logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz gitarowy Foxtrot - piszczenie i zniekształcenia przy przełączniku presens

alamo888 08 Paź 2005 13:49 2018 8
REKLAMA
  • #1 1882497
    alamo888
    Poziom 11  
    Zbudowalem wzmacniacz gitarowy Foxtrot według schematu http://licho.rowerpower.org/gitara/practic2.gif no i mam dwa problemy:

1. Przy niektórych ustawieniach średnich tonów wzmacniacz piszczy (robi sie z niego generator) jak sie pozbyc tego efektu?

2. Jest tam na schemacie przełacznik presens kotry w moim zmacniaczu dosc dziwnie działa, po przełaczeniu robia sie jakis dziwne zniekształcenia, czy tak powino byc?

3. Pomimo ze wzmacniacz uzywam tylko do grania w domu chiałbym zeby był troche głosniejszy, aktualnie trafem głosnikowym jest trafko z bambina czyli TG2,5 posiadam w domu trafo od radia Tatry (bodajrze TG6) czy da sie wymienic na to trafo i czy da to zamierzony skutek czyli zwiekszenie głosnosci?

Pozatym zachecam do budowy wzmacniaczy lampowych, róznica w brzmieniu jest ogromna. Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1884548
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    alamo888 napisał:
    1. Przy niektórych ustawieniach średnich tonów wzmacniacz piszczy (robi sie z niego generator) jak sie pozbyc tego efektu?

Pisk to skutek występowania sprzeżenia w układzie, najprawdopodobniej wywołanego brakiem/niedostatkiem ekranowania lub błednym ułozeniem przewodów. Spróbój zmienić ułożenie przewodów w okolicy podstawki ECL86 i zaekranuj przewody od/do potencjometrów oraz przewody między anodą pentody a trafem głośnikowym.
    Jeśli pisk nie pojawia się po wyjęciu lampy przedwzmacniacza - warto ją (i obwody w jej okolicy) odekranować od reszty układu.
    alamo888 napisał:
    2. Jest tam na schemacie przełacznik presens kotry w moim zmacniaczu dosc dziwnie działa, po przełaczeniu robia sie jakis dziwne zniekształcenia, czy tak powino byc?

Nie powinno się tak dziać - być może masz problem ze wzbudzeniem w.cz. (masz oscyloskop?) i po odłączeniu obwodu RC układ dławi się oscylacjami.
    alamo888 napisał:
    3. Pomimo ze wzmacniacz uzywam tylko do grania w domu chiałbym zeby był troche głosniejszy, aktualnie trafem głosnikowym jest transformator z bambina czyli TG2,5 posiadam w domu trafo od radia Tatry (bodajrze TG6) czy da sie wymienic na to trafo i czy da to zamierzony skutek czyli zwiekszenie głosnosci?

Tatry miały w końcówce EL84 i do tej lampy przystosowane jest trafo. Oczywiście możesz je podmienić, ale od tego się głośniej nie zrobi (chyba że przypadkiem usuniesz problem z oscylacjami...).
    Jak ma byc głośniej to sugeruję przekonstruować układ tak by w końcówce były 2*EL84 w układzie PP.
  • #3 1884630
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    fajny projekcik tylko troche nieznana mi firma.. foxtrot? chyb a zmontuje to jako mo0j nastepny wzmacni9acz bo akurat mam trafa i lampy do tego...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1884881
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    włuczykij napisał:
    fajny projekcik tylko troche nieznana mi firma.. foxtrot? chyb a zmontuje to jako mo0j nastepny wzmacni9acz bo akurat mam trafa i lampy do tego...

Foxtrot to konstrukcja Piotra Liskiewicza oparta o wzmacniacz Bambino. Bardziej znaną konstrukcją P.L. jest Red Baron. Jego stronkę poleca w linkach Tom, co jest chyba wystarczającą rekomendacją...
  • REKLAMA
  • #6 1885379
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    hmmmmmmm.... cos mi sie zdaje ze sie za niego wezme..... ma ktos juz zmontowany i dobrze DZIALAJACY ten wzmacniacz???
  • #7 1885708
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Jakiś czas temu planowałem wykonanie tego wzmacniacza tzn. wtedy na stronie istniała tylko wersja "lite" i nazywała sie po prostu practic. Z braku czasu i wrodzonego lenistwa odłożyłem te plany na potem (i już chyba ponad 1,5 roku minęło).
    Co do Foxtrota to nie wiem, czy ktoś już go zbudował oprócz autora, natomiast Red Baron został zbudowany przez kilka(naście?) osób.
  • #8 1886342
    Godmaker
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    thereminator napisał:
    CIACH 8< Red Baron został zbudowany przez kilka(naście?) osób.

i wciąż powstają kolejne :-)
  • #9 1898786
    Kraft
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Wczoraj uruchomiłem swojego red barona... :) Wprawdze po modyfikacjach, ale dalej oparty na red baronie. Ruszył za pierwszym razem :) gra świetnie!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz gitarowy Foxtrot, oparty na schemacie dostępny pod adresem http://licho.rowerpower.org/gitara/practic2.gif, generuje piszczenie przy niektórych ustawieniach średnich tonów, co jest efektem sprzężenia zwrotnego spowodowanego brakiem lub niewystarczającym ekranowaniem oraz nieprawidłowym ułożeniem przewodów, zwłaszcza w okolicy podstawki lampy ECL86 i połączeń anodowych pentody z transformatorem głośnikowym. Zaleca się ekranowanie przewodów potencjometrów i przewodów sygnałowych oraz zmianę ich ułożenia. Przełącznik presens powoduje zniekształcenia, co nie jest normalne i może wynikać z problemów z oscylacjami wysokiej częstotliwości. Wzmacniacz Foxtrot jest konstrukcją Piotra Liskiewicza, bazującą na wzmacniaczu Bambino, a bardziej znanym projektem autora jest Red Baron. Wymiana transformatora głośnikowego z TG2,5 (Bambino) na TG6 (Tatry) jest możliwa, jednak nie gwarantuje zwiększenia głośności, gdyż Tatry są przystosowane do lamp EL84, a Foxtrot używa lampy ECL86. Aby uzyskać większą moc i głośność, sugeruje się przebudowę końcówki mocy na układ push-pull z dwoma lampami EL84. Transformator Tatry oferuje obciążenia 8 i 15 omów, podczas gdy Bambino ma 4 omy, co pozwala na różne konfiguracje podłączenia głośników. Wzmacniacze lampowe, takie jak Foxtrot i Red Baron, cieszą się zainteresowaniem wśród konstruktorów amatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA