jakie mogą być konsekwencje pozostawienia tego w takim stanie ?

Obowiązkowo poinformować, bo w tej sytuacji może Cię nawet zabić jak będziesz mieć pecha... Nie wolno używać urządzeń elektrycznych będących w takim stanie. Urządzenia takie jak zmywarka,pralka, komputer OBOWIĄZKOWO muszą mieć gniazdko z uziemieniem!
  • #12 18879167
    helpmeplease1
    Poziom 2  
    Witam ponownie w tym temacie.
    Za wcześniejsze odpowiedzi jeszcze raz dziękuję. Wiedziałem co powiedzieć właścicielowi budynku.

Gniazdka zostały wymienione na gniazdka z uziemieniem po czym przestałem czuć prąd przy dotknięciu obudowy komputera.

Niestety myszka dalej razi prądem. Czuć to praktycznie cały czas w różnych miejscach przy używaniu myszki. Mysz logitech M90. Klawiatura też czasem ukuje.

Myszki i klawiatura były wymieniane i nic to nie dało.

Skoro jest już gniazdko z uziemieniem to czy może to być wina np. wilgoci w pomieszczeniu ? czy może coś zasilaczem ?

Jeżeli spotkał ktoś się z podobnym problemem i ma pomysł na rozwiązanie, to będę wdzięczny za odpowiedź.
  • #13 18879274
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Trzeba sprawdzić czy uziemienie jest podłączone, czy jest to niepodłączona atrapa...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odczuwaniem prądu na obudowie komputera, myszce i klawiaturze, podłączonych do gniazdka bez bolca, przez tania listwę antyprzepięciową Hama. Po wymianie gniazdka na z uziemieniem, problem z obudową został rozwiązany, jednak myszka (Logitech M90) i klawiatura nadal czasami rażą prądem. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami, takimi jak wilgoć w pomieszczeniu lub zasilacz (Vero L2 Bronze 500W). Forumowicze sugerują sprawdzenie instalacji elektrycznej, uziemienia oraz zgłoszenie problemu wynajmującemu, aby uniknąć zagrożenia dla zdrowia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA