logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roomba 980 - rozłączanie po 3-4 minutach, pomimo połączenia z WiFi. Co robić?

KlaudiaKlaudiaP 08 Wrz 2020 11:55 2136 2
REKLAMA
  • #1 18913147
    KlaudiaKlaudiaP
    Poziom 1  
    Cześć, szukam rozwiązania. Roomba 980, zakupiona 3 lata temu, odmawia posłuszeństwa. Występuje problem z połączeniem. Teoretycznie podłączona jest do internetu, tylko się odłącza.
    Po sparowaniu jej w telefonie roomba mówi „You are now connected to roomba”. I jest ok przez chwilę
    Ale po 3-4 minutach już mnie wywala i mam jeden z dwóch ekranów jak na załączonych zdjęciach.
    Żeby uprzedzić pytania:
    - Ten sam problem występuje w dwóch domach, różnych sieciach WiFi
    - Był reset fabryczny
    - Update apki
    - Próby innych sieci WiFi.
    - Mam 30 innych urządzeń w tej sieci WiFi. Roomba jest podłączona do sieci 2.4GHz, tej samej co telefon.
    Jakieś sugestie? Brakuje mi pomysłów..
    Roomba 980 - rozłączanie po 3-4 minutach, pomimo połączenia z WiFi. Co robić? Roomba 980 - rozłączanie po 3-4 minutach, pomimo połączenia z WiFi. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 18923016
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Wprawdzie na roombach się nie znam. Ale za to znam się na serwisach sieciowych.
    Bez analizy ruchu sieciowego to można wróżyć z fusów.
    Także złotego środka na te dolegliwości nie dam.
    Pierwszy komunikat który pokazujesz z tel, oznacza, że rozłącza Ci się nie tyle sama roomba, co jeszcze apka z telefonu ze swoim własnym cloud service.
    Te sieci wifi do czego są później przyłączone? operator komórkowy?
    zewnętrzne IP jest w miarę stabilne?

Drugi obrazek - deautoryzuje robota, i chce żeby go dodać... tak jakby gubił wynegocjowane klucze autoryzacji.

A na koniec, refleksja która przychodzi zawsze kiedyś... producent może realizować w podobny sposób planowane postarzanie produktu... a kończy się na product unsupported. Kupuj kliencie nowy. To jest wada produktów "smart". A odkurzacz Zelmer z 1976 roku nadal hula.

jeszcze zerknij na trzy linki
    Twoja sytuacja

w powyższym sprawdź zwłaszcza
    Please ensure the following:
    The iRobot HOME App software version is up to date

wersje softu roomby

firewall
  • #3 20090457
    nataliapinme
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzwonić na serwis bo mają bardzo dobry w takich przypadkach :) Ale ja np, nie miałam takiego problemu połączyło sie i tyle. Choć jeżeli kupujesz robota po kimś to trzeba wziąć pod uwagę rozłączenie z robotem poprzedniego właściciela
REKLAMA