Witam wszystkich.
Potrzebuję Waszej pomocy, bo problem jest już irytujący i niebezpieczny.
Mam Golfa 6 1.6 TDI 105 KM 2010 rok (wersja z silnikiem, który oszukuje przy emisji spalin). Od dłuższego czasu mam problem z gaśnięciem auta podczas jazdy. Zdarza się to co jakiś czas (co 5 km, co 30 km, co 100 km - nie ma reguły). Auto gaśnie tylko w trakcie jazdy, czasami przy normalnej jeździe przy 100 km/h na 5-tym biegu i przy równym trzymaniu pedału gazu.... a czasami po przejechaniu ronda przy zmianie biegu na wyższy i zwiększaniu prędkości. Po zgaśnięciu auta, od razu odpali i można jechać dalej, ale po jakimś czasie problem znowu występuje.
Auto zostało podpięte pod VCDS i komputer pokazuje 2 błędy:
P001600 - Rząd 1, czujnik położenia wałka rozrządu / wału korbowego
P034100 Czujnik położenia wałka rozrządu
Zrobiono następujące czynności:
- wymieniono czujnik położenia wałka rozrządu oraz czujnik położenia wału korbowego (sprawdzono też styki i gniazda i są OK)
- sprawdzono położenie paska rozrządu, i jest OK
- sprawdzono przelewy na wtryskach
- wymieniono filtr paliwa
Pomimo tych czynności problem nadal występuje. Co jeszcze może być przyczyną tej usterki? Macie jakieś rady, co dalej można sprawdzić?
Pozdrawiam Paweł
Potrzebuję Waszej pomocy, bo problem jest już irytujący i niebezpieczny.
Mam Golfa 6 1.6 TDI 105 KM 2010 rok (wersja z silnikiem, który oszukuje przy emisji spalin). Od dłuższego czasu mam problem z gaśnięciem auta podczas jazdy. Zdarza się to co jakiś czas (co 5 km, co 30 km, co 100 km - nie ma reguły). Auto gaśnie tylko w trakcie jazdy, czasami przy normalnej jeździe przy 100 km/h na 5-tym biegu i przy równym trzymaniu pedału gazu.... a czasami po przejechaniu ronda przy zmianie biegu na wyższy i zwiększaniu prędkości. Po zgaśnięciu auta, od razu odpali i można jechać dalej, ale po jakimś czasie problem znowu występuje.
Auto zostało podpięte pod VCDS i komputer pokazuje 2 błędy:
P001600 - Rząd 1, czujnik położenia wałka rozrządu / wału korbowego
P034100 Czujnik położenia wałka rozrządu
Zrobiono następujące czynności:
- wymieniono czujnik położenia wałka rozrządu oraz czujnik położenia wału korbowego (sprawdzono też styki i gniazda i są OK)
- sprawdzono położenie paska rozrządu, i jest OK
- sprawdzono przelewy na wtryskach
- wymieniono filtr paliwa
Pomimo tych czynności problem nadal występuje. Co jeszcze może być przyczyną tej usterki? Macie jakieś rady, co dalej można sprawdzić?
Pozdrawiam Paweł