logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTD B10 - Spadajacy pasek napedu jazdy traktorek MTD

JayD 13 Wrz 2020 11:30 9624 6
REKLAMA
  • #1 18920904
    JayD
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich Forumowiczów!
    Jestem nowym użytkownikiem, więc z góry przepraszam jeżeli temat się powtarza:)
    Mój problem, to jak w temacie spadający pasek napędu (jazdy) w kosiarce MTD B10. Zauważyłem, że pojawia się on w chwili wlączania nizszych biegow (1-2-3). Po założeniu paska kosiarka może jechać dalej.Myślałem, że problem tkwi w marnym stanie paska (postrzępiony), więc wymieniłem go na nowy - taki jak był założony jednak to nic nie pomogło.
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18920925
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    Może spada bo w tym miejscu jest coś nie tak .
    JayD napisał:
    problem tkwi w marnym stanie paska (postrzępiony)

Skoro go strzępi -
    - To tu może być przyczyna spadania paska.
  • REKLAMA
  • #3 18920936
    JayD
    Poziom 2  
    Skoro go strzępi -
    - To tu może być przyczyna spadania paska.[/quote]
    W sumie źle napisałem,stary pasek nie był postrzępiony lecz przypalony(z mojej winy).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18920948
    HuGo99
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zerknij czy masz odpowiednią długość paska lub jeżeli jest to napinacz szwankuje
    Pasek o przekroju trapezu masz ? MTD B10 - Spadajacy pasek napedu jazdy traktorek MTD
  • REKLAMA
  • #5 18920967
    JayD
    Poziom 2  
    Zaraz podjadę na działkę i porobię fotki.

Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

HuGo99 napisał:

Pasek o przekroju trapezu masz ? MTD B10 - Spadajacy pasek napedu jazdy traktorek MTD
    ;
    Chyba trafiłeś w 10-tke mianowicie pierwszy gorny pasek (ten ktory spada) wyglada całkiem inaczej anizeli na foto
    Jutro kupie nowy i dam znać:)
  • #6 18921909
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 767
    przede wszystkim obok koła pasowego silnika powinny być takie pręciki, uniemożliwiające zdjęcie/spadnięcie paska z koła pasowego, może ktoś je odgiął, lub nawet odkręcił/ułamał i dla tego pasek spada - pytanie czy spada po wciśnięciu sprzęgła, czy podczas jazdy? bo jak podczas jazdy to raczej koło pasowe napinające ma już straszny luz na boki i przez to pasek spada. Czasem też potrafi się taki straszny luz zrobić na kole pasowym na skrzyni biegów i też będzie zrzucać pasek
  • #7 18922598
    JayD
    Poziom 2  
    michal_rybka napisał:
    przede wszystkim obok koła pasowego silnika powinny być takie pręciki, uniemożliwiające zdjęcie/spadnięcie paska z koła pasowego,

Te preciki sa na swoim miejscu, problem w tym ze nie wiem jakim cudem tak mocno napięty pasek po wrzuceniu np 2 biegu nagle wskakuje na drugi (ten wyżej).Dzisiaj kupie nowy pasek bo ten ktory jest teraz ma inny kształt aniżeli na podesłanym wyżej foto i jesli problem nie ustąpi to chyba będzie trzeba wymienić na nowe te koła pasowe,zgadza sie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z opadającym paskiem napędu jazdy w kosiarce MTD B10, który występuje przy włączaniu niższych biegów. Po wymianie paska na nowy problem nie ustąpił. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie długości paska, stanu napinacza oraz obecności pręcików zabezpieczających przy kole pasowym silnika. Wskazują również na możliwość luzu na kole pasowym skrzyni biegów jako przyczyny spadania paska. Użytkownik planuje zakup nowego paska oraz ewentualną wymianę kół pasowych, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA