logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana softu w Nokia 3310 - błąd failed to initialise local mode

raf.sie 10 Paź 2005 15:39 1362 9
REKLAMA
  • #1 1887641
    raf.sie
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    jak się zmienia soft to sim ma być wyciągnięta tak?
    jak ja odpalam NokTol albo Nokia Flasher to na dole pisze? failed to initialyse local mode co to znaczy
  • REKLAMA
  • #2 1887654
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Karta ma być wyciągnięta i najlepiej spróbuj Rollisa 4.78 i flashera Dejana.A tak naprawdę to jest obojętne czy karta jest w telefonie czy nie ale zasady sztuki mówią że ma być wyciągnięta.Co do komunikatów które zacytowałeś bardziej mi się kojarzą z podłączonym mbusem niż flasherem.
  • REKLAMA
  • #4 1887788
    raf.sie
    Poziom 16  
    a jak mogę odróżnić kabel mbus od fbus i jeszcze jakiś flasher?
  • REKLAMA
  • #6 1887838
    raf.sie
    Poziom 16  
    i jak kupię ten kabelek z pierwszego linka to już będę mógł wgrywać softy? tak
  • #7 1887878
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Żeby wszystko działało musisz mieć obydwa kabelki.Flasherem wgrywasz nowy soft a mbusem korygujesz sumy kontrolne bo bez tego na nowym sofcie nie będzie zasięgu ,może być też konieczna zmiana numeru IMEI jeśli wgrywasz full flasha z innym niż oryginalny IMEI.Wtedy trzeba przywrócić mbusem i nokiatool ten IMEI który masz na etykietce pod baterią bo jak się powtórzą w sieci 2 jednakowe to jeden telefon zostanie wylogowany z sieci.Nie mówiąc o tym że ktoś (np. policjant) może porównywać numer odczytany kodem *#o6# z numerem na etykietce i wtedy tłumaczysz się że nie ukradłeś telefonu i nie zmieniałeś z tego powodu IMEI.U nas na ścieżce rowerowej i na ulicach policaje to sprawdzają ,głównie wśród młodzieży.
  • #8 1887941
    raf.sie
    Poziom 16  
    ja mam jakiś kabelek tyle tylko że przez usb ale już wiem jak zrobić żeby był pod com. nie wiem tylko jaki to jest f\mbus czy flasher?
  • REKLAMA
  • #10 2260459
    raf.sie
    Poziom 16  
    u mnie to nie dziala

Podsumowanie tematu

✨ Podczas zmiany oprogramowania w telefonie Nokia 3310 zaleca się wyjęcie karty SIM, choć technicznie nie jest to konieczne. Komunikat "failed to initialise local mode" może wskazywać na problem z podłączeniem kabla, najczęściej mylony z kablem M-bus zamiast F-bus lub flashera. Do poprawnego wgrania softu potrzebne są dwa kable: flasher (np. pod Rolisa 4.78) do wgrywania oprogramowania oraz kabel M-bus do korekty sum kontrolnych, co jest niezbędne dla zachowania zasięgu sieci. W przypadku pełnego flasha z innym IMEI konieczne jest przywrócenie oryginalnego numeru IMEI za pomocą M-busa i NokiaTool, aby uniknąć problemów z rejestracją w sieci i potencjalnych konsekwencji prawnych. Różnice między kablami F-bus i M-bus oraz ich zastosowania są kluczowe dla prawidłowego procesu flashowania i konfiguracji telefonu. Dodatkowe materiały i instrukcje dostępne są pod wskazanymi linkami do stron z opisami i przykładami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA