logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy sterownik SALUS 091FLRF - nadajnik i odbiornik są skomunikowane?

figurel 11 Sie 2020 17:50 12387 5
REKLAMA
  • #1 18865268
    figurel
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Kupiłem zestaw SALUS 091FLRF do sterowania Berettą.
    Podłączyłem zgodnie z instrukcją i odbiornik nie steruje kotłem. Nadajnik, sterownik w zależności od ustawionej temperatury każe grzać lub nie ale do pieca te informacje nie dochodzą.
    Na odbiorniku przełącznik On-Off oraz dwie diody, jedna czerwona, druga ponoć zielona (ponoć, bo ani razu mi się nie zaświeciła). Po podłączeniu do sieci czerwona dioda cztery razy szybko mignie i potem bez końca pulsuje nieco wolniej.
    Sądzę, że jest to brak komunikacji po WiFi pomiędzy sterownikiem - programatorem a odbiornikiem.
    Po każdorazowym resecie sterownika na ekranie pokazuje się na chwilkę ikonka WiFi ale szybko znika.
    Zmieniałem wielokrotnie kody zworkami DIP, bez efektu.

Można jednoznacznie sprawdzić czy odbiornik i nadajnik są sparowane?

Edit: Przy całkowicie wyłączonym programatorze, bez baterii, ekran wygaszony kontrolka na odbiorniku dalej sobie miga jakby szukała sieci.
  • REKLAMA
  • #2 18865685
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 205
    Ustaw tak samo DIP-y, włącz odbiornik, i na nadajniku ustraw na 2-3 min max temp żeby wysłał sygnał załączenia a potem min. czerwona dioda powinna przestać mrugać a zielona sygnalizuje stan przekaźnika. Oczywiście na odbiorniku ustaw ON.
  • REKLAMA
  • #3 18866658
    figurel
    Poziom 22  
    1. DIP-y ustawione jednakowo.
    2. Odbiornik włączony, miga czerwona dioda.
    3. Na nadajniku ustawiam 29 stopni, po 10 sek. nadajnik pokazuje, że sygnał do grzania jest, kręci się wentylator.
    4. Po kilku minutach temperaturę ustawiam na 17 stopni i po 10 sek. wentylator znika czyli nadajnik nakazuje przestać grzać.

Dioda czerwona cały czas jednostajnie pulsuje, bez względu na to co w nadajniku mieszam, zielona nawet nie pomyśli aby się zajarzyć.

Odbiornik podpinam do zacisków do których podpięty był sterownik na kablu. Piec reaguje prawidłowo; mostek na listwie powoduje że piec grzeje wodę c.o.
  • REKLAMA
  • #4 18867229
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Jak były przestawiane DIP-y to należy go zresetować.
  • REKLAMA
  • #5 18867369
    figurel
    Poziom 22  
    kz61 napisał:
    Jak były przestawiane DIP-y to należy go zresetować.

Resetowałem, razy kilka, bez efektu, miga na okrągło czerwona dioda na odbiorniku.
  • #6 21713399
    robertlorenc1972
    Poziom 1  
    Mam nadzieję, że info będzie pomocne. Miałem podobny przypadek. Po zresetowaniu “nadajnika” należy przytrzymać przez około 5 sekund przycisk “OK” do momentu, aż na wyświetlaczu nie zgasną informacje o temperaturze, nr programu itd. Włączy się tryb serwisowy.
    Za pomocą przycisku plus (kilkukrotne przyciśnięcie) dochodzi się do menu SYNCH, a następnie należy wybrać opcję ON.
    W mojej instrukcji obsługi nie było wzmianki o tym, ale metodą prób i błędów ta procedura zadziałała i nadajnik z odbiornikiem już się komunikują.
REKLAMA