logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z laptopem Dell Vostro 3700

Gumekxd 11 Wrz 2020 20:19 1152 25
REKLAMA
  • #1 18918866
    Gumekxd
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam. Dzisiaj wymieniałem pastę termoprzewodzącą w komputerze kolegi który się przegrzewał. Wszystko szło dobrze lecz gdy go już złożyliśmy i włączyliśmy, wszedł do windowsa, to po kilkunastu sekundach się wyłączył. Nie zdążyłem sprawdzić temperatur programem MSI afterburner. Wiatrak troszkę wiał ciepłym powietrzem. Pomocy co mogłem zrobić źle. Wypiszcie wszystkie propozycje co mogłem zrobić źle. Nie wiem może jakoś źle śrubki złożyłem. Naprawdę mi zależy. Wszystkie żeczy które można sprawdzić proszę pisać.
  • REKLAMA
  • #2 18918874
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Układ już mógł przejść swoje, laptop rozumiem już się nie włącza ?
    Bez sprawdzenia układu zasilania ogólnie całego mobo nic nikt nie wywróży skoro jest martwy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18918915
    Gumekxd
    Poziom 8  
    To znaczy komputer się włączył 1 razem najdłużej a teraz np jak go spróbuję włączyć to przy logu windowsa wywala czasami wcześniej czasami puźniej
  • REKLAMA
  • #4 18918998
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    No to chwila sypie sie system czy laptop ?
    Włącz test ePSA - włączasz laptopa z wciśniętym klawiszem FN i zobacz czy przejdzie testy i jakie masz temperatury
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18919221
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    Spróbuj jeszcze raz rozebrać i na spokojnie się wszystkiemu przyjrzeć, może coś jest skrzywione, albo jakaś śruba chłodzenia niedokręcona, raczej cudów nie powinno być.
  • REKLAMA
  • #6 18919305
    Gumekxd
    Poziom 8  
    Ok. Dzisiaj podjadę i jeszcze spróbuję dokręcić śruby czy sprawdzić system. A czy położenie śrub tam gdzie były wcześniej wkręcone mają jakiekolwiek znaczenie?
  • #7 18919389
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Sprawdź w jaki sposób rozłożyła się pasta termoprzewodząca na rdzeniu i układzie chłodzenia - zdejmuj delikatnie. Sposób rozłożenia pasty powinien ujawnić ewentualne błędy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18919924
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Gumekxd napisał:
    czy położenie śrub tam gdzie były wczesniej wkręcone mają jakiekolwiek znaczenie?

Oczywiście że ma, przecież śruby masz krótsze i dłuższe i jak wkręcisz dłuższe śruby do radiatora w sytuacji jak miały być krótsze to radiator nie będzie dolegał dobrze albo i wcale do rdzeni na przykład.
  • #9 18922968
    Gumekxd
    Poziom 8  
    klapouszek4 napisał:
    Gumekxd napisał:
    czy położenie śrub tam gdzie były wczesniej wkręcone mają jakiekolwiek znaczenie?

Oczywiście że ma, przecież śruby masz krótsze i dłuższe i jak wkręcisz dłuższe śruby do radiatora w sytuacji jak miały być krótsze to radiator nie będzie dolegał dobrze albo i wcale do rdzeni na przykład.

Chodziło mi o śrubki od płyty głównej

Dodano po 2 [minuty]:

A jeszcze pytanko czy jeżeli niedoczyściłem alkoholem chłodzenia i procesora może robić aż taką różnice? Nie wyczyściłem bo jeszcze nie kupiłem takiego produktu. A jeszcze czy jak dotknołem sam bok rdzenia procka śrubokrętem leciutko to może powodować?
  • #10 18922979
    sk1977
    Spec od komputerów
    Jeszcze raz: Sprawdź w jaki sposób rozłożyła się pasta termoprzewodząca na rdzeniu i układzie chłodzenia. To powinno dać odpowiedź na Twoje pytania. Bez sprawdzenia rozłożenia pasty będą tylko różne teorie i nic pewnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18924317
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Układ chłodzenia w tym laptopie chłodzi tylko procesor?
  • REKLAMA
  • #12 18924441
    sk1977
    Spec od komputerów
    Zależnie od wersji laptopa (czy z grafiką dedykowaną czy bez): CPU + PCH lub CPU + GPU + PCH.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18924598
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Pytałem autora o ten konkretny model, bo nie tylko procesor może się przegrzewać przecież.
  • #14 18927079
    Gumekxd
    Poziom 8  
    Gt 330m, i7.
    Sorry za jakość zdjęcia ale nie robiłem dokładnych. Jak będę miał czas to na spokojnie Podjade i jeszcze raz zrobimy pastę. Pierwszy raz to robiłem więc nie jestem pewien czy dobrze :( Ale nauczka będzie :) a to pomiędzy GPU i CPU było chłodzone termalpadem i nie wymieniałem bo nie miałem nowego:(

Dodano po 1 [minuty]:

Bródka napisał:
    No to chwila sypie sie system czy laptop ?
    Włącz test ePSA - włączasz laptopa z wciśniętym klawiszem FN i zobacz czy przejdzie testy i jakie masz temperatury

Nie udało się włączyć testu... Prubowałem klikać, trzymać, wolniej, szybciej i nie włączały się testy.
  • #15 18927085
    sk1977
    Spec od komputerów
    Szkoda że nie zrobiłeś zdjęcia pasty po zdjęciu chłodzenia - to w jaki sposób się układa może pomóc.
    PCH nie wymaga chłodzenia - możesz zostawić stary termopad, tylko musi być ułożony odpowiednio - tak aby nie odkształcał chłodzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 18927091
    Gumekxd
    Poziom 8  
    A jeszcze pytanko czy jeżeli niedoczyściłem alkoholem chłodzenia i gpu)/cpu może robić aż taką różnice? Nie wyczyściłem bo jeszcze nie kupiłem takiego produktu.

Dodano po 2 [minuty]:

sk1977 napisał:
    Szkoda że nie zrobiłeś zdjęcia pasty po zdjęciu chłodzenia - to w jaki sposób się układa może pomóc.
    PCH nie wymaga chłodzenia - możesz zostawić stary termopad, tylko musi być ułożony odpowiednio - tak aby nie odkształcał chłodzenia.

Wiem, bardzo źle opiszę to ale stara pasta była ,,rozlana" i zaschnięta
  • #17 18927110
    sk1977
    Spec od komputerów
    Chodzi o to jak się rozłożyła nowa pasta - np. jeśli jest różnica w grubości na rdzeniu to może być krzywe chłodzenie.
    Gumekxd napisał:
    niedoczyściłem alkoholem chłodzenia i gpu)/cpu może robić aż taką różnice?
    - tylko jeśli zostało na rdzeniu coś co nie pozwoliło na przyleganie chłodzenia do rdzenia - np. jakieś ziarenko, itp - to też można zauważyć patrząc na pastę...
    Pasta po skręceniu chłodzenia powinna się rozłożyć równomiernie i bardzo cienką równą warstwą - wtedy wiesz że całość rdzenia ma styk z chłodzeniem. Nałóż odrobinę na całą powierzchnię, skręć chłodzenie i zdejmij - jeśli zobaczysz miejsca gdzie jest grubsza warstwa - tam nie dociskało.
    Samo chłodzenie możesz sprawdzić np. testem wrzątku - poszukaj na forum opisywałem kiedyś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 18927313
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18933358
    Gumekxd
    Poziom 8  
    Arctic mx-2 Problem z laptopem Dell Vostro 3700
  • #20 18933732
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18933968
    Gumekxd
    Poziom 8  
    Na GPU po potworzeniu był trosze ukruszone ale na pewno ja tego nie zrobiłem bo chłodzenie zdejmowałem bardzo powolutku a jeżeli było i działało to powinno dalej działać.
  • #22 18934006
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Witam.
    Nawet minimalne ukruszenie rdzenia układu takiego jak CPU, PCH lub GPU oznacza jego uszkodzenie. Jeśli taki układ jest w stanie działać mimo ukruszenia to należy to traktować w kategoriach "szczęścia".
    Gumekxd napisał:
    Na GPU po potworzeniu był trosze ukruszone [...] a jeżeli było i działało to powinno dalej działać.

Tyle teoria, natomiast praktykę masz właśnie przed sobą. Układ z widocznymi uszkodzeniami kwalifikuje się do wymiany. Można ewentualnie przerobić płytę na UMA (bez grafiki NVIDIA), ale wówczas oprócz modyfikacji na płycie głównej konieczna byłaby wymiana procesora.
    Pozdrawiam
  • #23 18934143
    sk1977
    Spec od komputerów
    Bez przesady z tymi ukruszonymi rdzeniami. Wiele układów pracuje w 100% prawidłowo pomimo uszkodzeń rdzenia.
    A w tym przypadku zachowanie nie wskazuje na problem ukruszeniem rdzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 18934843
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Popieram kolegę sk1977, a nam przyjacielu chodziło o zdjęcie nie jak zdjąłeś chłodzenie za pierwszym razem tylko jak zdjąłeś je za drugim i robiłeś zdjęcia to miałeś je zrobić zanim wyczyściłeś rdzenie i oczywiście po również. Nie musisz mieć alkoholu, ja kiedyś je nie miałem to wystarczyło jak wytarłem dokładnie zwykłym wc papierem i też było dobrze. Co do kruszenia rdzeni to rdzeń można ukruszyć nawet jak wszystko robi super precyzyjnie. Ludzie którzy się nie znają po prostu nie wiedzą ze te śrubki nie wykręca się jak zwykłe tzn. pojedynczo i do końca tylko po pół obrotu, żeby nie robić naprężeń na rdzeniach to samo przy dokręcaniu. Pozdrawiam
  • #25 18942119
    Gumekxd
    Poziom 8  
    klapouszek4 napisał:
    Popieram kolegę sk1977, a nam przyjacielu chodziło o zdjęcie nie jak zdjąłeś chłodzenie za pierwszym razem tylko jak zdjąłeś je za drugim i robiłeś zdjęcia to miałeś je zrobić zanim wyczyściłeś rdzenie i oczywiście po również. Nie musisz mieć alkoholu, ja kiedyś je nie miałem to wystarczyło jak wytarłem dokładnie zwykłym wc papierem i też było dobrze. Co do kruszenia rdzeni to rdzeń można ukruszyć nawet jak wszystko robi super precyzyjnie. Ludzie którzy się nie znają po prostu nie wiedzą ze te śrubki nie wykręca się jak zwykłe tzn. pojedynczo i do końca tylko po pół obrotu, żeby nie robić naprężeń na rdzeniach to samo przy dokręcaniu. Pozdrawiam

chłodzenie odkrecałem po 1/4 obrotu na raz. a co do tego rdzenia gpu to była dosyć dłóga krawędż starta ale coś koło głebokosci tego numeru seryjnego.A jest możliwe że za mocno skręciłem wiatrak tam gdzie siedział i sie nie obraca z taką szybkością jak powinien?
  • #26 18942858
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Trochę kolego chaotycznie piszesz. Jeżeli nawet Ty ze wszystkim uważałeś to nie znaczy ze ktoś wcześniej kto rozbierał ten komputer zrobił wszystko dobrze, dlatego istotne są dla nas te zdjęcia rdzeni po zdjęciu układu chłodzenia. Sam wczoraj chwyciłem się za głowę jak rozebrałem laptopa z usmażoną kartą graficzną. niby było wszytko ok a element chłodzący z jednej strony prawie stykał się płytką układu graficznego a z drugiej strony był odchylony o pół centymetra i nie wiedziałem czy mam się śmiać i czy usiąść i płakać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Dell Vostro 3700, który po wymianie pasty termoprzewodzącej wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia systemu Windows. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak niewłaściwe dokręcenie śrub, błędne rozłożenie pasty termoprzewodzącej, czy uszkodzenia rdzeni CPU/GPU. Użytkownik powinien sprawdzić układ chłodzenia, przeprowadzić test ePSA oraz upewnić się, że wszystkie elementy są prawidłowo złożone. Istotne jest również, aby pasta termoprzewodząca była równomiernie nałożona, a chłodzenie dobrze przylegało do rdzeni. Wskazówki dotyczą także konieczności czyszczenia rdzeni przed nałożeniem nowej pasty oraz sprawdzenia, czy nie doszło do uszkodzenia komponentów podczas demontażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA