logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować 4- lub 6-kanałowy nadajnik i odbiornik UKF – schematy i podzespoły

larry98 09 Paź 2005 14:45 2685 11
  • #1 1884930
    larry98
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jak zrobić nadajnik i odbiornik UKF 4 lub 6 kanałowy?
  • #2 1884943
    gregor_1980
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    A można troszkę więcej szczegółów? Do czego to ma być, bo jak "kanały" to rozumiem że zdalne sterowanie?
  • #3 1884977
    larry98
    Poziom 15  
    To ma być proste zdalne sterowanie najlepiej 6 kanałowe.
  • Pomocny post
    #4 1885003
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    czemu akurat UKF? zainteresuj sie modułami nadawczo odbiorczymi np firmy telecontrolli (niewiem jak sie to pisze) 20zł za sztuke pracują na paśmie 433MHz nic nie trzeba stroić odrazu sie widzą do tego jakis koder/dekoder np HT12E itp i masz zdalne sterowanie

pozdrawiam Łukasz
  • #5 1885016
    larry98
    Poziom 15  
    No włąśnie o to chodzi ze najpierw trzeba wydać to 20 złotych a poza tym własnoręczne wykonane będzie dla mnie dumą nawet jak nie opracowałem sam planu :-) ale dzięki za radę

Pozdrawiam
  • #6 1885071
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    Moduły radiowe też musisz połączyć: z koderem, z zasilaniem, zrobić obudowę. Tak więc trochę pracy trzeba w to włożyć, a masz same pozytywy: odpada kłopotliwe strojenie torów w.cz., urządzenie praktycznie zadziała od razu po złożeniu, więc masz satysfakcję z samodzielnie złożonego urządzenia i nie popadasz w konflikt z prawem (częstotliwość, moc nadajnika, zakłocenia..)
  • #7 1885105
    larry98
    Poziom 15  
    Czyli zdalne sterowanie 6 kanałowe bez strojenia i bez większych problemów z działaniem do stanę za około 20 złotych? A jakąś firmę ktoś mi poleci bo zależy mi na niezawodności jak się cyba każdy domyśla.
  • #8 1885159
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    kolego powoli :) 20zł nadajnik hybrydowy drugie 20 odbiornik ,koder i dekoder te o których pisałem razem około 30zł ... troche tego sie uzbiera.... a co do aparatury RC to musisz mieć sporą wiedze żeby to poskładac i uruchomic samodzielnie

pozdrawiam Łukasz
  • #9 1885235
    larry98
    Poziom 15  
    Ah miało być tak pięknie :| a nie można załatwić tego jakoś taniej? Bo dla chwilowej uciechy nie wydam 70 złotych :D

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Albo jakby ktoś mi mógł podać najprostrzy zestaw zdalego sterowania 1 kanałowy włącz/wyłącz ale bez strojenia bo z tym mam probleny. Nie zależy mi na UKF mogą to być obojętnie jakie fale.
  • #10 1885467
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Jakbys chcial zrobic od podstaw na samo oprzyrzady pomiarowe musialbys wydac co najmniej pare setek.
    Ja bym powiedzial ze 70 zl to tanio, ale pewnie jeszcze trzeba dodac materialy na obudowe.
    Jesli chcesz miec satysfakcje z wlasnorecznie wykonanych urzadzen - dzialajacych - zacznij od podstaw i gromadz doswiaczenie. Sprobuj budowac na poczatek bardzo proste uklady. Samodzielne budowanie staje sie latwe proste i tanie jak juz sie ma caly warsztat i zapasy czesci z rozebranych urzadzen oraz dysponuje sporym doswiadczeniem.
    Odradzam rzucanie sie z motyka na slonce i budowanie bez zaplecza technicznego i wiedzy na temat dzialania ukladow elektronicznych.
    Nawet poskladnie i uruchamianie gotowych ukladow (tzw kitów) poczatkowo nie zawsze sie udaje.
  • #11 1885494
    larry98
    Poziom 15  
    No właśnie w tym wszystkim brakuje mi tylko doświadczenia reszta jest ale to raczej nie pomoże. Dzięki za radę i chyba faktycznie dam sobie spokój. Jeszcze tylko pytanko: Za ile możnaby dostać 6 kanałowe zdalne sterowanie ale już sostrojone niekonieczniez obudową?
  • #12 1887503
    larry98
    Poziom 15  
    Albo jakby ktoś mógł mi podać schemat zdalnego sterowania które polegałoby na tym ze jak nacisnę przycisk w nadajniku to zostanie generowana fala którą nadajnik będzie odbierał i przypuśćmy łączył 2 punkty czyli zadziała jak wyłącznik, a jak puszcze przycisk na nadajniku to fala przestanie być generowana a odbiornik rozłączy wcześniej złączone punkty, czyli chcę żeby coś działąło podczas naciśnięcia przycisku. Czy wie ktoś jak to zrobić? Będę naprawdę wdzięczny za każdą pomoc :cry:

Pozdrawiam
    larry98

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego, 4- lub 6-kanałowego nadajnika i odbiornika UKF do zdalnego sterowania. Autor poszukuje schematów i podzespołów umożliwiających samodzielne wykonanie takiego urządzenia bez konieczności strojenia i z minimalnymi kosztami. Wskazano, że gotowe moduły nadawczo-odbiorcze, np. pracujące na paśmie 433 MHz, oferowane przez firmy takie jak Telecontrolli, mogą być użyteczne i eliminują problem strojenia, jednak ich koszt wraz z koderem i dekoderem (np. HT12E) wynosi około 70 zł. Podkreślono, że samodzielne zbudowanie układu wymaga wiedzy elektronicznej, doświadczenia oraz odpowiedniego zaplecza technicznego, a także dodatkowych elementów jak zasilanie i obudowa. Zaproponowano rozpoczęcie od prostych układów, np. jednokanałowego zdalnego włącznika/wyłącznika, aby zdobyć praktykę. Autor wyraził chęć uzyskania schematu prostego zdalnego sterowania, gdzie naciśnięcie przycisku generuje sygnał aktywujący odbiornik, a puszczenie przycisku go wyłącza. Wskazano, że samodzielne wykonanie nadajnika i odbiornika UKF jest możliwe, ale wymaga nakładu pracy i wiedzy, a gotowe rozwiązania są droższe, lecz bardziej niezawodne i łatwiejsze w użyciu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA