logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer aspire 5738Z - Uszkodzone gniazdo zasilania w laptopie

Stefano111 18 Sie 2020 09:58 651 7
  • #1 18875842
    Stefano111
    Poziom 5  
    Ocena: 26
    Witam w laptopie Acer Aspire 5738Z uszkodziło się gniazdo zasilania. Ma ktoś namiar na takie gniazdo bym mógł je zamówić i kupić? Dodam zdjęcie tego uszkodzonego. Pin środkowy jest pęknięty. Na allegro widziałem gniazdo podobne ale ma tylko 3 piny z tyłu a te które mi sie uszkodziło ma 4 piny. Jeśli ktoś ma namiary na takie gniazdo to prosiłbym o link do niego pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

Acer aspire 5738Z - Uszkodzone gniazdo zasilania w laptopie
  • #2 18875848
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Zobacz aukcja nr 6838600340.
  • Pomocny post
    #4 18875887
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Stefano111 napisał:
    Nibt pisze tam model acera 5738 ale bez Z ale na oko to wygląda identycznie kolor tu nie ma znaczenia

Będzie pasować.
  • #7 18896634
    Stefano111
    Poziom 5  
    Temat już mogę zamknąć.Na koniec drobna rada dla osób które mogą nie wiedzieć dlatego pomyślałem,że napiszę.Zapewne to może występować również w innych laptopach. Ja kupione nowe gniazdo najpierw przymierzyłem akurat piny były troszeczkę za długie,ja sobie je najpierw przymierzyłem troszeczkę uciąłem je,ale to nie miało by żadnego znaczenia gdyby nie to ,że gniazdo w tym modelu znajduje się dokładnie pod mocowaniem lewego zawiasu mocowania matrycy.Także zaleca się by piny od gniazda nie wystawały poza płytę z drugiej strony co pociągnęło by za sobą nadchodzące problemy.Szybciej uszkodzili byśmy nowe gniazdo gdyż zamykanie i otwieranie matrycy by wypychało gniazdo z powrotem na zewnątrz.Przylutować na równo z płytą zalecane Również wystające ponad płytę za długie piny powodowały by niestabilne zamocowanie zawiasu ciężkiej matrycy oraz skoro u samej góry czyli nad zawiasem znajduje się włączanie laptopa i te wystające piny ponad płytę unosząc zawias i z kolei obudowę wiem to mowa o typu 2 ,3 mm,ale dla włącznika nie trzeba dużo by były problemy z jego delikatnym działaniem. Wlutowanie takiego gniazda to łatwa sprawa ,ale te uwagi trzeba mieć na uwadze szczególnie kiedy nie mamy dostępu do wylutowania gorącym powietrzem a używamy tylko lutownicy bo wtedy ciężko było by powtórzyć zabieg. W Dzięki za pomoc ,gniazdo super działa ,nie ma luzu, serdecznie pozdrawiam :sm9:
  • #8 18896661
    Stefano111
    Poziom 5  
    Temat już mogę zamknąć.Na koniec drobna rada dla osób które mogą nie wiedzieć dlatego pomyślałem,że napiszę.Zapewne to może występować również w innych laptopach. Ja kupione nowe gniazdo najpierw przymierzyłem akurat piny były troszeczkę za długie,ja sobie je najpierw przymierzyłem troszeczkę uciąłem je,ale to nie miało by żadnego znaczenia gdyby nie to ,że gniazdo w tym modelu znajduje się dokładnie pod mocowaniem lewego zawiasu mocowania matrycy.Także zaleca się by piny od gniazda nie wystawały poza płytę z drugiej strony co pociągnęło by za sobą nadchodzące problemy.Szybciej uszkodzili byśmy nowe gniazdo gdyż zamykanie i otwieranie matrycy by wypychało gniazdo z powrotem na zewnątrz.Przylutować na równo z płytą zalecane Również wystające ponad płytę za długie piny powodowały by niestabilne zamocowanie zawiasu ciężkiej matrycy oraz skoro u samej góry czyli nad zawiasem znajduje się włączanie laptopa i te wystające piny ponad płytę unosząc zawias i z kolei obudowę wiem to mowa o typu 2 ,3 mm,ale dla włącznika nie trzeba dużo by były problemy z jego delikatnym działaniem. Wlutowanie takiego gniazda to łatwa sprawa ,ale te uwagi trzeba mieć na uwadze szczególnie kiedy nie mamy dostępu do wylutowania gorącym powietrzem a używamy tylko lutownicy bo wtedy ciężko było by powtórzyć zabieg. W Dzięki za pomoc ,gniazdo super działa ,nie ma luzu, serdecznie pozdrawiam :sm9:

Dodano po 12 [minuty]:

Kupiłem,najpierw dobrze usunąłem starą cynę by swobodnie przymierzyć gniazdo następnie uciąłem troszeczkę za długie piny tak by nie wystawały poza płytę,wlutowałem starannie i jestem zadowolony bo już miałem dość tego starego gniazda jego luzu itd,podrawiam :sm9:

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego gniazda zasilania w laptopie Acer Aspire 5738Z. Użytkownik poszukiwał zamiennika gniazda, wskazując na różnice w liczbie pinów. Otrzymał link do aukcji z odpowiednim gniazdem, które okazało się pasować, mimo różnicy w modelu. Po zamontowaniu gniazda, użytkownik potwierdził, że działa stabilnie. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego przycięcia pinów, aby uniknąć problemów z zamykaniem laptopa oraz stabilnością mocowania matrycy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA