logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana częstotliwości i kodowania w dekoderze Kaon KCF-B3000 HCO po przejściu z Multimedia do Vectra

drapak12 03 Wrz 2020 07:51 2757 10
REKLAMA
  • #1 18903894
    drapak12
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam !

Mam problem, ponieważ w moim obszarze Częstochowa operator TV kablowej Multimedia w dniu 01.09.2020 r. po porozumieniu i wejściu we współpracę z operatorem Vectra zmienił częstotliwości TV kablowej i podejrzewam i coś z systemem kodowania, ponieważ mój dekoder KAON PVR, który mam od nich ok 10 lat (jeszcze z Multimedia) po tej wydawać by się mogło kosmetycznej zmianie częstotliwości i układzie kanałów przestał,mi dekodować programy płatne. Konsultanci na infolinii oczywiście niczego nie mogą rozwiązać zalecają ciągły restart dekodera, wysyłają uprawnienia karcie co daje ten sam efekt. Programy bezpłatne odbieram natomiast żadnego kodowanego. Co zastanawiające lista kanałów mimo podania właściwej częstotliwości też jest inna niż ta oficjalna podawana przez operatora. Podejrzewam, że mój leciwy dekoder nie radzi sobie z nowym kodowaniem w Vectra bo na pewno coś zostało jeszcze zmienione prócz częstotliwości nadawania. Tylko oni sami nie wiedzą co...Operator oczywiście wymieni mi dekoder na nowy bo upatruje uszkodzenia dekodera co jest nieprawda szkoda mi go bo mam na nim ponagrywane swoje materiały. Dodatkowo zastanawia mnie co się mogło stać. Dlaczego ten dekoder nagle przestał dekodować programy. Tym bardziej, że nadal występuje na liście współpracujących na stronie Multimedia.

Dziękuję bardzo wszystkim za jakieś podpowiedzi czy coś można zrobić?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18907321
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Pierwsze co bym zrobił to:
    restart do ustawień fabrycznych
    na nowo wyszukać programy , można ustawić parametry na AUTO albo
    ręcznie -
    Częstotliwość początkowa: 490MHz (490000kHz)
    Częstotliwość końcowa: 858 MHz (858000kHz)
    Przepływność/Szybkość transmisji/Symbol rate: 6875 (było 6900 teraz jest 6875)
    Modulacja: QAM 256
    ewentualnie ID sieci: 6072
    Instrukcja obsługi
    Drugie: tam powinna być karta czy była wyjmowana i czy dobrze jest włożona.
    Na 15 minut przełączyć dekoder na kanał 999 jak nie pomoże to 40 minut na kanał 101 .
    Jeżeli nic to nie pomoże, to może uprawnienia (klucze) nie przeszły w systemie.
    Wówczas CC zanim przyśle technika niech zlecenie przepuści przez DZU, a jak przyjdzie technik i nie będzie miał pomysłów to niech wymieni dekoder na inny (jak nic nie będzie miał to może być moduł CAM z kartą Conax), a później z powrotem na ten dekoder. To spowoduje ponowne przypisanie uprawnień do dekodera.
  • REKLAMA
  • #3 18907411
    drapak12
    Poziom 15  
    Witam

Dzięki ale o to właśnie chodzi że niema wspomnianego kanału 999 nigdy go nie było dekoder był już masę razy przełączany do ustawień fabrycznych.
    Uprawnienia na karcie są ponieważ na module cam i tv wszystko działa ok. Zastanawiam mnie ta całkowicie inna niż podawaja przez BOK kolejność wyszukanych kanałów co ciekawe raz przy wyszukiwaniu kanały są niebieskie a raz białe.

Dziękuję bardzo
    Pozdrawiam
  • #4 18907761
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    drapak12 napisał:
    przy wyszukiwaniu kanały są niebieskie a raz białe

Podejrzewam że jest to związane z tym iż na razie część kanałów jest niekodowana, jedne są zakodowane a drugie jeszcze niekodowane

drapak12 napisał:

całkowicie inna niż podawaja przez BOK kolejność wyszukanych kanałów

Jaki program jest zapisany jako pierwszy i na której pozycji ?
    Jaki jest ostatni zapisany numer kanału ?

drapak12 napisał:

na module cam i tv wszystko działa ok

Jeżeli na TV jest dobrze to spróbować zamienić na chwilę karty
    (tylko dla sprawdzenia)
    Jeżeli karta z dekodera (pod klapką) działa na TV (na programach kodowanych)
    to trzeba pomęczyć dekoder
    - czy restart był z poziomu menu ?:
    Menu -> Ustawienia(systemowe) ->Przywrócenie ustawień domyślnych
  • REKLAMA
  • #5 18907780
    drapak12
    Poziom 15  
    Dekoder ma wbudowany czytnik kart w systemie conax także jego nie wyjmę i nie zamienię do tv. Ja sprawdzałem na swoim module conax taki mam technisata do tv samsung i tam kolejność na tv jest zgodna z tym co mówi bok że teraz tvp1 na 101 ale i na tv niema kanału 999. Podejrzewam że wcześniejszy konsultant bo kombinował już na różne sposoby na bok wyłączył mi klucze i dekoder nie otrzymuje uprawnien od karty bo sama karta je ma bo działa na tv. Nie wiem czy to jest odrębna sprawa uprawnienia karty a uprawnienia dekodera z karty? Zostawiłem teraz tak jak Kolega radzi na TVP1 zobaczymy przez weekend czy nabierze uprawnien. Może Cholecka da radę :) Reset wykonuje z poziomu menu dekodera. Teraz TVP1 mam na kanale 2 dekodera. Bo karta chyba nie jest parowania z dekoderem skoro działa na moim module cam w TV?
  • #6 18907927
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Karty są sparowane z modułami (dekoderami), w systemie karta jest przypisana do modułu,
    na dzień dzisiejszy niesparowanie (zamiana) niczym nie skutkuje
    lecz trudno powiedzieć w przyszłości lub przy oddawaniu sprzętu.

Jeżeli karta od dekodera Kaon działa w dekoderze TechiSat - są programy kodowane a po jej wyjęciu programów tych nie ma,
    to by znaczyło iż klucze do karty przypisane są prawidłowo.
    Jeżeli na dekoderze Kaon po wyjęciu karty są programy niekodowane;
    wkładając tę kartę do TechniSata jest dostęp do programów kodowanych
    to czy wkładając kartę do dekodera Kaon dekoder widzi tę kartę ?
    Jeżeli dekoder ją widzi a ustawienia do fabryki nic nie pomagają to ???
    - parametry kodowania nie są czytelne dla tego dekodera ?

- można improwizować:
    spróbować na różnych ustawieniach
    "Sieć" oraz "Przestaw Kolejność"
    Spróbować wyszukiwanie programów w miejscu gdzie stoi TechniSat
    (przenieść dekoder) .

Kanał 999 identyfikowany jest jako kanał eMazing, teraz jest plansza:
    "ZMIENIAMY SIĘ DLA WAS - Drodzy widzowie na kanale 232 powstaje nowy program telewizyjny .... "
  • #7 18907951
    drapak12
    Poziom 15  
    Teraz wygląda to tak, że czy jest karta w dekoderze czy jej niema to są tyko programy te nie kodowane ale zawsze tak było. Czasem nawet poprzednio dekoder chwilkę musiał być bez karty by zniknęły nie kodowane programy teraz niema ich wcale czy z kartą czy bez emaizing mam to ustawie na niego może coś ściągnie. Nie wiem na prawdę co o tym myśleć z dnia na dzień przecież nie mogło się chyba nic uszkodzić w dekoderze. Dzięki za rady i zaangażowanie.
  • REKLAMA
  • #8 18908290
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Sprawdzałem teraz taki dekoder ale bez nagrywarki
    Kaon KCF-S270HDCO

Po restarcie wyszukał 250 programów TV ;
    16 programów radiowych i jeden program 4K który dopisał do radia
    Programy układa według częstotliwości,
    a nie według tego co ma podane w informacji
    (chyba że jest na niego jakiś sposób?)
    można ułożyć swoje listy programów ulubionych.
    Odbiera tylko programy niekodowane,
    zmieniłem kartę, na taką z uprawnieniami i nic, program zakodowany.
    Ten dekoder nie chce pracować na obecnych ustawieniach kodowania.
    Może upgrade jest gdzieś w internecie ?

Ja osobiście używam TechniStar K1 ma możliwość nagrywania na dysk zewnętrzny (pliki z rozszerzeniem .ts),później można to odtworzyć na komputerze.
  • #9 18908327
    drapak12
    Poziom 15  
    Dziękuję Kolego za sprawdzenie tak ja też jestem już prawie pewny, że to wina kodowania i dekoder sobie nie radzi. Tylko co za różnica przecież tylko zmiana czestotliwosci nastąpiła chyba że zmienili jeszcze coś z kodowania. Najgorsze jest jednak to że oni sami się nie znają i nie wiedzą jak się mają. Nic mam już 90 procent pewności że nie będzie działać i tak. Szkoda bo fajny dekoder. Przyzwyczaiłem się o firmware nowym zapomnijmy raczej chyba że nieoficjalnym.

Dziękuję bardzo
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 18908678
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Teraz tak naprawdę dostawcą usług jest Vectra,
    to wszystko do nich zostało podłączone,
    algorytmy kodowania, oraz sygnał który radykalnie jest gorszy.
    Natomiast Multimedia zajmuje się swoimi abonentami
    oraz obsługą techniczną swojej sieci.
  • #11 18908894
    drapak12
    Poziom 15  
    Dlatego trzeba uciekać czym prędzej dziadostwo wstrętne. TVP1 żeby od 101 się zaczynała i nieda się tego zmienić nisz masz w programach a na bok słyszę ze to zmiana a nowe standardy vecry do końca umowy i spadam na klatce tyle skrzynek wisi że mam w czym wybierać. A jak to ktoś czyta władny z ich sieci niech się stuknie co wyprawiają. Najpierw stream był potem multimedia teraz vectra a idź Pan w ch.....Jeszcse raz dziękuję Koledze mam pewność że niema co kopać bo nie wskoczą kodowane. Kaony nie działają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem KAON PVR po zmianie operatora z Multimedia na Vectra, co spowodowało zmianę częstotliwości i prawdopodobnie systemu kodowania. Dekoder przestał dekodować programy płatne, mimo że programy bezpłatne są odbierane. Użytkownik próbował przywrócić ustawienia fabryczne, jednak nie przyniosło to rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne metody, takie jak sprawdzenie ustawień częstotliwości, wymiana kart, oraz możliwość, że dekoder nie obsługuje nowego kodowania. Wskazano również, że karty są sparowane z dekoderami, co może wpływać na dostęp do programów kodowanych. Użytkownik wyraża frustrację z powodu braku wsparcia ze strony operatora i sugeruje, że dekoder może być niekompatybilny z nowymi standardami Vectry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA