logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stworzenie układu sterującego przekaźnikiem 12V za pomocą sygnału 3.3V i tranzystora PNP 2N2907

mperlam 16 Wrz 2020 00:22 5283 12
  • #1 18925633
    mperlam
    Poziom 9  
    Witam. Potrzebuje stworzyć układ sterujący przekaźnikiem 12V za pomocą sygnału 3.3V z mikrokontrolera. Muszę skorzystać do tego celu z tranzystora PNP, znalazłem układ realizujący zadanie. Moje pytanie - czy nie posiada on błędów oraz czy tranzystor 2N2907 będzie tutaj odpowiedni?
    Stworzenie układu sterującego przekaźnikiem 12V za pomocą sygnału 3.3V i tranzystora PNP 2N2907
  • #3 18925723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18925966
    mperlam
    Poziom 9  
    Chodzi o „goły” przekaźnik. Jego maksymalny pobór prądu dla cewki to 300mA. Transoptor nie jest wymagany, jedynie tranzystor PNP.
  • #6 18926104
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    Czy koniecznie trzeba przerywać 12 V, może można masę ?
    prosiak_wej napisał:
    Przecież tranzystorem PNP możesz sterować bezpośrednio z ESP.

Jesteś pewien, że przy 12 V też ?
    prosiak_wej napisał:
    Możesz użyć także tranzystora NPN

To jest poprawne rozwiązanie.
    Przy napięciu 12 V zastosowałbym p-mosfet sterowany NPN albo transoptorem.

Dodano po 10 [minuty]:

mperlam napisał:
    maksymalny pobór prądu dla cewki to 300mA

mperlam napisał:
    czy nie posiada on błędów oraz czy tranzystor 2N2907 będzie tutaj odpowiedni?

Należałoby znacznie zwiększyć prąd bazy tego tranzystora.
    Moim jednak zdaniem tranzystor ma zbyt duże napięcie nasycenia dla prądu 300 mA.
  • #8 18926255
    mperlam
    Poziom 9  
    Gdyby sprawa rozbijała się o sterowanie przekaźnikiem za pomocą przełączania masy - temat by zapewne nie powstał. Niestety jestem ograniczony do przełączania napięcia ze względu na to, że sterownik będzie w innym miejscu niż przekaźnik (w zasadzie to przekaźniki), a niestety jestem ograniczony ilością żył w kablu (przekaźniki nie są jedyne, są jeszcze przyciski itd). Tymczasowo problem rozwiązałem gotowymi modułami przekaźników z cewką 3.3V ale nie jest to rozwiązanie ciche, stąd pytanie o coś bardziej odpowiedniego :)
  • #9 18926308
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    mperlam napisał:
    ale nie jest to rozwiązanie ciche

Ciche to są przekaźniki półprzewodnikowe.
    mperlam napisał:
    sterownik będzie w innym miejscu niż przekaźnik (w zasadzie to przekaźniki), a niestety jestem ograniczony ilością żył w kablu (przekaźniki nie są jedyne, są jeszcze przyciski itd).

Może zastosuj jakiś peryferyjny µC.
  • #10 18926320
    mperlam
    Poziom 9  
    Sprawdzałem na szybko przekaźniki SSR 5V. Przełączałem między stanem wysokim a niskim, zostawały w stanie załączenia cały czas z jakiegoś powodu więc porzuciłem temat. Może wrócę do tematu, byłoby to najszybsze rozwiązanie. Myślałem również nad zewnętrznym mikrokontrolerem ale niestety nie ma na niego miejsca :(
  • #11 18926351
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    mperlam napisał:
    Sprawdzałem na szybko przekaźniki SSR 5V.

Może użyłeś SSR AC a przełączasz DC.
  • #12 18926369
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9440
    krzysiek_krm napisał:
    Ciche to są przekaźniki półprzewodnikowe.
    Nie wiem jakie zastosowałeś i jakie prądy potrzebujesz przełączać, bo jeśli małe sygnały to można wykorzystać miniaturowe przekaźniki - są cichsze niż np. RM 81.
  • #13 18926399
    mperlam
    Poziom 9  
    Dokładnie, mój błąd. W takim razie chyba czas na zakupy, będzie najłatwiej :) Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia układu sterującego przekaźnikiem 12V za pomocą sygnału 3.3V z mikrokontrolera, wykorzystując tranzystor PNP 2N2907. W odpowiedziach zasugerowano, że można użyć tranzystora NPN, takiego jak BC547, oraz że ważne jest, aby znać parametry przekaźnika, w tym jego napięcie zasilania i prąd. Użytkownik potwierdził, że przekaźnik ma maksymalny pobór prądu 300mA. Wskazano również na możliwość zastosowania przekaźników półprzewodnikowych (SSR) jako cichszej alternatywy, a także na problemy z ich działaniem w przypadku niewłaściwego typu (AC vs DC). Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakupy nowych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA