logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikrofon XLR do miksera Studiomaster C2-4 zamiast Trust GTX 212?

chieftains 09 Sie 2020 10:11 1914 29
REKLAMA
  • #1 18861365
    chieftains
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Jakiś czas temu zakupiłem mikrofon pojemnościowy trust gtx 212 pod komputer i oczywiście działa. Ostatnio zakupiłem mikser studiomaster C2-4. Dokupiłem adapter z przejścia z mini jack na xlr, jednak gdy mikrofon podpinam do miksera, to nie ma żadnej reakcji. Wciskam też przycisk +48V, ale dalej cisza. Moje pytanie, czy do takich mikserów muszą być mikrofony dedykowane xlr?, gdyż ten trust ma zastosowanie do kompa.
  • REKLAMA
  • #2 18861439
    karl9955
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ten mikrofon co masz to zabawka. Całkiem możliwe ze podając napięcie phantom uszkodziłeś go. Do czego potrzebujesz mikrofon, musi to być pojemność? Pamiętaj ze pojemność ma większa czułaś także lepiej zbiera np klikanie myszką i inne ciche dźwięki.
  • #3 18861462
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2049
    Witam,
    z tego co widze to mikrofon ma wyjscie jack 3.5mm i USB, zapewne USB to tez zasilanie, po co ci przejsciowka na XLR? zastosuj adapter jack 3.5->6.3mm i masz takie zlacze w mikserze, zapewne musi tez byc USB do zasilania, zgadzam sie ze phnatom power mogl juz go uszkodzic.
    Pozdrawiam
  • #4 18861514
    chieftains
    Poziom 9  
    ufff... mikrofon działa :) . Potrzebuje go, gdyż czasem nagrywam w plenerze na laptopie. Jak kupowałem ten mikrofon, to nie miałem pojęcia, że są pojemne i dynamiczne. Jeśli chodzi o podłączenie do kompa, to mnie wystarcza. Wejścia na mikrofon w mikserze mam xlr, więc dlatego dokupiłem adapter mały jack 3.5->xlr. Jednak nie działa. Jak się nie da go podłączyć, gdyż ma zastosowanie jedynie do kompa, to oczywiście kupię inny dynamiczny. Próbowałem podłączyć ten mikrofon poprzez adapter jack 3.5->6.3 mm, ale też nie działa. W mikserze nie ma wejścia USB, przynajmniej w tym modelu.
  • REKLAMA
  • #5 18861557
    karl9955
    Poziom 13  
    Z tego co kolega powiedział raczej powinieneś podłączyć to w sposób taki:

Mikrofon kablem USB do kompa żeby miał zasilanie

Mikrofon kablem sygnałowym do miksera najlepiej poprzez wejście liniowe jack

Nie podawaj zasilania phantom i ustaw odpowiedni gain.
  • #6 18861648
    chieftains
    Poziom 9  
    Mikrofonu potrzebuje dla trzech zastosowań:
    1. Nagrywanie w plenerze podkładu np. bębnów. Tutaj stosuje ten mikrofon + laptop i to mi wystarczy, choć faktycznie ten pojemny łapie mi też dodatkowo wszystkie śpiewające ptaszki :)
    2. Odsłuchiwanie grania w pokoju np. na quenie. Niestety akustykę w pokoju mam fatalną i liczę na to, że dzięki mikserowi ten dźwięk nieco poprawię i będzie mi się lepiej grało. Tutaj mikser dla odsłuchu będzie podłączony do amplitunera z którego mam wyjście na kolumny kina domowego. Komputer nie były tutaj podłączany, gdyż PC jest w innym pokoju, a ten laptop to taki cieniutki.
    3. Nagrywanie dźwięku z mikrofonu na PC w innym pokoju z zastosowaniem miksera. W sumie mikser ma 4 wejścia mic xlr, to czemu ich nie wykorzystać?... w sumie po to są, tym bardziej że poleca się aby właśnie z nich korzystać, niż przez jacka 6.3 mm.
    Miałem nadzieję, że do wszystkich tych trzech zastosowań wystarczy ten trust. Po prostu nie wiem dlaczego on nie chce działać na tej przejściówce xlr. Zapewne mnie czeka zakup dynamicznego kablem xlr, tylko, że słyszałem, że podobno nie jest polecane aby taki podpinać bezpośrednio do kompa, gdyż traci się na jakości i powinien być podłączony przez interfejs audio, a to oznacza kolejne koszty i problem w nagrywaniu w plenerze. Super by było gdyby był taki uniwersalny.
  • REKLAMA
  • #7 18861708
    karl9955
    Poziom 13  
    Błąd popełniłeś w momencie zakupu miksera. Wystarczyło dorzucić kilkadziesiąt zlociszy i zakupić chociażby behringer xenyx z portem USB i miałbyś mikser który byłby zarazem interfejsem. Jeżeli nagrywasz wyłącznie bębny i to jeszcze plenerze to tylko i wyłącznie mikrofon dynamiczny.
  • #8 18861758
    chieftains
    Poziom 9  
    Zgadza się. Wcześniej przeglądałem różne miksery i czytałem, aby zakupić z USB. W pewnym momencie natrafiłem na stronę sklepu, który został zlikwidowany i facet robi wyprzedaż w cenach po 50-70% wartości, a mieszkał blisko mnie. Sprawdziłem w necie, to te miksery stały od 360,00 do 450, zł, a ja go kupiłem za 200,00. Nie było złych opinii. Problem w tym, że jak przeglądałem zdjęcia to port USB był, ale niestety nie zauważyłem, że dotyczył modelu C2s-4, a nie C2-4, więc w domu było zaskoczenie. Trudno jakoś, muszę na nim podziałać i go poznać, a są to dla mnie nowe tematy. Kolejną wadą, to marna instrukcja i zupełnym brak opisów w necie w porównaniu do modeli behringer, gdzie tego jest sporo.
  • Pomocny post
    #9 18861894
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1717
    chieftains napisał:
    Dokupiłem adapter z przejścia z mini jack na xlr

Zapewne jest to zwykła przejściówka TS 3,5mm - XLR, lub TRS 3,5mm - XLR, więc mikrofon elektretowy (nie pojemnościowy!) nie będzie na niej działał.
    Tu znajdziesz odpowiedź na to, czym się różni zasilanie Bias od zasilania phantom: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3695869.html

chieftains napisał:
    W mikserze nie ma wejścia USB, przynajmniej w tym modelu.

Nawet jak by było, to nie służyło by do podłączenia mikrofonu.

Tak w ogóle, to do czego Ci jest potrzebny ten mikser, jak wszystko z laptopa (bez pośrednictwa miksera) możesz odtworzyć na domowym sprzęcie?

chieftains napisał:
    czasem nagrywam w plenerze

Co?

chieftains napisał:
    Nagrywanie w plenerze podkładu np. bębnów

Jakich bębnów? Podkładu perkusyjnego? Czemu w plenerze?

chieftains napisał:
    Odsłuchiwanie grania w pokoju np. na quenie.

To jakiś instrument ten quen?

chieftains napisał:
    Nagrywanie dźwięku z mikrofonu na PC w innym pokoju z zastosowaniem miksera.

Jakiego dźwięku?

Sporo napisałeś a nadal nie wiem, co ty nagrywasz i co chcesz osiągnąć? :roll:

chieftains napisał:
    Kolejną wadą, to marna instrukcja i zupełnym brak opisów w necie w porównaniu do modeli behringer, gdzie tego jest sporo.

Zasadniczo, nawet różniące się od siebie budową miksery, mają te same funkcje, tyle że mogą być w różny sposób nazwane.
    Jak któraś jest niejasna, to pytaj - pomożemy.

Pozdrawiam.
  • #10 18861970
    chieftains
    Poziom 9  
    Mikser jest mi potrzebny dla regulacji dźwięku (ton wysoki, niski, itp..) zarówno przy bezpośrednim graniu tylko dla odsłuchu, gdzie dźwięk płynący z kolumn jest ciekawszy niż bez (fatalna akustyka w pokoju). Może być bardziej głębszy, a bez mikrofonu jest "płaski". W przyszłości też chciałbym ten poprawiony dźwięk poprzez mikser nagrywać, jako podkład. Do tej pory nagrywałem w domu bębny, czy quenę mikrofonem z laptopa, ale marnie to brzmi. Oczywiście mogę co nieco poprawić w oprogramowaniu (Audacity). Plener dlatego, że te bębny to congi, a brzmienie w plenerze dla nich jest najlepsze i najbardziej pełne i głębokie. Może takie brzmienie uzyskało by się w studiu, ale nie w moim pokoju :) Quena, to "flet" peruwiański. Ona też naturalnie brzmi w plenerze, ale w domu też może być, choć wolę ten dźwięk poprawić. Co chcę osiągnąć?, nie jestem muzykiem, gram dla siebie. Podkłady bębnowe + quena robię do swoich prywatnych clipów :) Do tej pory głownie zajmowałem się obróbką video, czy grafiką, jednak chciałbym poprawić jakość dźwięku. Ten temat jest dla mnie zupełną nowością, więc i zapewne zadaję banalne pytania :) , ale kiedyś trzeba zacząć się uczyć. Ja teraz sporo przeglądam w necie materiałów z innych mikserów i już dzisiaj więcej wiem, niż wczoraj, ale droga daleka. Temat założyłem, gdyż nie wiedziałem dlaczego mi ten mikrofon nie działa, podany przez Ciebie link, sporo mi wyjaśnił, choć jeszcze nie jest dla mnie w pełni zrozumiały. Co do miksera to mam kilka etapów, po kolei: 1. Podłączyć mikrofon, aby działał, 2. Podłączyć mikser na amplitunera, dla odsłuchu tego co gram, 3. Podłączyć mikser do kompa w celu nagrywania. Będę starał się to rozgryźć sam, ale jak będę miał spory problem, to zapewne zapytam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 18862006
    karl9955
    Poziom 13  
    chieftains napisał:
    Mikser jest mi potrzebny dla regulacji dźwięku

Czyli korekcji barwy equalizerem (korektorem)

Jak chcesz coś teraz nagrywać to takim roboczym rozwiązaniem może być wyście kablem jack z miksera z gniazda słuchawkowego (phones) i podłączenie do wejścia liniowego w komputerze.

Co do mikrofonu to na pewno dynamiczny z takich przyzwoitych może być najpopularniejszy sm57 lub 58 (są niemal identyczne i różnią się tylko główką). Dzięki temu będziesz mógł nagrywać przy mniejszym gain i mniejszej czułości tym samym eliminując dźwięki tła.

Ale i tak radzę zakupić interfejs audio z USB wystarczą Ci raczej 2 wejścia XLR. Ze znanych to focusrite albo wcześniej wspomniany behringer ale tylko i wyłącznie seria xenyx.
  • #12 18862076
    DjMapet
    Poziom 43  
    Teraz już wszystko jasne a kongi to nie to samo co "bębny" czyli perkusja. :-)
    Generalnie, na tym sprzęcie nie uzyskasz zadowalającego efektu nagrań. Nawet jak byś miał bardziej wypasiony laptop. Zamiast miksera, trza było kupić interfejs audio USB z wejściem mikrofonowym (choćby Behringera) i lepszy mikrofon, nawet dynamiczny.
    Jak chcesz do nagrywania użyć tego miksera (choć nie widzę takiej potrzeby), to i tak będzie potrzebny jakiś zewnętrzny interfejs audio USB z dwoma wejściami liniowymi/mikrofonowymi, np. Swissonic UA-2x2.

chieftains napisał:
    1. Podłączyć mikrofon, aby działał,

Do interfejsu audio USB też podłączysz mikrofon i będzie działał.

chieftains napisał:
    2. Podłączyć mikser na amplitunera, dla odsłuchu tego co gram,

Interfejs audio USB też podłączysz do amplitunera i będziesz słyszał to co grasz.

chieftains napisał:
    3. Podłączyć mikser do kompa w celu nagrywania

Interfejs audio USB też podłączysz do kompa w celu nagrywania.

Generalnie, do takiego nagrywania jak twoje, mikser jest niepotrzebny. Wprowadzi jedynie w tor sygnału dodatkowe szumy.

Pozdrawiam.
  • #13 18862144
    chieftains
    Poziom 9  
    karl9955 napisał:
    Jak chcesz coś teraz nagrywać to takim roboczym rozwiązaniem może być wyście kablem jack z miksera z gniazda słuchawkowego (phones) i podłączenie do wejścia liniowego w komputerze.

Raczej nastawiam się na zakup mikrofonu z XLR. Tutaj mam dylemat. Planowałem dynamiczny samson Q7 (ok. 150,00zł). Twa propozycja jest droższa (ponad 400,00 zł), ale kusząca. Jednak, jako, że gram równocześnie na 5 congach, to raczej chyba najpierw kupię samsona i na nim poznam działanie i możliwości miksera. Zawsze potem mogę dokupić ten droższy, gdyż przy 5 bębnach można zastosować dwa mikrofony. Problem jedynie w tym, że będzie bardzo skomplikowane zastosowanie tych mikrofonów w plenerze przynajmniej z obecnej mojej perspektywy :) Co myślisz o tym samsun Q7 ?
    karl9955 napisał:
    Ale i tak radzę zakupić interfejs audio z USB wystarczą Ci raczej 2 wejścia XLR. Ze znanych to focusrite albo wcześniej wspomniany behringer ale tylko i wyłącznie seria xenyx.

Spróbuję na razie rozgryźć ten mikser co mam, a jak nie będę dawał rady z komunikacją z kompem, to ten behringer jest ciekawym rozwiązaniem, a w przystępnej cenie. Co do focusrite, to już o nim czytałem. Tylko, że nie ma on zastosowania w plenerze, gdyż tam nie mam zasilania. Jednak mam pytanie, czy może go zastąpić zewnętrzna karta Creative Sound Blaster SB 1095, gdyż taki posiadam dla głłośników 5.1 przy PC https://allegro.pl/oferta/creative-sound-blas...501JfZqYsmuH81RTTTxurWqWq3hW7QWYaAmZTEALw_wcB

Dodano po 27 [minuty]:

DjMapet napisał:
    Teraz już wszystko jasne a kongi to nie to samo co "bębny" czyli perkusja.

Nie ma co wchodzić w dyskusję terminologiczną, ale conga zdecydowanie ma pierwszeństwo przed perkusja w nazewnictwie "bęben", a liczba mnoga "bębny", gdyż gram na kilku na raz :) ;)

DjMapet napisał:
    Generalnie, do takiego nagrywania jak twoje, mikser jest niepotrzebny. Wprowadzi jedynie w tor sygnału dodatkowe szumy.

No tak... najpierw czytaj/pytaj, a potem kupuj :)

Dodano po 9 [minuty]:

a co myślicie o takim?, może być zasilany przez kompa, czyli użyty w plenerze, a to oznacza, że mógłbym użyć mikrofonu dynamicznego XLR. Czy można tego behringera 302usb użyć jako interfejs audio do mojego miksera w celu podłączenia do kompa? https://www.musicexpress.pl/pl/product/2944,b...RT%20710&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
  • #14 18862573
    DjMapet
    Poziom 43  
    chieftains napisał:
    Planowałem dynamiczny samson Q7

Hmm, nie wiem, ale dla mnie mocno podbarwia dolną część pasma - posłuchaj: https://www.youtube.com/watch?v=qPKERczquRg
    Znajdziesz tam filmiki z porównaniami różnych mikrofonów, więc posłuchaj na dobrych słuchawkach, lub z kolumn bez podbić pasma korekcją i przemyśl, który mikrofon najlepiej by Ci pasował.

chieftains napisał:
    gdyż przy 5 bębnach można zastosować dwa mikrofony.

Tak, co najmniej dwa, by wyszło z tego jakieś stereo.

chieftains napisał:
    Problem jedynie w tym, że będzie bardzo skomplikowane zastosowanie tych mikrofonów w plenerze przynajmniej z obecnej mojej perspektywy

Praktycznie każdy zewnętrzny interfejs audio USB (focusrite też), jest zasilany z ...USB, więc tu nie będzie problemu.

chieftains napisał:
    czy może go zastąpić zewnętrzna karta Creative Sound Blaster SB 1095

Nim kupisz lepszy interfejs, to może.
    Z wyjść sumy miksera MAIN MIX L i R, podajesz sygnał na wejście LINE IN Sound Blastera a ten łączysz z komputerem kablem USB.
    Do dwóch wejść MIC (XLR) podłączasz dwa mikrofony, panoramy skręcasz w przeciwne strony i nagrywasz w stereo.

chieftains napisał:
    ale conga zdecydowanie ma pierwszeństwo przed perkusja w nazewnictwie "bęben"

Tu bym się spierał, bo na to by wychodziło, że praktycznie wszystko w co uderzysz i wyda jakiś dźwięk (np. garnek :-)) można by nazwać bębnem.
    Na scenie ogólnie, bębnami się określało zawsze cały zestaw perkusyjny, natomiast jego poszczególne elementy, już nazwami własnymi, np.: "Centralny daj głośniej, bramkuj werbel, stłum trochę tomy a podbij bongosy", itp. :-)

chieftains napisał:
    a co myślicie o takim?, może być zasilany przez kompa, czyli użyty w plenerze, a to oznacza, że mógłbym użyć mikrofonu dynamicznego XLR. Czy można tego behringera 302usb użyć jako interfejs audio do mojego miksera w celu podłączenia do kompa? https://www.musicexpress.pl/pl...urce=ceneo&utm medium=referral

Niepotrzebny zakup.
    Mikser już masz, więc po co ci drugi? Lepiej dozbieraj kasy do interfejsu USB.
    Poza tym, Twój sound blaster ma chyba nieco lepsze parametry, jak ten interfejs w Xenyx 302. :-)

Pozdrawiam.
  • #15 18862682
    chieftains
    Poziom 9  
    DjMapet napisał:
    Tu bym się spierał, bo na to by wychodziło, że praktycznie wszystko w co uderzysz i wyda jakiś dźwięk (np. garnek ) można by nazwać bębnem.

no, no... conga to nie jakiś tam dźwięk, a czasem wręcz filozofia życia :)
    DjMapet napisał:
    Niepotrzebny zakup.
    Mikser już masz, więc po co ci drugi? Lepiej dozbieraj kasy do interfejsu USB.
    Poza tym, Twój sound blaster ma chyba nieco lepsze parametry, jak ten interfejs w Xenyx 302.

Traktował bym jako interfejs audio, a cena ciekawa. Wadą tego jest jedno wejście mic, a mnie będą potrzebna minimum dwa. Gdy w plenerze nagrywałem tym trustem, to on wystarczał, gdyż zgarniał wszystko z otoczenia, również te ptaszki, choć czasem były one ciekawym tłem... roots, to roots :) Jednak taki dynamiczny ze swą kierunkowością, nie obejmie wszystkich bębnów. Boję się, czy nawet te dwa wystarczą. Wystarczą dla takiego zestawu? [img-0] Jaki mikrofon XLR do miksera Studiomaster C2-4 zamiast Trust GTX 212?

Co do interfejsu audio, to focusrite (dwa wejścia mic) jest w danym czasie dla mnie za drogi, choć super wypada na testach. Ten co Ty proponowałeś już bardziej przystępny, ale w Polsce trudno dostępny. Jednak trafiłem na coś takiego, który też był nie raz testowany i chyba na niego bym się zdecydował: https://guitarcenter.pl/catalog/studio/karty-...20LSR305&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
  • #16 18862817
    karl9955
    Poziom 13  
    Zestaw dosyć sporawy, najlepszym rozwiązaniem jest po jednym mikrofonie na bęben. Są takie fajne przypinki które mocujesz do rantu i nie potrzebny jest wtedy statyw. Dosyć kosztowne ale możliwości i jakość najlepsza. Możesz próbować nagrywać dwoma w trybie stereo (coś jak mikrofonowanie AB - google) ale bym się pokusił ustawić je bliżej siebie w kształt litery U.
  • #17 18862887
    DjMapet
    Poziom 43  
    chieftains napisał:
    no, no... conga to nie jakiś tam dźwięk, a czasem wręcz filozofia życia

W żadnym przypadku nie chciałem deprecjonować Twojego instrumentu a jedynie podkreślić, że jak się gra na tak specyficznym sprzęcie jak kongi, to nie można nazywać go ogólnym zwrotem "bębny", bo większości skojarzy się to z normalnym, klasycznym zestawem perkusyjnym.

chieftains napisał:
    Traktował bym jako interfejs audio, a cena ciekawa. Wadą tego jest jedno wejście mic, a mnie będą potrzebna minimum dwa.

Dlatego proponowałem zakup dwukanałowego interfejsu audio USB. W plenerze podłączysz do niego dwa mikrofony a w domu za pośrednictwem miksera przynajmniej cztery a w razie potrzeby da się podłączyć nawet sześć.

Wg. mnie szkoda kasy na tego behringera, bo mikser już masz.

chieftains napisał:
    dynamiczny ze swą kierunkowością, nie obejmie wszystkich bębnów. Boję się, czy nawet te dwa wystarczą

Jednym nie, ale dwoma o charakterystyce kardioidalnej, już się da. Ten samson Q7 ma charakterystykę super-kardioidalną, więc nie bardzo się nadaje, nawet w ilości dwóch szt. Chyba że zastosował byś przynajmniej trzy.

chieftains napisał:
    Ten co Ty proponowałeś już bardziej przystępny, ale w Polsce trudno dostępny.

Tu pytałeś: https://e-strada-ex.pl/interfejs-audio-swissonic-ua2x2-p-3109.html

chieftains napisał:
    Jednak trafiłem na coś takiego, który też był nie raz testowany i chyba na niego bym się zdecydował: https://guitarcenter.pl/catalo...urce=ceneo&utm medium=referral

Dobry interfejs ale chyba wolał bym dołożyć do nowszej generacji Scarlet 2i2.

Wiesz, sporo zależy od tego, jak poważnie traktujesz swój projekt, bo jak czysto amatorsko/ na chwilę, to nie ma sensu inwestować sporej kasy w drogi sprzęt, ale jeśli ma Ci to przynosić w przyszłości (oprócz satysfakcji :-)) jakieś profity, to inwestowanie ma sens.

Poszukaj też w używanych.

Pozdrawiam.
  • #18 18864059
    chieftains
    Poziom 9  
    karl9955 napisał:
    najlepszym rozwiązaniem jest po jednym mikrofonie na bęben. Są takie fajne przypinki które mocujesz do rantu i nie potrzebny jest wtedy statyw. Dosyć kosztowne ale możliwości i jakość najlepsza

i jest to też najlepsza droga do rozwodu z żoną, a nie planuje, przynajmniej jeszcze nie :) ;)
    To co piszesz, to raczej dla profesjonalisty, a ja jestem amatorem. Na razie chyba przy nagrywaniu gry na wszystkich bębnach pozostanę przy mojej xperii XZ3, gdyż o dziwo, format mp4, całkiem dobrze oddaje dźwięki. Mikrofon będę używał do robienia pojedynczych podkładów z jednego bębna, gdzie potem je łączę w kompie.
    DjMapet napisał:
    Wiesz, sporo zależy od tego, jak poważnie traktujesz swój projekt, bo jak czysto amatorsko/ na chwilę, to nie ma sensu inwestować sporej kasy w drogi sprzęt

Robię sobie czasem wypady fotograficzne, czy spacery z psami w górach, itp... kręcę klipy telefonem, potem je przycinam, łączę i potrzebuje swojego podkładu muzycznego. Inna przyczyna mojego projektu to połączenie bębnów... upss... cong :) z motywami andyjskimi, czy celtyckimi. Jako, że one nie mają ze sobą nic wspólnego :) to jest to ciekawa zabawa aby wyszukać takie rozwiązanie. Przy okazji uczę się techniki grania. Dlatego moje "projekty" są czysto amatorskie i nie planuję komercji, choć zasada "nigdy nie mów nigdy" jest rozsądna. Osobiście nie jestem gadżeciarzem, ale mam na tyle rozsądku, że dany sprzęt kupuje się na lata, więc tak naprawdę te 200,00 zł w tej perspektywie nie ma większego znaczenia. Dlatego jest walka pomiędzy "chęcią", a "rozsądkiem". Chęć chce teraz i już, a rozsądek, poczekaj, uzbieraj... Ciężka sprawa.

Wieczorem zrobiłem pierwsze podłączenia. Na razie mikrofon dynam. XLR pożyczyłem, aby sprawdzić, czy połączenia działają. Zrobiłem taki schemat

Jest połączenie kompa z mikserem w dwie strony. Z komputera puszczam podkład i potem rejestrując dźwięk z mikrofonu zapisuje mi się w kompie w programie Audacity. Zakładałem, że powinien mi się nagrać podkład razem z dźwiękiem z mikrofonu na jednej ścieżce. Tym czasem nagrany został tylko dźwięk z mikrofonu. Nie bardzo wiem, gdzie popełniam błąd. Oczywiście zawsze mogę ten podkład puścić z Audiacity, ale chodzi mi o poznanie zasad. Mikser rozumiałem jako połączenie kilku źródeł dźwięku w jedno.

Na razie kompa podpiąłem bezpośrednio do miksera bez pośrednictwa interfejsu audio i te urządzenia się widzą, choć jakość nagranej queny przez mikrofon jest fatalna. Nie wiem czy to wina braku interfejsu, ustawień w Audiacity, czy pożyczonego mikrofonu, który nie należy chyba do najlepszych (carol GS -55).

Czy pomiędzy mikserem , a amplitunerem (pioneer VSX-424) powinien być jakiś przedwzmacniacz?
  • #19 18864221
    DjMapet
    Poziom 43  
    chieftains napisał:
    kręcę klipy telefonem, potem je przycinam, łączę i potrzebuje swojego podkładu muzycznego

Aaa, to kolega zajmuje się działalnością artystyczną - fajnie. :-) Wrzuć jakieś Twoje prace, lub daj linka, chętnie posłucham i obejrzę.

chieftains napisał:
    połączenie bębnów... upss... cong

Ha,ha, ha, ha :-) uśmiałem się.

chieftains napisał:
    Oczywiście zawsze mogę ten podkład puścić z Audiacity, ale chodzi mi o poznanie zasad.

Tak zrób. Wrzuć (nagraj?) podkład na jeden ślad w Audacity włącz go i nagrywaj na drugim śladzie mikrofon.

chieftains napisał:
    czy pożyczonego mikrofonu, który nie należy chyba do najlepszych (carol GS -55).

Mikrofon słaby, więc i nagranie może wyjść słabo. Spróbuj, jak nagrywa głos.

chieftains napisał:
    Czy pomiędzy mikserem , a amplitunerem (pioneer VSX-424) powinien być jakiś przedwzmacniacz?

Nie.

Pozdrawiam.
  • #20 18864418
    chieftains
    Poziom 9  
    DjMapet napisał:
    Aaa, to kolega zajmuje się działalnością artystyczną - fajnie

Artysta kieruje się swą twórczością na "zewnątrz" dla potrzeb własnych realizacji, docenienia swych umiejętności przez innych i ewentualnie dla spraw finansowych. Ja swoje granie traktuję "do wewnątrz", gdzie przeważnie obecność innych mi przeszkadza. Zdecydowanie nie jestem artystą :) . Właściwie te moje instrumenty nie traktuję jako instrumenty muzyczne, ale środek do pewnych nieco skomplikowanych spraw wewnętrznych :)
    DjMapet napisał:
    Wrzuć jakieś Twoje prace, lub daj linka, chętnie posłucham i obejrzę

Choćby na tym tym podkładzie uwidoczniona jest moja potrzeba do osiągnięcia lepszej jakości, gdyż użyta tam whistle, czy quena z naturalnym dźwiękiem nie mają wiele wspólnego. Ich brzmienie jest przygaszone i przytłumione. Z congami też nie jest najlepiej.
    https://www.facebook.com/watch/?v=2969238606623171
    DjMapet napisał:
    Tak zrób. Wrzuć (nagraj?) podkład na jeden ślad w Audacity włącz go i nagrywaj na drugim śladzie mikrofon.

Tak robię do tej pory. Jednak nie rozumiem dlaczego mikser nie połączył mi tych dwóch kanałów (dźwięku z mikrofony i podkładu) w jeden strumień na Audacity. Czy jest to przyczyna ustawień na mikserze, czy złych ustawień w programie na kompie.
  • #21 18867718
    DjMapet
    Poziom 43  
    Fajne klimaty. Choć preferuję mocniejsze akcenty, czegoś lajtowego też czasem lubię posłuchać.
    Co do jakości nagrań, to niestety sprzęt ma spore znaczenie, ale i tak wyszło nieźle, jak na Te możliwości sprzętowe.
    Spróbuj do nagrań zaprzęgnąć na razie tego Sound Blastera. Tam jest wejście mikrofonowe, więc ten Twój elektret powinien na nim działać a mikser na wejściu line in.

chieftains napisał:
    Jednak nie rozumiem dlaczego mikser nie połączył mi tych dwóch kanałów (dźwięku z mikrofony i podkładu) w jeden strumień na Audacity

Takie nagrywanie nie bardzo ma sens, bo nie ma możliwości obróbki poszczególnych śladów a te po obróbce i dopasowaniu głośności poszczególnych śladów, można zmiksować do jednej ścieżki.

Teoretycznie, podkład wprowadzony na wejście miksera, powinien być na wyjściu i też się nagrać na jednym śladzie razem z mikrofonem.
    Hmm, trudno mi coś wnioskować, nie mając sprzętu przed nosem.
    Wrzuć może dużą fotkę frontu miksera, tak by było widać wszystkie napisy.

Jeszcze taka uwaga dotycząca miksera - wszystkie manipulatory nieużywanych wejść i ew. wyjść miksera, powinny być ustawione w pozycji wyjściowej, bo mogą wprowadzać do sygnału wyjściowego dodatkowe szumy, więc; volume + gain + monitor + FX w lewo, pan i korekcja na 0 (godź 12).

Pozdrawiam.

Jak tam postępy sprzętowe i w rejestrowaniu + miksowaniu swoich projektów?
  • #22 18891261
    chieftains
    Poziom 9  
    Sorki, że nie odpowiadałem, ale mnie nie było. Postępy są. Wczoraj za poradą Kolegów zakupiłem interfejs Focusrite 2i2 3Gen, który był polecany oraz mikrofon m58. Żonie się przyznałem, że interfejs kosztował 300 zł, a o mikrofonie nawet nie wspomniałem :) Na PC działa i bez problemu się zainstalował. Mam problem z laptopem (Win10), gdyż po podłączeniu do USB, laptop go nie widzi. Będę musiał nad tym posiedzieć.
    Mam jednak jeszcze pytanie, do których wejść korzystniej jest podłączyć interfejs pomiędzy mikserem, a kompem 1, czy 2 (wg zdjęcia)?
  • #23 18891389
    DjMapet
    Poziom 43  
    To w zasadzie bez różnicy, bo na obu wyjściach jest ten sam sygnał. Ten interfejs ma dość dobre preampy, więc najlepiej jednak do nagrywania pominąć mikser i wpiąć mikrofon bezpośrednio do wejścia MIC interfejsu. Pomijasz wtedy dodatkowe źródło szumów, jakie może wprowadzić do nagrania mikser a ew. korekcję zrobisz w programie DAW.

chieftains napisał:
    mikrofon m58

Znaczy, SM-58?

Jeszcze co do miksera, to:
    DjMapet napisał:
    wszystkie manipulatory nieużywanych wejść i ew. wyjść miksera, powinny być ustawione w pozycji wyjściowej, bo mogą wprowadzać do sygnału wyjściowego dodatkowe szumy, więc; volume + gain + monitor + FX w lewo, pan i korekcja na 0 (godź 12).

:-)

Pozdrawiam.
  • #24 18891486
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Mikrofon o którym piszesz wymaga podania zasilania przez rezystor/rezystory .Jeżeli w gnieździe nie ma zasilania to mikrofon nie działa (dwa rezystory 4,7k/0,1W szeregowo i kondensator 10uF /10nF równolegle między rezystorami oraz kondensator między gniazdem miksera i wejściem miksera 0.47uF MKP, jeden koniec rezystorów do zasilania drugi na gniazdo mikrofonowe ) mikrofon będzie działał.Tak zasilam mikrofony w moich radiostacjach(elektr./pojemnościowy)
    73!
  • #25 18891502
    chieftains
    Poziom 9  
    Oczywiście SM-58. Zobaczę jak będzie nagrywanie z mikserem i bez niego. Wielkie dzięki za porady. Jak gdzieś mi wyniknie problem to pozwolę się zapytać :)
  • #26 18891595
    DjMapet
    Poziom 43  
    chieftains napisał:
    Oczywiście SM-58

Mam nadzieję że kupiłeś oryginalny produkt u sprawdzonego dystrybutora z certyfikatem Polsound-u.
    https://www.infomusic.pl/artykul/21610,uwaga-podrobki-shure-a
    Są na forum wątki o tym.

dipol napisał:
    Mikrofon o którym piszesz wymaga podania zasilania przez rezystor/rezystory

Piszesz o SM-58? Przecież to mikrofon dynamiczny.

Pozdrawiam.
  • #28 18893461
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Wkładka za 1 zł tez będzie poprawnie pracowała. Kwestia wykonania komory/obudowy mikrofonu.Ja wiem jaki jest SM 58 (szkoda pieniędzy)....pisze o mikrofonie pojemnościowym /elektretowym. Radiostację tranzystorową 250W. mam własnej konstrukcji więc wiem co wykonywałem. Mikrofon dynamiczny nie wymaga zasilania pamiętam jeszcze z fizyki w 7 klasie SP.
    73!
  • #29 18893500
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9367
    Tyle tylko, że taka wkładka ma nieco inną charakterystykę - to raz, a dwa - co sam wspomniałeś - wymaga jakiejś obudowy zasilania... Nie znaczy to, ze działać nie będzie - będzie, ale lepiej w tym konkretnym wypadku sprawi się mikrofon kierunkowy dynamiczny.
    Jednak to nieco inne zastosowanie niż radiostacja...w takim wypadku i mikrofon węglowy też by mógł być. ;)
  • #30 19070104
    chieftains
    Poziom 9  
    Witam po przerwie :)
    Mam kolejne pytanie. Przy nagrywaniu różnych ścieżek/podkładów instrumentalnych w zestawie: mikrofon (shureSM58) -> interfejs audio (Focusrite 3gen) -> komputer (I5 9 gen, pam. 8 GB) -> program Audacity, niestety mam niewielkie opóźnienie wielkości 0,10 sek. Przy nałożeniu podkładu fletu na bębny, to prawie, że jest to nieodczuwalne, ale jak nakładam bęben... ups congę, na congę to jest wyraźne rozjeżdżanie się. Oczywiście można to naprawić ręcznie poprzez wycinanie w programie tych 0,10 s, ale lepiej gdyby tego nie było i ciekaw jestem jaka jest przyczyna tego poślizgu. Jakość kabla? Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił mikrofon pojemnościowy Trust GTX 212, który działał z komputerem, ale nie współpracował z mikserem Studiomaster C2-4 po podłączeniu przez adapter XLR. Użytkownicy zasugerowali, że mikrofon może być uszkodzony przez zasilanie phantom, ponieważ jest przeznaczony do użytku z komputerem. Wskazano, że do miksera powinien być używany mikrofon dynamiczny, a nie pojemnościowy. Użytkownik rozważa zakup mikrofonu dynamicznego, takiego jak Samson Q7 lub Shure SM58, oraz interfejsu audio USB, aby poprawić jakość nagrań. Wskazano również na problemy z opóźnieniem dźwięku przy nagrywaniu, co może być spowodowane jakością kabla lub ustawieniami w programie Audacity.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA