logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirus zmienil mi rozmiar dysku i nazwę, dziwne symbole

Bolo2013 25 Sie 2020 01:42 825 4
REKLAMA
  • #1 18887445
    Bolo2013
    Poziom 2  
    Wirus zmienil mi rozmiar dysku i nazwę, dziwne symbole Wirus zmienil mi rozmiar dysku i nazwę, dziwne symbole Wirus zmienil mi rozmiar dysku i nazwę, dziwne symbole

Witam załączyłem 3 zdjęcia. Mam dysk zewnętrzny WD 9 TB i zassałem z pirata kilka filmów, po czym dysk mi zmienił nazwę, zmienił rozmiar i jakieś dziwne symbole się pojawiły. Proszę pomóżcie, jak to zmienić? Może jakiś program czy coś?

Moderowany przez dt1:

Pisownia została poprawiona. Proszę dbać o nią w kolejnych postach.

• REKLAMA
  • #2 18887452
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Dysk ma uszkodzony system plików. Mało prawdopodobne, że to wirus. To prędzej kara za ściąganie pirackich filmów - albo za odłączanie dysku bez wcześniejszego zatrzymania (bezpieczne usunięcie).
  • REKLAMA
  • #3 18887486
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Skłaniam się ku zdaniu dt1.
    W jakim stopniu był zapełniony dysk?
    Jak pokazuje strukturę DMDE?
    Zamieść SMART tego dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #4 18887525
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Zaproponowałbym najpierw zrobienie kopii posektorowej, ale pewnie nie masz drugiego dysku 9TB pod ręką
  • #5 18888732
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Podłoże problemu może być sprzętowe. Dlatego mocno popieram pomysł z kopią posektorową. Podczas jej wykonywania mogą wyjść błędy odczytu, ale jeśli wykonanie pełnej kopii nie jest możliwe, sugerowałbym wyklonowanie co najmniej uszkodzonej partycji i zabezpieczenie przynajmniej najważniejszych danych (pirackie filmy pościągasz sobie jeszcze raz. Policja ma ważniejsze sprawy na głowie, niż ganianie za Tobą) oraz pełny skan powierzchni pod kątem uszkodzonych sektorów.

Poza tym dysk zewnętrzny 9 TB, to nie model. Fajnie by było, gdybyś napisał, co to jest, ale przy tej pojemności w ciemno mogę typować, że to SMR.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA