logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja OpenVPN na TP-Link Archer C6 za drugim routerem - możliwość połączenia?

omiko 17 Wrz 2020 23:08 1662 7
REKLAMA
  • #1 18929056
    omiko
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam,

Jeśli uruchomię OpenVPN na routerze TP-Link Archer C6, który będzie za innym routerem, to czy bez problemu połączę się VPN'em do sieci?
    Dla ułatwienia zamieszczam uproszczony schemat sieci:

Konfiguracja OpenVPN na TP-Link Archer C6 za drugim routerem - możliwość połączenia?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18929105
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    omiko napisał:
    Jeśli uruchomię OpenVPN na routerze TP-Link Archer C6, który będzie za innym routerem,

Klienta czy serwer uruchomisz? Jeśli serwer to na wcześniejszym routerze musisz odpowiednio przekierować porty.

omiko napisał:
    to czy bez problemu połączę się VPN'em do sieci?

Skąd się chcesz łączyć i do jakiej sieci?
  • REKLAMA
  • #3 18929115
    omiko
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    Jeśli serwer

Tak, serwer. Dzięki, będę pamiętał o portach.
    jdubowski napisał:
    Skąd się chcesz łączyć i do jakiej sieci?

Laptop - symbolizuje pracownika zdalnego, łączącego się najczęściej od siebie z domu.
    A chce się połączyć z siecią 192.168.1.1, by móc korzystać z zasobów serwera (bazy SQL) oraz drukarki.
  • #4 18935960
    omiko
    Poziom 9  
    No i niestety,nie wyszło tak, jak chciałem podłączyć. Gdy router pełni funkcje routera, to po wpięciu do sieci nie mogę dostać się do panelu zarządzania/administratora. Natomiast jak uruchomię go jako Access Point, to wtedy wyłączana jest obsługa m.in. OpenVPN.

Gdy go mam wpiętego tak, jak na schemacie poniżej, to VPN działa ale nie widzi sieci 192.168.1.0 i nie mogę się dostać do serwera (i drukarki).
    Chodzi o routing statyczny?
    Jeśli tak, to w jaki sposób go prawidłowo ustawić?

• REKLAMA
  • #5 18936355
    jdubowski
    omiko napisał:
    Gdy router pełni funkcje routera, to po wpięciu do sieci nie mogę dostać się do panelu zarządzania/administratora.

Skąd się nie możesz dostać? Z WAN (=z internetu), z nawiązanego połaczenia VPN czy z sieci LAN łączącej oba routery?

omiko napisał:
    Gdy go mam wpiętego tak, jak na schemacie poniżej, to VPN działa ale nie widzi sieci 192.168.1.0 i nie mogę się dostać do serwera (i drukarki).

Moment, bo wygląda że opis znów jest niejasny a tytuł postu mylący. W/g obrazka C6 jest routerem brzegowym i na nim uruchamiasz serwer OVPN, więc to nieprawda że "OpenVPN na TP-Link Archer C6 za innym routerem".

omiko napisał:
    Chodzi o routing statyczny?
    Jeśli tak, to w jaki sposób go prawidłowo ustawić?

Masz 2 rozwiązania - albo routing statyczny albo przekierowanie portów na routerze "router1".
  • #6 18937363
    omiko
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    Skąd się nie możesz dostać?

Z sieci LAN, aby konfigurować router. Kabel podpinam do 1 portu Ethernet.
    Chociaż nie wiem, czy w takiej konfiguracji OpenVPN na tym C6 w ogóle zadziała. Czy usługa OpenVPN na tym routerze nie potrzebuje publicznego adresu IP?

jdubowski napisał:
    to nieprawda że "OpenVPN na TP-Link Archer C6 za innym routerem".

Masz racje, tytuł zmieniłem.

jdubowski napisał:
    Masz 2 rozwiązania - albo routing statyczny albo przekierowanie portów na routerze "router1".

Ok, spróbuje z przekierowaniem, bo routing statyczny coś mi nie działa - chyba, że go źle definiuje. Próbuje go ustawić na routerze "router1".
    Mam ustawiony routing statyczny na adres 192.168.0.1. Potrafię się zalogować do panelu administracyjnego C6 z sieci 192.168.1.1. Ale gdy po połączeniu z VPN próbuje pingować adresy z sieci 192.168.1.1, to otrzymuję komunikat "Request timed out".
  • REKLAMA
  • #7 18938143
    jdubowski
    omiko napisał:
    Z sieci LAN, aby konfigurować router. Kabel podpinam do 1 portu Ethernet.

A to wszystko działa czy dopiero próbujesz sprzęt skonfigurować? Może w C6 ma wyłączony DHCP i musiałbyś stały IP ustawić na tym komputerze który do konfiguracji używasz?

omiko napisał:
    Chociaż nie wiem, czy w takiej konfiguracji OpenVPN na tym C6 w ogóle zadziała. Czy usługa OpenVPN na tym routerze nie potrzebuje publicznego adresu IP?

Potrzebuje, i rozumiem że do portu WAN w C6 masz podłączony modem i port WAN ma publiczny adres...

omiko napisał:
    Masz racje, tytuł zmieniłem.

A może jednak niepotrzebnie, skoro masz wątpliwości co do tego czy C6 ma adres publiczny...

omiko napisał:
    Próbuje go ustawić na routerze "router1".
    Mam ustawiony routing statyczny na adres 192.168.0.1. Potrafię się zalogować do panelu administracyjnego C6 z sieci 192.168.1.1. Ale gdy po połączeniu z VPN próbuje pingować adresy z sieci 192.168.1.1, to otrzymuję komunikat "Request timed out".

Zabierasz się do tego od niewłaściwego końca, bo masz zapewnić by ruch z C6 w kierunku adresów 192.168.1.x szedł przez router1, trzeba wiec routing wymusić na C6.
  • #8 18941660
    omiko
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    A to wszystko działa czy dopiero próbujesz sprzęt skonfigurować?

Gdy pisałem pierwszy post, to byłem przed konfiguracją. Teraz C6 jest routerem brzegowy i na razie musi tak zostać.

jdubowski napisał:
    do portu WAN w C6 masz podłączony modem i port WAN ma publiczny adres...

Tak.

jdubowski napisał:
    masz wątpliwości co do tego czy C6 ma adres publiczny...

Nie mam wątpliwości, C6 dostaje adres publiczny.

jdubowski napisał:
    ruch z C6 w kierunku adresów 192.168.1.x szedł przez router1

Ok, wpisałem w C6 routing statyczny: 192.168.1.0, 255.255.255.0, 192.168.0.2 (docelowy, maska, bramka) i nadal nie działa.
    Gdy łączę się przez VPN, to nie widzę serwera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość skonfigurowania serwera OpenVPN na routerze TP-Link Archer C6, który jest podłączony za innym routerem. Otrzymuje wskazówki dotyczące przekierowania portów oraz ustawienia routingu statycznego, aby umożliwić dostęp do sieci 192.168.1.0. Problemy pojawiają się przy próbie dostępu do panelu administracyjnego routera oraz przy łączeniu się z serwerem przez VPN. Użytkownik stwierdza, że mimo ustawienia routingu statycznego, nie może uzyskać dostępu do serwera ani drukarki w sieci 192.168.1.0. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmują również konieczność zapewnienia, że ruch z C6 kierowany jest przez router1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA