logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 brak zasięgu po wymianie LEDów i wygrzaniu COBAA - co robić?

DAREK4444 10 Paź 2005 11:06 1608 11
REKLAMA
  • #1 1887026
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam. Chciałbym na początku prosić o nie pisanie tekstów typu: Szukaj, poszukaj itp. bo przesiedziałem już nad tym trochę ale nie znalazłem odpowiedzi na interesujący mnie temat. A więc problem wygląda następująco: Mam Nokię 3310. Po wymianie LEDów padła COBAA. Wygrzanie jej rozwiązało problem. Niestety padł zasięg- to znaczy telefon go łapie na kilka- klkanaście sekund po czym całkiem zanika. Telefon nie restartuje sie. Dzisała normalnie tyle, że nie ma zasięgu. Wymieniłem flasha, policzyłem sumy, nowy imei i nadal nic. Co ważne (moim zdaniem) przy przyłożeniu telefonu do wzmacniacza w głośnikach nie ma charakterystycznego pukania przy logowaniu się telefonu do sieci. Przy innym sprawnym telefonie te stukanie jest. Czego to może być wina? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1887307
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    DAREK4444 a wygrzałeś PA , Hagara

bo twoje objawy wskazują typowo na PA a ty nie napisałeś że wymieniłeś je.

więc napisz czy zajmowałeś się tymi elementami co ci napisałem (jeszcze co do zasięgu to może mieć wine także CCONT)

czy na wybieraniu ręcznym sieci znajduje ci sieci????
  • REKLAMA
  • #3 1887374
    ZOoRK
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Jak Ci mogła paść COBBA przy wymianie ledów ? a postawiłeś nowe kulki na niej ?
  • #4 1887776
    Afromen1983
    Poziom 12  
    postaw nowe kuleczki pod COBBA, zobacz czy napiecie dochodzi do pa jezeli dochodzi to najprawdopodobniej uwalone PA a i takie male pytanko czym wymieniales LED-y? (chodzi mi o lutownice) sprawdz tez styki anteny
  • #5 1888213
    karol0012
    Poziom 19  
    Mało oryginalny będe ale w takiej kolejności:
    1. Nowe kulki na Cobbę
    2. Nowe kulki pod CConta
    3. Wymień PA
    4. HW na Switcha
    5. Soft.....

nic nowego ;)
    p.s nie przesunąłeś jakiegoś elementu przypadkiem?
    pozdrawiam
  • #6 1888790
    quanto777
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Sprawdź ccont i wzmacniecz. No i oczywiście soft - wgraj najlepiej całość, razem z eepromem, sprawdź poprawność imei i ustaw faida.
  • REKLAMA
  • #7 1889290
    DAREK4444
    Poziom 19  
    COBAA już działa bo sprawdzałem programem diagnostycznym, który wcześniej wskazał błąd. Niestety COBAA'e wygrzewał mi kto inny bo ja nie mam HA. Postaram się załatwić wygrzanie pozostałych elementów o których mówicie. I jeszcze chciałbym się upewnić: Czy brak tego stuku w głośnikach może być przyczyną nie policzonych sum kontrolnych czy to na 100% hardware? Z góry dziękujęza odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #8 1889494
    karol0012
    Poziom 19  
    wgraj KONIECZNIE czystego flasha z epromem, ustaw wszystko :D i FAIDA....i zobacz wtedy co i jak :D
    Jak nie "pyka" to już chyba wiesz co trzeba wymienić:D
  • #9 1890496
    wir39
    Poziom 12  
    hej , mozesz sprobowac wymienic kondensator przy Cobbie ( C 109 ) 2,2nF o ile dobrze pamiętam . Kiedys była to częsta usterka : ) Nie pamietam dokladnej lokalizacji wiec musisz poszukac layout płyty .
  • #10 1892146
    DAREK4444
    Poziom 19  
    A jakbym udał się z tym do serwisu, to wg Was ile może wynieść taka naprawa? I czy serwisy biorą jakieś pieniądze za samą diagnozę? Pozdrawiam
  • #11 1894431
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Jak zobaczą w serwisie, że było grzebane to albo nie będą chcieli tego wziąść albo zaśpiewają taką cenę że Ci się odechce. Lepiej spróbuj się z kimś dogadać na forum i nawet podeślij fona do kogoś.
  • #12 1894657
    DAREK4444
    Poziom 19  
    A czy jest ktoś może z okolic Zbąszynka, Nowego Tomyśla lub z Poznania ktoby się tego podjął?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który po wymianie LEDów i wygrzaniu układu COBAA traci zasięg – telefon wykrywa sieć tylko na kilka sekund, po czym zasięg zanika, mimo że nie następuje restart urządzenia. Wymieniono pamięć flash, poprawiono sumy kontrolne i ustawiono nowy IMEI, jednak problem pozostał. Brak charakterystycznego stukania w głośniku przy logowaniu do sieci sugeruje uszkodzenie sprzętowe. Wskazano konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany elementów takich jak PA (Power Amplifier), HAGAR, CCONT oraz kondensatora C109 przy COBAA. Zalecane jest ponowne wygrzanie tych układów, wymiana kulek lutowniczych pod COBAA i CCONT, a także wgranie czystego oprogramowania wraz z EEPROM i ustawienie FAIDA. Wskazano, że brak stukania to najprawdopodobniej problem sprzętowy, a nie programowy. Poruszono także kwestie serwisowe – serwisy mogą odmówić naprawy lub zażądać wysokiej ceny, jeśli telefon był wcześniej modyfikowany. Sugerowano poszukiwanie pomocy na forach lub u lokalnych specjalistów z okolic Zbąszynka, Nowego Tomyśla lub Poznania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA