logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel Pentium 2.00GHz ASUS P4S333, OC a taktowanie PCI

badboy84 01 Mar 2006 16:13 969 3
  • #1 2362023
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Witam mam do Was takie pytanie , mam jak wyżej , P4 2.0A na płytce P4S333 , pamięci 512mb 266MHz , zwiększyłem FSB ze 100MHz na 106MHz , chodzi teraz na 2120MHz , i mam pytanie , bo razem z podnoszeniem FSB wzrasta mi taktowanie PCI i według iPanela wzrosło mi też taktowanie pamięci do 140 (czyli 2x140=280MHz ) , czy to jest normalne ? , czy moge dalej zwiększać bezpiecznie FSB ?, pamięci mi przez to nie padną ? , czy przydałoby im się jakieś chłodzenie ? , temperatury stale monitoruje i są w normie , w obudowie mam dodatkowe wentyle , jeden z przodu drugi z tyłu także temperatura w obudowie też w normie
    Sorry za taki temat , czytałem podpięte posty ale nie ma tam odpowiedzi na każde pytanie , proszę o konkretne odpowiedzi i z góry dziękuje
    badboy
  • #2 2362353
    deboo
    Poziom 18  
    niestety ale swobodnie nie możesz dalej iść zalezy od ramów są takie że maxymalnie fsb wytrzymują o 10 wzwyz i takie co o 50 wzwyż.....a po drugie jak podwiększa ci sie taktowanie pci/agp to poszukaj w biosie czy jest mozliwosc zablokowania tego......bo przekroczenie wartości 42/72 dla pci/agp nie wrózy dobrze dyskowi który może paść......spróbój podkrecać progowo jezeli masz odblokowany mnoznik a dopiero potem leć co 5 fsb.....(Progowo znaczy fsb 133/166/200 w takich ustawieniach progowych nie zmienia ci się taktowanie portu pci/agp ale za to musisz kontrolowac MHz mnoznikiem po dasz fsb progowe 133 i niestety procesorowi może byc za cieplutko....sądze że 133 wytrzyma)...kontrolój temperature.....
  • #3 2362434
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    no to mnie nie pocieszyłeś , rozumie że jeżeli ram nie wytrzyma to padnie ? , mnożnika nie rusze bo to Pentium , przynajmniej u mnie na tym CPU i na tej MoBo nie ma takiej możliwości , dojade chyba do 2200 i na tym zakończe zabawe z OC :cry: , mimo wszystko że to nie najnowszy sprzęt , to szkoda by mi było go uwalić swoją głupotą , a czy PCI w granicach 40MHz to jeszcze jest bezpieczne ? , bo chyba nie ma tam możliwości zablokowania
  • #4 2362877
    deboo
    Poziom 18  
    .....zobacz jakie masz ramy jeżeli markowe to dobrze będą się kręciły(Kingstony, Goodramy itp....), a jeżeli "no-name"-y to niestety.....niewiem osobiście nigdy się nie zbliżyłem do tej granicy zależy to od dysku twardego wytrzymać wytrzymać a (w najgorszym wypadku skróci się jego żywotność....)......
REKLAMA