logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD tragicznie zwolnił. Od wczoraj po utracie prądu.

Drakon332 30 Lip 2020 12:09 2925 6
  • #1 18845507
    Drakon332
    Poziom 6  
    Witam, opisz krótko problem, bo nie wiem jakie informacje są ważne:
    Wczoraj przy utracie prądu i ponownym włączeniu komputera system startuje bardzo powoli tak samo jak każda gra i aplikacje, w celu szybkiego sprawdzenia uruchomiłem UserBenchMark wina leży w dysku (tak mi się wydaje) uruchomiłem wiec AS SSD Benchmark.
    Wyniki podam niżej, dodatkowo zmieniłem kabel SATA i dalej nie wiem co mógłbym zrobić żeby naprawić sytuacje.

UserBenchMark: https://www.userbenchmark.com/UserRun/31177691
    AS SSD: Dysk SSD tragicznie zwolnił. Od wczoraj po utracie prądu.

Dodatkowo zauważyłem wysoki czas odpowiedzi na poziomie 2500-3000 ms w trakcie użytku.
  • #3 18845575
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    AS SSD nie pokazuje niczego niepokojącego.
  • #4 18845580
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 365
    Według testu AS SSD z dyskiem jest wszystko OK, czasy dostępu jedynie trochę długie, ale to pewnie wina tego, że na tym dysku jest system i podczas testu nie jeden program w tle działał...

W jaki sposób zauważyłeś wysoki czas odpowiedzi rzędu 2-3s ??

Generalnie ten dysk jest słaby, nie za bardzo nadaje się na system i dane. Ale jeżeli piszesz, że po utracie prądu zwolnił znacznie to możliwe, że się uszkodził, ewentualnie zrób kopię na HDD, a na tym postaw od nowa system i przetestuj dysk.
  • #5 18845610
    Drakon332
    Poziom 6  
    MożeZdamMożeNie napisał:
    Cześć,
    Jaki procent zapełnienia?
    Może system po prostu musi coś przemielić?
    Spróbowałbym jeszcze sfc/scannow

50% zapelnienia
    no wlasnie jak ma cos zrobic to czuje jakbym pracowal na 10 letnim laptopie
    sprobowalem sfc/scannow - wszystko OK

Dodano po 1 [minuty]:

procsa napisał:

W jaki sposób zauważyłeś wysoki czas odpowiedzi rzędu 2-3s ??
    Dysk SSD tragicznie zwolnił. Od wczoraj po utracie prądu.
    W menedzerze

Dodano po 3 [minuty]:

w jaki sposob wykonac kopie dysku? i jak najlepiej sformatowac stary dysk?
  • #6 18845665
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 365
    Są dostępne darmowe wersje programów typu "MiniTool Partition Wizard Bootable CD", lub "AOMEI Backupper" , tworzysz pendrive botowalnego z w/w programem i robisz kopie całego dysku, czy przegrywasz jeden dysk na drugi.

Faktycznie Windows pokazuje coś nie tak z czasem dostępu, formatować dysk też możesz z poziomu tych programów.

Użyj jeszcze narzędzia od patriot "toolbox".
    Załączniki:
    • p200.zip (847.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18845670
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6567
    Prawdopodobne, że wysypał się indeks wyszukiwania i Windows go odbudowuje w tle... a to jest odczuwalne na tak wolnym dysku. Pokaż SMART dysku i zobacz jakie procesy działają w tle (zwróć uwagę na SearchIndexer).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD, który znacząco zwolnił po utracie zasilania. System operacyjny oraz aplikacje uruchamiają się bardzo wolno, a testy UserBenchMark i AS SSD wskazują na problemy z czasem odpowiedzi, wynoszącym 2500-3000 ms. Użytkownik sprawdził zapełnienie dysku (50%) oraz wykonał polecenie sfc/scannow, które nie wykazało błędów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia dysku po utracie prądu, a także z możliwego wysypania się indeksu wyszukiwania w systemie Windows. Rekomendowane są programy do tworzenia kopii zapasowych, takie jak MiniTool Partition Wizard i AOMEI Backupper, oraz narzędzie Patriot Toolbox do diagnostyki dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA