logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olbrzymi spadek wydajności SSD po przeniesieniu Windowsa z HDD.

Naprawiator 23 Paź 2021 20:28 549 8
REKLAMA
  • #1 19670914
    Naprawiator
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam. Dokonałem dziś "przeszczepu Windowsa" z pomocą programu DMDE, czyli kopię posektorową systemu z HDD i przeniosłem ją na SSD. Problemy z bootowaniem (błąd 0xc000000f) naprawiłem za pomocą dysku instalacyjnego Windowsa. Ogólnie dysk (Patriot 120GB 2,5" SATA SSD BURST) leżał sobie może rok/półtorej nieużywany, wcześniej był na nim kilka systemów instalowanych, ale ogólnie ten SSD ma bardzo mało przepracowanych godzin. System na nowym dysku ruszył i czystej ciekawości chciałem sprawdzić zapis/odczyt - no i taka niemiła niespodzianka:(

Olbrzymi spadek wydajności SSD po przeniesieniu Windowsa z HDD. Olbrzymi spadek wydajności SSD po przeniesieniu Windowsa z HDD.

specyfikacja (jeśli będzie potrzebna)
    Windows 7 Ultimate SP1 (32bit)
    Athlon 64 x@ DualCore 6000+ 3.00GHz
    Ram 4GB (dostępne 3,25)

Jeśli zabrakło jakieś kluczowej informacji, to doprecyzuję oczywiście.
  • REKLAMA
  • #2 19670940
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 993
    Płyta główna, niedawno był temat o zbyt starej, a przez to i niskich transferach?
    Zajętość dysku, zajęty powyżej 80% traci na szybkości, ale chyba nie aż tak...
    SMART dysku
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19671638
    Naprawiator
    Poziom 7  
    No właśnie pamiętam że jest istotne aby się pokrywały, bo już kiedyś czytałem o tym że czasami po migracji HDD -> SSD powstaje takie przesunięcie i wtedy ostro ryje na wydajności. Nie pamiętałem tylko od jakiego sektora to miało być, dzięki.
  • Pomocny post
    #8 19673206
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Ten budżetowy (seria Burst/Blaze) dysk na Phison PS3111-S11 (Nand TLC) , do gigantów szybkości nie nalezy.
    * w modelach serii Ignition2 do 240GB bywaja i PS3110-S10, nand MLC
    Oficjanie napisano
    Cytat:
    ATTO read speed (compressible data): up to 560 MB/sec
    * ATTO write speed (compressible data): up to 540 MB/sec

* CDM read speed (incompressible data): 334 MB/sec
    * CDM write speed (incompressible data): 274 MB/sec

Problem tkwi w tym ,że kontroler ma wbudowane tylko 32MB cache i przy kopiowaniu duzych plików prędkość Drastycznie spada!
    Olbrzymi spadek wydajności SSD po przeniesieniu Windowsa z HDD. Olbrzymi spadek wydajności SSD po przeniesieniu Windowsa z HDD. Olbrzymi spadek wydajności SSD po przeniesieniu Windowsa z HDD.

Firma pod dysk ma oprogramowanie czyli kopia znanego Phison Toolbox
    Olbrzymi spadek wydajności SSD po przeniesieniu Windowsa z HDD.
  • #9 19674264
    Naprawiator
    Poziom 7  
    @lisek
    Wiem że ten dysk dvpy nie urywa, ale pod tak leciwego kompa szukałem czegoś budżetowego. Nie kupuje się konia wyścigowego, aby trzymać go w starej stodole:)

Smutna rzecz, znalazłem tylko program Phison Tool Box_Complete_1.18x1 - pobrany na stronie producenta, niby dedykowany pod ten dysk, ale nie działa u mnie - nie wykrywa dysku.

Masz może namiary na swoją wersję? Czyli patriot-sata-toolbox.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeniósł system Windows 7 z HDD na SSD (Patriot 120GB 2,5" SATA SSD BURST) za pomocą programu DMDE, napotykając problemy z wydajnością i błędem bootowania (0xc000000f). Po naprawie systemu, użytkownik zauważył znaczny spadek prędkości odczytu/zapisu. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną mogą być: stara płyta główna (GA-M57SLI-S4), zajętość dysku powyżej 80%, oraz niewłaściwe ustawienia partycji. Wskazano również na ograniczenia kontrolera SSD, który ma tylko 32MB cache, co wpływa na wydajność przy kopiowaniu dużych plików. Użytkownik poszukiwał oprogramowania Phison Toolbox, które nie działało na jego systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA