logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Golf 6 1.6 TDI gaśnie w trakcie jazdy mimo wymiany czujników

hans87 31 Lip 2020 11:35 12387 12
REKLAMA
  • #1 18847111
    hans87
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich.
    Potrzebuję Waszej pomocy, bo problem jest już irytujący i niebezpieczny.
    Mam Golfa 6 1.6 TDI 105 KM 2010 rok (wersja z silnikiem, który oszukuje przy emisji spalin). Od dłuższego czasu mam problem z gaśnięciem auta podczas jazdy. Zdarza się to co jakiś czas (co 5 km, co 30 km, co 100 km - nie ma reguły). Auto gaśnie tylko w trakcie jazdy, czasami przy normalnej jeździe przy 100 km/h na 5-tym biegu i przy równym trzymaniu pedału gazu.... a czasami po przejechaniu ronda przy zmianie biegu na wyższy i zwiększaniu prędkości. Po zgaśnięciu auta, od razu odpali i można jechać dalej, ale po jakimś czasie problem znowu występuje.

Auto zostało podpięte pod VCDS i komputer pokazuje 2 błędy:
    P001600 - Rząd 1, czujnik położenia wałka rozrządu / wału korbowego
    P034100 Czujnik położenia wałka rozrządu

Zrobiono następujące czynności:
    - wymieniono czujnik położenia wałka rozrządu oraz czujnik położenia wału korbowego (sprawdzono też styki i gniazda i są OK)
    - sprawdzono położenie paska rozrządu, i jest OK
    - sprawdzono przelewy na wtryskach
    - wymieniono filtr paliwa

Pomimo tych czynności problem nadal występuje. Co jeszcze może być przyczyną tej usterki? Macie jakieś rady, co dalej można sprawdzić?

Pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #2 18847143
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 168
    Skoro po wymianie czujników na sprawne błąd dalej występuje to trzeba kable idące do ECU sprawdzić, może sie wiązka przetarła lub wtyk uszkodził...
  • REKLAMA
  • #3 18847174
    hans87
    Poziom 11  
    n6210 napisał:
    Skoro po wymianie czujników na sprawne błąd dalej występuje to trzeba kable idące do ECU sprawdzić, może sie wiązka przetarła lub wtyk uszkodził...

Tak, teraz jest sprawdzana wiązka. Podobno trochę jest przy tym roboty.
    Wtyki były sprawdzane i są ok.
    Ktoś powiedział jeszcze o regulatorze ciśnienia listy wtrysków, ale z tym też jest wszystko ok.

Jeśli wiązką kabli do ECU będzie wporządku, są jeszcze jakieś inne opcje, które należy sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 18847207
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 168
    Jak wiazki do czujnikow byly by sprawne to moze masz niestabilne zasilanie idące do samego ECU lub moduł ECU ma coś uszkodzone/skorodowane.
  • #5 18847408
    hans87
    Poziom 11  
    n6210 napisał:
    Jak wiazki do czujnikow byly by sprawne to moze masz niestabilne zasilanie idące do samego ECU lub moduł ECU ma coś uszkodzone/skorodowane.

Tak, trzeba dobrze się przyjrzeć tym wiązkom i ECU też, bo faktycznie on może nawalać. Ogólnie pozostałe ewentualne przyczyny zostały sprawdzone, chyba że coś pominąłem. Dam znać jak będzie już coś wiadomo.
  • REKLAMA
  • #7 18849752
    hans87
    Poziom 11  
    T5 napisał:
    Odpal auto i odepnij czujnik wałka rozrządu, zobacz czy zgaśnie auto.

Chodzi o to czy zgaśnie po odłączeniu czujnika na biegu jałowym? Jeśli zgaśnie to co to będzie oznaczało?
    Oba czujniki (wałka rozrządu, wałka karbowego) zostały wymienione i problem nadal występował.

Teraz mechanik sprawdzał wiązkę idącą do ECU oraz wtyczki i mówił, że wszystko tam jest ok. Dał ECU do wgrania nowego softa i przejrzenia... zobaczymy co dalej.
  • #8 18861590
    hans87
    Poziom 11  
    T5: Ponawiam pytanie. Czy po odłączeniu czujnika auto powinno zgasnąć, co będzie oznaczać że czujnik działa prawidłowo?

Ogólnie mechanik rozkłada ręce :\
    wymienił oba czujniki, sprawdził gniazda i wtyczki, wiązki idące do ECU też sprawdził, wymienił filtr paliwa, sprawdził regulator ciśnień na listwie wtrysków, działanie pompy paliwa. Wszystko jest ok, a auto nadal gaśnie.
    Teraz jak byłem u niego to mówił, że od ECU idą wiązki z 5 czujnikami, chcą je sprawdzić wszystkie i jeśli tam będzie wszystko ok, to pozostanie usterka ECU bo co innego. Zapomniałem dodać, że pasek rozrządu też jest poprawnie umiejscowiony.

Co wy na to?
  • #9 18861800
    Leeszek2607
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Kolego nie mam takich schematów ale koledzy powinni ci napisać że przykładowo 3 piny przy czujniku walka ida do sterownika A wtyczka przy sterowniku, każdy pin jest ponumerowany wystarczy że mondrzejsi koledzy podadzą ci pin out i bierzesz miernik na przepływ ustawiasz i sprawdzasz. Tak samo z zasilaniem sterownika. Spróbuj wpisać pin out i model sterownika ,będziesz miał gdzie masz plus, masę na sterowniku.
  • #10 18866591
    hans87
    Poziom 11  
    Leeszek2607 napisał:
    Kolego nie mam takich schematów ale koledzy powinni ci napisać że przykładowo 3 piny przy czujniku walka ida do sterownika A wtyczka przy sterowniku, każdy pin jest ponumerowany wystarczy że mondrzejsi koledzy podadzą ci pin out i bierzesz miernik na przepływ ustawiasz i sprawdzasz. Tak samo z zasilaniem sterownika. Spróbuj wpisać pin out i model sterownika ,będziesz miał gdzie masz plus, masę na sterowniku.

Dzięki "Leeszek2607".
    Dopiero dzisiaj mechanik wraz z elektrykiem mają sprawdzać jeszcze wiązkę z której idzie 5 czujników (nie wiem co to jest). Czujnik wałka rozrządu i czujnik wału korbowego jest ok, wtyczki też, gniazda też w porządku. Mechanik mówił, że jak dzisiaj określą że ta wiązka z 5 czujnikami jest ok, to pozostaje wymiana ECU :/

Poniżej podaje wydruk z OBDeleven, który dostałem po podłączeniu golfa pod komputer:
    Problem jest z tym, że usterka występuje sporadycznie (co 5, 10, 40 km różnie) za każdym razem auto bezproblemowo odpala i można jechać dalej do kolejnego zgaśnięcia. Takie usterki występujące sporadycznie są najgorsze
    Może jest jeszcze ktoś kto wie gdzie jeszcze można szukać przyczyny??

OBDeleven odczyt danych
    Data: 2019-12-19 19:30
    VIN: WVWZZZ1KZAP125689
    Pojazd: Volkswagen Golf
    Rok: 2010
    Typ nadwozia: 5-dr hatchback
    Silnik: CAYC 77 kW (105 HP) 1.6 l
    Przebieg: 249650 KM
    ---------------------------------------------------------------
    01 Elektronika silnika
    Opis sytemu: 1,6l R4 CR td
    Numer oprogramowania: 03L906023B
    Wersja oprogramowania: 5863
    Numer sterownika: 03L906023A
    Wersja sterownika: H23
    Numer seryjny: 00000000000000
    Nazwa ODX: EV_ECM16TDI02103L906023B
    Wersja ODX: 001005
    Długie kodowanie: 00114016032400080000
    Kody błędów:
    P034100 - Czujnik położenia wałka rozrządu => czujnik Niewiarygodny sygnał
    Sporadyczna
    Date: 2074-12-23 19:10:34
    Mileage: 249646 km
    Priorytet: 2
    Licznik częstotliwości wystąpienia usterki: 6
    Licznik cykli wyuczania: 255
    Prędkość obrotowa silnika: 1864.50 /min
    Unormowana wartość obciążenia: 77.6 %
    Prędkość samochodu: 72 km/h
    Temperatura płynu chłodzącego: 63 °C
    Temperatura zasysanego powietrza: 13 °C
    Ciśnienie otoczenia: 990 mbar
    Napięcie zacisku 30: 14.005 V
    Dynamiczne dane otoczenia: 2096281331FF13887C
    P034100 - Czujnik położenia wałka rozrządu => czujnik Niewiarygodny sygnał
    Sporadyczna
    Date: 2074-12-18 12:38:00
    Mileage: 249483 km
    Licznik częstotliwości wystąpienia usterki: 3
    Prędkość obrotowa silnika: 1961.25 /min
    Unormowana wartość obciążenia: 92.5 %
    Prędkość samochodu: 100 km/h
    Temperatura płynu chłodzącego: 49 °C
    Temperatura zasysanego powietrza: 11 °C
    Ciśnienie otoczenia: 970 mbar
    Napięcie zacisku 30: 14.456 V
    Dynamiczne dane otoczenia: 2096231331BE138880
    P001600 - Rząd 1, czujnik położenia wałka rozrządu / wału korbowego Nieprawidłowe przyporządkowanie
    Sporadyczna
    Date: 2074-12-23 19:08:17
    Mileage: 249645 km
    Licznik częstotliwości wystąpienia usterki: 6
    Prędkość obrotowa silnika: 1962.00 /min
    Unormowana wartość obciążenia: 55.3 %
    Prędkość samochodu: 27 km/h
    Temperatura płynu chłodzącego: 57 °C
    Temperatura zasysanego powietrza: 17 °C
    Ciśnienie otoczenia: 990 mbar
    Napięcie zacisku 30: 14.118 V
    Dynamiczne dane otoczenia: 2096281331BC13887D
  • #11 18875549
    hans87
    Poziom 11  
    Witam.
    Odebrałem auto od mechanika z wiadomością, że problem nie został usunięty.
    Auto nadal gaśnie, w weekend zrobiłem 600 km i zgasł mi chyba 50 razy :/ shit!

Mechanik wymienił czujnik położenia wałka rozrządu oraz czujnik wału korbowego, sprawdził wiązki, wtyczki i inne czujniki, wymienił filtr paliwa, sprawdził przelewy na wtryskach... wszystko ok, a golf nadal gaśnie. Powiedział, że wychodzi na to że ECU (sterownik) jest walnięty i trzeba go wymienić na inny i przesterować immo, itp.

Podczas jazdy nad morze, zauważyłem że gdy się rozpędzam przełączając z 1 na 2 bieg auto czasami tak "przytknie" i szarpnie nim. Podobnie jest podczas dalszego przyśpieszania i przełączaniu 2 na 3 bieg, też go "przytknie" a po paru minutach auto zgaśnie. Ogólnie gaśnie częściej gdy pojazd jest rozgrzany.
    Ma ktoś jeszcze jakieś rady??

Mam prośbę do admina, aby przeniósł mój temat do działu Samochody Serwis -> Mechanika. Tutaj w dziale "Samochody Początkujący" ten temat, może być za ciężki dla początkujących.
  • #12 18946653
    hans87
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Doceniając rolę tego forum i ludzi, którzy się w nim udzielają chciałbym podzielić się z Wami informacją, co było powodem usterki o której pisałem. Sądzę, że te informacje pozwolą uniknąć wielu osobom dużo stresu i straty pieniędzy przy podobnej usterce.

Powodem tego, że auto gasło podczas jazdy była usterka elektryczna, która dotyczyła gniazda w zaworze EGR. Był tam problem z masą chyba w tym gnieździe, a jako że z EGR idzie sygnał na 5 czujników, no to komputer (sterownik silnika) wariował i gasił auto. Mechanik wymienił zawór EGR na nowy i już jest git! :-)
    Ogólnie, aby wykryć usterkę trzeba było po kolei wszystko sprawdzać, zaczynając od czujnika wałka rozrządu i czujnika wału korbowego. Podsumowując kosztowało mnie to dużo kasy, ale cieszę się że już problem jest rozwiązany.

Na przyszłość mogę też podpowiedzieć, że jeśli auto wariuje i wszystkie weryfikacje wskazują, że wszystko jest ok, to czasami przyczyną może być wadliwie działający komputer (sterownik silnika), ale to jest naprawdę rzadkość. Zazwyczaj problem leży, gdzieś na prądach któregoś podzespołu, tylko ciężko to znaleźć. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za porady użytkowników forum :-)
  • #13 18948257
    hans87
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Doceniając rolę tego forum i ludzi, którzy się w nim udzielają chciałbym podzielić się z Wami informacją, co było powodem usterki o której pisałem. Sądzę, że te informacje pozwolą uniknąć wielu osobom dużo stresu i straty pieniędzy przy podobnej usterce.

Powodem tego, że auto gasło podczas jazdy była usterka elektryczna, która dotyczyła gniazda w zaworze EGR. Był tam problem z masą chyba w tym gnieździe, a jako że z EGR idzie sygnał na 5 czujników, no to komputer (sterownik silnika) wariował i gasił auto. Mechanik wymienił zawór EGR na nowy i już jest git! :-)
    Ogólnie, aby wykryć usterkę trzeba było po kolei wszystko sprawdzać, zaczynając od czujnika wałka rozrządu i czujnika wału korbowego. Podsumowując kosztowało mnie to dużo kasy, ale cieszę się że już problem jest rozwiązany.

Na przyszłość mogę też podpowiedzieć, że jeśli auto wariuje i wszystkie weryfikacje wskazują, że wszystko jest ok, to czasami przyczyną może być wadliwie działający komputer (sterownik silnika), ale to jest naprawdę rzadkość. Zazwyczaj problem leży, gdzieś na prądach któregoś podzespołu, tylko ciężko to znaleźć. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za porady użytkowników forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gaśnięciem Volkswagena Golfa 6 1.6 TDI podczas jazdy, mimo wymiany czujników położenia wałka rozrządu i wału korbowego. Po podłączeniu do VCDS zidentyfikowano błędy P001600 i P034100. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie wiązek kablowych do ECU oraz stabilności zasilania. Po dalszych badaniach okazało się, że problemem była usterka elektryczna w gnieździe zaworu EGR, co prowadziło do niestabilności sygnałów do ECU. Po wymianie zaworu EGR problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA